A Financial Times korábbi tudósítója, a Cink.hu alapítója. Saját bevallása szerint használt már tudatmódosító szereket, figyelme ébren tartásához. Írt könyvet az apaságról, de díjazták már „Epilláltatott-e SzentMargit?” cikkéért is.  

Fenyő-féle „népszavás kezdetek 

Szily László pályafutását a Financial Times magyarországi tudósítójának, Nick Dentonnak a munkatársaként kezdte, mint a tudósító titkára és tolmácsa, majd mindenese. 1994-től a Fenyő János tulajdonában álló Népszava munkatársaként kezdett dolgozni Kereszty András főszerkesztő vezetése alatt. Erről az időszakról egy cikkében így mesél: „Az első dolog, amit a leendő kollégáim elmeséltek, az volt, hogy ha a fegyverbuzi Fenyő bedühödik valamin, vadászpuskával a kezében, ordítva szokott mászkálni a szerkesztőségi folyóson, a főszerkesztőt keresve. A második az, hogy ha Fenyő behívat az irodájába, készüljek föl arra, hogy az íróasztalra feltett lábbal, a kezében puskával fog fogadni, és beszélgetés közben néha majd szórakozottan megcéloz. De nem kell félni, mert még sose lőtt le így senkit. A harmadik pedig az, hogy Fenyő az induló tőkéjét Amerikában titokzatos maffiaügyletekkel szerezte, ezért húzzam meg magam, ha kedves az életem.” 

Ugyanebben az írásában folytatja a később 1998-ban meggyilkolt Fenyő János üzletember történetét, amelyben beszél arról is, hogy Fenyő legfőbb üzleti vetélytársa már akkor is köztudottan az a Gyárfás Tamás volt, akit először 2018. április 17-én, majd 2019. július 30-án a gyilkosság felbujtásával vádoltak meg.  

Szily szerint a kollégái azt pletykálták, hogy a Fenyő Mercedesét, állítólag a Gyárfás utasítására, már kétszer is ellopták „az ukránok”, de egyszer váltságdíj fejében visszaadták neki.  

Azt is leírja, hogy miután otthagyta a Népszavát, hallotta, Fenyő felvett egy újságírót kifejezetten arra a célra, hogy terhelő cikkeket gyártson Gyárfásról. Szilynek ezt a 444.hu-n megjelent írását, ismeretlen okból, a szerkesztőség a megjelenés után nem sokkal eltávolította az oldaláról. 

1995-ben átigazolt a Magyar Hírlaphoz, ahol 2000-ig közölték írásait, valamint ahol az utolsó két évben a gazdasági rovat szerkesztőjeként dolgozott, leszámítva egy kitérőt a Világgazdasághoz. 2000-től 12 éven át az Index munkatársa, majd a Cink.hu alapítója, munkatársa, egészen a lap 2015-ös megszűnéséig. „A Cink a Gawker magyar nyelvű hírblogja. Lesznek benne urbánus témák, pletykák, komoly újságírói kutatások, esszék, videók, tudósítások, politikusok, közszereplők és nem közszereplők, vicces és egyáltalán nem vicces dolgok. A Cink főszerkesztője Szily László, az Index és a Blog.hu egykori munkatársa.” 

2005-ben Minőségi Újságírásért-díjat kapott, az Indexen megjelent cikkéért. Az „Epilláltatott-e SzentMargit?” című írás a 2005-ben megjelent Peiculum Ignis című kiadvány tartalmát foglalta össze. A Minőségi újságírásért díjat egyébként 1997 óta minden egyes hónapban odaítélik valakinek, eddig 214-szer hirdettek győztest. A díjat sokszor éri az a vád, hogy részrehajló a “balliberális” újságírók és cikkek irányában, ezt még egy Átlátszó.hu-n megjelent cikk is megemlíti, amely összegyűjtötte a legtöbbet díjazott médiumokat is. A Magyar Narancsnál dolgozó újságírók kapták a legtöbb díjat, összesen 33-at, utána a Népszabadság és a HVG következik 29 és 22 díjjal. A cikk szerzői azt a kritikát is megfogalmazzák, hogy a díj összehasonlíthatatlan újságíróteljesítményeket mér össze, amikor egy kalap alá veszi a tényfeltáró cikkeket, az elemzéseket, a portrékat, az interjúkat, a kritikákat és az esszéket.  

Szily Lászlónak öt könyve jelent meg: Etetés (2000), Kitolás – Kalauz leendő apáknak (2003), Kitolás 2. (2007), Beírás – Iskolai túlélőkalauz apáknak (2016), Kitolás – Túlélőkalauz kezdő apáknak (2016) 

A blogminiszteri cím és a droghasználat 

Az indexes időszak alatt több blogon is megjelentek írásai, többször álnéven, aminek köszönhetően több közösségben is „blogminiszter” névvel illették. 

Egy 2016-ban megjelent és azóta is sokszor felemlegetett cikke szerint fogyasztott már illegális, drognak minősülő anyagot cikkei írása során, azért, hogy ébren tartsa magát: 

Hivalkodás nélkül mondhatom, hogy nálam kevés alkalmasabb ember létezik a Földön okosdrog-teszteléshez. Évek óta napi 5-6 órákat alszom, amikor pedig ébren vagyok és dolgozom, sokféle, többé-kevésbé kreatív szöveget kell előállítanom, jellemzően igen rövid határidőkkel, néha egészen irreális terjedelemben. Ez az életmód magával hozta, hogy  

az évek során lényegében egy rakás legális, szürke és illegális módszert kipróbáltam a figyelmem ébrentartására,  

hogy mostanra levonjam a következtetést: a napi 8 óra alvásnál nincs jobb munkadrog, sőt az az egyetlen, ami tényleg működik. 

 A cink.hu megszűnése után a 444.hu munkatársaként kezdett el dolgozni. 

2020 szeptemberében Szily közzétett egy cikket egy K-pop együttesről, amelynek az „Ez az irtózatos koreai szám hódította meg Amerikát” címet adta. A cikk után nem sokkal pedig közzétett egy ironikus hangvételű „bocsánatkérő” videót, mert a saját elmondása szerint körülbelül 113 felháborodott rajongó írt neki.

A videó az alábbi linken megtekinthető:

Ugyanazon év októberében pedig a Lidl-be állt bele egy írásban, mert az áruházlánc a logója színeivel mintázott cipőket kezdett el árusítani. A cikkben a Lidl-t „olcsójánosokat megcélzó bolthálózat”-nak nevezte, majd azt írta hogy: „A Lidl hiába az egyik legolcsóbb bolthálózat, ikertestvérével, az Aldival együtt baromi sok nemproli is vásárol náluk rendszeresen. Ezért a Lidl-ben vásárlókat úgy általában nem igazán lehet leprolizni annyira, mint mondjuk a műkörmöt viselőket. Pont ezért jöhet számításba, hogy a mától Lidl-cipőben grasszálók igazából a prolikon röhögőket röhögik ki ezzel.”

A cikkben Szily leírja, hogy ő is vett a két gyemekének egy-egy párral.

Forrás: 444.hu

Amint aktuálissá válik, portrénkat frissítjük.

2020 novemberében Szily portréinterjút adott az Azonnalinak. Ebben beszélt az újságírói karrierének az indulásáról is. Bár mindig érdekelte a közélet, a média világa sokáig nem vonzotta, a rendszerváltozás előtt nem sokkal viszont megtetszett neki a Magyar Narancs, mert szerinte elsőként mutatta meg, hogy az újságíró nem a „kommunista bértroll” szinonimája. Később aztán Déri Miklós, a Narancs fotósa pont tőle és egy barátjától kérdezte meg egy kocsmában, hogy lefotózhatja-e őket egy cikksorozathoz. Ezután beszélgetésbe elegyedtek, aminek a végén megbeszélték, hogy ír pár cikket a horgászmellékletbe. Később Nick Denton, a Financial Times budapesti tudósítójának titkárjaként dolgozott, aki segített neki helyet találni a Népszavánál.  

 

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

Források:

Kiemelt fotó: Gálos Viktor / noklapja.nlcafe.hu

https://medium.com/dinnyefarm/szily-l%C3%A1szl%C3%B3-ilyen-volt-testk%C3%B6zelb%C5%91l-figyelni-a-kilencvenes-%C3%A9vek-k%C3%B6zep%C3%A9n-feny%C5%91-j%C3%A1nos-%C3%A9s-gy%C3%A1rf%C3%A1s-e8871d2b4ecd

https://tldr.444.hu/2016/09/01/vege-a-gawkernek-igy-puszitotta-el-egy-online-oligarcha-az-internet-egyik-leghiresebb-sajtovallalkozasat-aminek-en-is-reszese-voltam

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2019/03/13/kik-kaptak-eddig-minosegi-ujsagirasert-dijat-grafikonokon-es-abrakon-mutatjuk/

https://www.youtube.com/watch?v=HdyTdaoTFnE

https://444.hu/2020/09/21/ez-az-irtozatos-koreai-szam-hoditotta-meg-amerikat

https://444.hu/2020/10/06/divatorulet-ki-az-a-hulye-aki-lelkesen-elrohan-hogy-vegyen-maganak-egy-lidl-szinu-lidl-logos-edzocipot-es-foleg-miert