Vádolták már azzal, hogy fideszesként együtt szavazott a szocialistákkal a párt kizárta a soraiból, baloldali publicistaként lett ismert. Keltett már közfelháborodást a jobboldalon, a Békemenet tagjainak vízbe fulladásával, de haragította már magára a baloldalt is, a zaklatási ügyekkel kapcsolatos írásaival. Hont András portréja.

1975-ben született Budapesten. Jog és történelem szakot végzett Pécsett, illetve a PPKE bölcsészkarán. Dolgozott a Magyar Rádiónál, az Almássy téri Szabadidőközpontban, továbbá magáncégeknél foglalkozott reklámszervezéssel és lapkiadással is. Származását és családi hátterét több kirekesztő és bizonyára részben alaptalan támadás érte a médiában. Hont erre reagálva egy facebook bejegyzésben összefoglalta a vádaskodások általa elismert igazságtartalmát. A származás jogi értelemben különleges adatnak minősülő szenzitív információ, így ezt tiszteletben tartva a következőkben kizárólag a portré alanyától szó szerint vett idézeteket mutatunk be. Hont András így ír saját facebook oldalán származásáról és nagyapjáról: 

„»Zsidó származású újságíró«? Nagyjából igaz. »Genetikailag örökölt mozgalmárkodás«? Amennyiben ez arra utal, hogy zsidó nagyapám hithű kommunista volt, akkor ez is.” Ugyanebben a bejegyzésben a következőket is írta: „Igen, apám ügynök volt, s bár korábban is voltak rossz érzéseim, ez 2009-ben vált nyilvánvalóvá. Életének utolsó éveiben már nemigen beszéltünk.” 

A bejegyzés teljes szövege itt elérhető.h

Kiugrás vagy kirúgás? 

Hont András 1990-ben csatlakozott a Fideszhez. 1994-ben önkormányzati képviselővé választották Budapest VII. kerületében. 1995-től 2001-ig a párt Erzsébetvárosi Szervezetének elnöke. 2000-től tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, ahol a Kulturális és a Városrendészeti Bizottságokban tevékenykedett. 1998-ban képviselői mandátumhoz jutott, ám erről a testület alakuló ülésén lemondott. Az 1994. és az 1998. évi országgyűlési választásokon Deutsch Tamás, 2002-ben Rockenbauer Zoltán kampányát vezette. 

A szakításra 2005-ben került sor, amikor a Fővárosi Közgyűlés visszahívta Hontot a kulturális bizottságából majd később minden tisztségéből. A Fidesz a visszahívásról hivatalos indoklást nem adott, végül 2007 márciusában zárták ki a pártból. A leggyakrabban elhangzó elmélet szerint a leváltás oka a Heti Válaszban megjelent Hont-nyilatkozat, melyben a szerző burkoltan  

kritizálta Orbán Viktor vezetési gyakorlatát.  

A fővárosi Fidesz-frakció akkor hivatalos nyilatkozatot nem tett az ügyben, de elterjedt egy vélekedés, mely szerint azért vonták vissza Hontot a tisztségeiből, mert együtt szavazott a szocialistákkal az ingatlan-privatizáció ügyében. Ennek a vádnak az alapja valószínűleg első sorban Bán Károly a Magyar Hírlapban megjelent cikkei voltak. Hont az állításokat közlő Széles Gábor lapjával szemben sajtópert nyert. Bár a helyreigazítást a 2009. szeptember 16-i lapszámban közölte a Magyar Hírlap, a mai napig számos online felületen (helyreigazítás nélkül) és Hont András személyes Wikipédia oldalán is fellelhető ez a híresztelés.

Részlet a Magyar Hírlap 2009. szeptember 16-i számából

Hont András megkeresésünkre azt válaszolta, a lejárató kampány oka Bán Károly korabeli jó viszonya volt Garabits Károllyal. Garabits ugyanis 1994-ben még szocialista színekben egy választókörzetben indult Hont Andrással és ezt követően is politikai ellenfeleknek tartották őket. Garabits azonban időközben szakított az MSZP-vel és Hont menesztésekor már a Fidesz tagja volt. Hont elmondása szerint ők kezdték el ezt a narratívát felépíteni, amely „köszönőviszonyban sem volt a valósággal.” Hont azt is állítja, az ingatlanok pályáztatás nélkül elidegenítésének metódusát talán négyen nem szavazták meg a testületben. Ezt sajnos nem tudjuk bizonyítani, az önkormányzat – pályázaton kívül, zárt ülésen – döntött a kizárólagos vételi jogok megadásáról.

Ez az ingatlankiárusítás vezetett a később Hunvald-ügyként elhíresült belvárosi privatizációs botrányhoz,

melynek során az MSZP/SZDSZ-es városvezetés kenőpénz fejében piaci értéken alul adta el az önkormányzati ingatlanokat ezzel mintegy 603 millió forint kárt okozva. Hont Andráson kívül egy másik fideszes listán bejutó önkormányzati képviselőt, Czibula Csabát is kizártak a pártból, ő támogatta a szocialista városvezetés privatizációs politikáját. Czibula a gyanú szerint a szavazatáért több millió forint kenőpénzt kapott a szocialistáktól, elfogatóparancs van ellene érvényben, amely elől Mexikóba szökött. Hont beszámolt alapítványunknak a Czibulával való viszonyáról is: „Azok, akik azt támogatták (szerk.: az ingatlanprivatizációt), nekem a helyi homokozóperpatvarban ellenfeleim voltak. A cikkben is említett Czibula az egyike volt a leváltásom megszervezésének, az ő gyerekének a Hunvald-ügy elsőrendű vádlottja Nagy György a keresztapja. Mondom, ők álltak velem szemben.”

Hont kizárását követően négy évig az SZDSZ-MSZP-koalíció által vezetett Terézváros tanácsadója volt, ahol Verók István szocialista polgármester közigazgatási tanácsadója lett. Annak a Verók Istvánnak, aki ellen 13 társával együtt indult büntetőper 2011-ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával. A gyanú szerint 2001 és 2010 között szabálytalanul, értékbecslés nélkül, áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat.

Hont András épp ebben az időszakban, 2006 és 2010 között volt a terézvárosi önkormányzat közigazgatási tanácsadója.

Hont Fideszből való kizárását egyébként az Index 2005-ös cikke szerint Deutsch Tamás kezdeményezte, aki azonban az Index cikke után, ezt a tettét tagadta. 

Üti a jobboldalt, de nem zárkózik el a Jobbikkal való újságírói munkától

Ezt követően felhagyott a közvetlen politikai szerepvállalással, elsősorban baloldali publicistaként lett ismert, miközben saját cégén keresztül kulturális-jogi szakértői munkát végzett. 2011 óta a HVG főmunkatársa, rovatvezetője, de ezen kívül írt a Hírszerzőbe, a Népszabadságba, a Magyar Narancsba, és a Mozgó Világba is. Rendszeres meghívott a Klubrádióban, az ATV-n és a TV2-n. 

Hont 1990-ben csatlakozott a Fideszhez (Forrás: N1TV)

Hont András újságíró karrierje során számos botrányt kirobbantott már írásaival és nyilatkozataival. A 2018-as a nagy kampányhajrában azzal viccelődött, hogy a Békemeneten résztvevők vigyenek magukkal még egy embert, mert így a híd talán leszakad alattuk. A jobboldali szimpatizánsokon túl kiemelt figyelmet szentel a jobboldali újságíróknak is. Féregnek nevezte a 888.hu munkatársait és az Origo portál dolgozóiról a következőket írta: 

 „Abban hiszek, hogy Gábor Lászlót és mindenkit, akinek az origohoz (sic!) köze van, egyszer úgy megerőszakolja valaki, hogy soha többé nem tudnak lábra állni.”  

Egy nagy botrányt kavaró poszt (Facebook)

Hont egyébként rendszerint publikál a magyarság és kereszténység kultúra témájában, a jobboldalon közfelháborodást keltő módon. Egy 2018-as hvg.hu-n közétett írásában így ír a magyarság eredetkeresése és keresztény mivoltának szerinte összeegyeztethetetlen mivoltáról: „Nem bajmolódni tovább a kereszténységgel, amúgy is mindig kellemetlen, emberbaráti idézetek bukkannak föl, meg a választott tisztségekkel való bohóckodást is be lehetne fejezni. Az Országházat, ahogy van, minősítsék át Kurultájjá, előtte a Kurszán szónokolhat az európai értékekről, míg a kupolacsarnokban a Kündü áldozhatna lovat. Legalábbis, amíg szabadságon van a Gyula, aki reformátusként vélhetően nem hagyná a kereszteket sem a parlamenten.” Később az Orbán Viktor által bejelentetett családvédelmi akciótervet tárgyaló N1 TV Saller című műsorában kifejtette, hogy „amikor a világ túlnépesedik, pici országok népesedési versenye döbbenetes ostobaság”. Egy cikke szerint okos migrációs politikával, befogadással és integrálással kell az elöregedés problémáját kezelni.  

„A mi leszármazottaink néhány árnyalatnyival sötétebb színűek lesznek, mint mi”  

– írja a HVG-s publicista. 

A magyar válogatott andorrai mérkőzése kapcsán a következőket írta a magyar szurkolókról: „Ami miatt valóban szégyellni kéne magunkat a világ előtt az az, hogy időről időre ráengedünk mit sem sejtő európai városokra néhány száz elborult neandervölgyit (sic!) náci tetkóval vonulni Marseille-ben, kedélyesen buzizni Lisszabonban, borogatni Bukarestben. Ott kéne őket felejteni valahol, hozzanak létre számukra egy no-go zónát vagy egy állatkertet.” Mindezzel kapcsolatban talán azt érdemes még megemlíteni, hogy

a radikális nemzeti vonal bírálata mellett Hont András nem zárkózott el a szélsőjobboldali Jobbikkal való újságírói munkától sem,

ennek eklatáns példája lehet a 2017-ben Vona Gáborral készített, egyes szakmabeli megítélések szerint nem túl konfrontatív interjúja. Az egyik legtöbbet idézett és sokak által “felkérdezésnek” tartott kérdése így hangzott: „a Jobbik ismét belekerült a politikai viták sűrűjébe. Ön szerint mi az oka?” Ennek az évnek a végére az egyik legnagyobb kérdéssé a Jobbik és a baloldali ellenzéki pártok együttműködése vált. Ennek okán számos kritika érte a szélsőjobboldaltól korábban hangzatosan elzárkózó publicistát és a HVG-t is, hogy ezzel a szellemi munkával legitimálják és kiengedik a politikai karanténból az antiszemita és cigányellenes Jobbikot.

Hont azonban nem csak a konzervatív érzésű embereket tudja megbotránkoztatni írásaival. 2017-ben a Sárosdi Lilla színésznő és Marton László színigazgató közt felmerült zaklatási ügy kapcsán egy HVG-s (2017 október 19.) publicisztikájában a balliberális kulturális elit jelentős felháborodására erősen relativizálta az elkövető és áldozat felelősségét egy zaklatás során, mi szerint 

„nem lehet kívülről megítélni, hogy mi a helyes módja annak, hogy két felnőtt ember egymással intim viszonyt teremtsen (…), és azt sem minősítheti senki, hogy kinek mi éleszti föl a vágyát.” 

Hont szerint Sárosdi Lilla színésznő tulajdonképpen vállalta a szexuális közeledés akár erőszakosnak is tekinthető formájának kockázatát azzal, hogy állítólag beszállt a rendező (főnöke) mellé az autójába.

Távozik a HVG-től Hont András! Frissítettük a portrénkat 😟
 
2021. február 8-án jelent meg a HVG véleményrovatában a hír, hogy közös megállapodással március 31-én távozik a laptól Hont András rovatvezető. Hont közel tíz éve a kiadó munkatársa, az utóbbi hat évben a HVG nyomtatott és online verziójának a vélemény rovatát irányította. Hogy pontosan milyen okból távozik az ismert publicista, az nem világos. Sokan egy elmérgesedő politikai-világnézeti véleménykülönbségre gyanakodtak közte és a kiadó között. Hont ugyanis a közelmúltban több ellenzéki politikai szereplőt vagy éppen baloldalinak tartott médiaszemélyiséget komoly kritikával illetett. Ilyen volt például, amikor szocialista sajtómunkásnak nevezte a 444-es Szily Lászlót, vagy amikor karikatúrával csinált viccet a Momentum politikájából, de demagógiával is megvádolta a Jobbik kommunikációját.
 
 
“Liberális metamorfózis Magyarországon” címmel tett közzé karikatúrát Hont András a Momentum politikájáról
 
 
A fentieket cáfolva Hont a Facebook-oldalán megjelent közleményében azt állítja, nincs konfliktus közte és a lap vezetése között. Valamint azt is hozzátette, nem tudja még hol folytatja az újságírói karrierjét:
 
“Ahogy az előbb megosztott közleményéből kiderül: közel tíz év elteltével nemsokára távozom a laptól. Az ezt követőeket szeretném a lehető legszikárabbra fogni: nincs nagy titok a háttérben, sem egetrázó konfliktus, sőt többen, elsősorban a két főnököm az utolsó utáni pillanatig próbáltak lebeszélni az elhatározásomról. Ám mint tudjuk, nem tartozik a legreményteljesebb vállalkozások közé engem bármiről is lebeszélni.”
 
“A jólértesültek információin, hogy tutibiztos hova megyek, mit fogok csinálni, már előre szórakozom. Ne felejtsék el velem is közölni, mert én egyelőre ezen még nem gondolkodtam.”

 

2021. márciusában adott egy interjút az Azonnalinak, ahol többek között a jövőjével kapcsolatban is nyilatkozott. Ebben arról beszélt, hogy elégedetlen azzal ahogy a hazai közéleti újságírás és egyáltalán ahogy a közbeszéd alakul. Szerinte „ennek lehet az oka a kóros önbizalomhiány, intellektuális restség, gyávaság, kontraszelekció.” Hont véleménye szerint a koronavírus mutatta meg a legjobban, hogy mi a gond a magyar politikai és újságírói kultúrával:

„Abba gondoljanak bele, hogy mi számított régen jó cikknek! Az, amelyik megkérdőjelezte a konszenzust, azt a köztudást, amit valaki úgy hitt. Bármiről. Legyen az egy történelmi esemény, ami nem is úgy volt, és akkor „jé, tényleg. Ma az számít jó cikknek, amelyik egy véleményközösség a priori ítéletét egyből visszaigazolja.”

 

Azt is mondta, hogy nem azért lép ki a HVG-től, mert ott is így működik az újságírás, hanem mert úgy gondolja, hogy ő már nem szereplője úgy a nyilvánosságnak, mint a HVG, hanem sokkal inkább kritikusa, és felfogta, hogy ő máshol van, és „ennek a másholvanságnak megpróbálja megtermeteni a fizikai kereteit is. Elmondása szerint áprilistól újságíró lesz, nem publicista. Nem mondja meg, hol, de kisebb méretű, viszont nagy presztízzsel rendelkező újságoknál fog dolgozni. A publicisztikát magának hagyja:

„Az van bennem, hogy ne tartsanak engem számon a média részeként.”

 

 

 

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

 

 

Források:

Kiemelt kép: Az ATV Egyenes beszéd című műsora

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hont_Andr%C3%A1s

https://mandiner.hu/cikk/20170329_hont_andras_apam_besugo_volt

https://index.hu/belfold/honta051027/

http://archiv.fidesz.hu/index.php?Cikk=125172

https://index.hu/belfold/hontki0321/

https://www.origo.hu/itthon/20101109-vadat-emeltek-hunvald-gyorgy-korabbi-vii-keruleti-polgarmester-ellen.htmlh

https://hvg.hu/itthon/201834_kurultaj_magyar_ecsettel

https://mandiner.hu/cikk/20190216_hont_andras_a_leszarmazottaink_nehany_arnyalatnyival_sotetebb_szinuek_lesznek

https://www.origo.hu/itthon/20171020-reagalas-hont-andras-hvg-ben-megjelent-velemenycikkere-a-sarosdi-ugy-kapcsan.html

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/Harom_eve_tart_a_nyomozas_Terezvarosban?fbclid=IwAR0KFveMVGBniCrtDAr9u3Pi0iLx8WPhnfGDT_c06xFi_acc6HLKSbprkAc