Büntetőeljárás is indult már a tényfeltáró újságíróként hivatkozott Dezső ellen, akit hősként ünnepel a baloldal, valahányszor a közmédiát támadja. Az indexes publicistát díjazta a Transparency International és mártírként is sajnálták már, amikor a Kuruc.infón vagy éppen izraeles plakátokon tűnt fel. Dezső András mindezzel együtt az ellenzéki újságírás egyik legaktívabb és legtöbbet hivatkozott alakja, Maffiózók mackónadrágban című könyve bestsellerré vált.

Az indexes hőskor gyermeke 

Dezső András 1976-ban született, a Pápai Református Gimnáziumban érettségizett, majd ezután Svájcba költözött, ahol Lausanne-ban tanult politológiát. Az újságírás világába az Index elődjét jelentő Internettó alapító-főszerkesztője, Nyírő András által lépett be. Az Internettó svájci mutációját kezdte el külsős szerzőként szerkeszteni, így már a kezdetektől fogva jelen volt a legnagyobb magyar internetes hírportál életében, ahol olyan személyekkel is közeli kapcsolatba kerülhetett, mint Gerényi Gábor, ma az Azonnali.hu résztulajdonosa és Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője. Dezső saját elmondása szerint rögtön megszerette az újságírást, ahogy egy írásában fogalmaz: „ettől kezdve ki sem lehetett rángatni a migránsokkal teli fribourgi egyetem informatikai tanszékének gépterméből”. Miután 1999-ben hazatért Svájcból, továbbra is külsős szerzőként csatlakozott a korábbi kiadóval szakító, immár Index néven futó hírportál szerkesztőségéhez. Érdekesség az életével kapcsolatban, hogy ekkortájt egy rövid ideig kocsmárosként helyezkedett el vidéken az édesapjától örökölt Móri pubban. A rövid, ahogy ő fogalmaz

„kényszerkocsmárosi” pályaelhagyása alatt azonban továbbra is jelentek meg írásai,

 és kapcsolatban maradt az immár egyre jobban körvonalazódó baloldali közéleti újságíró elittel, olyan korábbi ismerőseivel, mint Nyírő András vagy Ökrös Csaba. 2001-ben különösebb ok nélkül elhagyta az Indexet, majd két évvel később csatlakozott a HVG-hez, ahol egészen 2013-ig dolgozott. 

A HVG-s pályafutásával párhuzamosan 2004-től a városi legendákkal, „hoaxokkal” foglalkozó Urbanlegends.hu nevű blog egyik szerzője, ez idő alatt sokszor hívta fel magára a figyelmet különböző, internetes átveréssel, azaz úgynevezett „médiahackkel” (pl. a kongói magyarok, Gyógyító Webgömb, Lakodalmas rock dalszövegíró tanfolyam, Ultrakonzervatív Magyarok Csoportja). Főszereplője a 2007-ben, ugyanebben a témában megjelenő, a magyar sajtóviszonyok akkori helyzetét bemutató Hackni című dokumentumfilmnek. A 2003-ben adták ki a Párduc bosszúja című regényét. A könyv ajánlását Uj Péter, a 444.hu jelenlegi főszerkesztője, akkor még meghatározó indexes személy írta. Ebben az a különösen érdekes, hogy a Párduc bosszúját Dezső akkor álnéven jelentette meg és

nem tudhatjuk, Uj Péter mégis miként tudott, ha tudott a szerző személyéről. 

2006-ban jelent meg a Legendavadászat című könyv, amelynek Marinov Iván és Pál Attila mellett a társszerzője.  

Az oknyomozás évei 

A HVG-től való távozás után, 2013 tavaszán Dudás Gergely akkori főszerkesztő megkeresésére visszaigazolt az Indexhez, amely az Uj Péter és sok más újságíró általi 444.hu-s kiválás vesztesége után éledezett.  2015-ben oknyomozó riport kategóriában jelölték az European Press Prize elnevezésű díjra, a „A nagy Oroszország kovácsolta frigy” című írásáért, amely 2014-ben jelent meg az Indexen. Az Európai Sajtó Díj felelős bizottságában olyan tagok ülnek, mint Maggie O’Kane, a Soros Györgyhöz köthető Amnesty International által sokszor díjazott guardianes újságíró vagy Yoeri Albrecht, a szintén „Soros” alapítványnak tartott Open Society Foundation Europe felügyelőbizottságának elnöke. A díjat évente osztják ki, Dezső András cikke az oknyomozó riportok között került be az elbíráló bizottság szerint a legjobb öt írás közé. Az oknyomozó cikkben Kovács Béla korábbi jobbikos politikus és felesége orosz kapcsolataival foglalkozott. Kovács Béla később a HírTv Egyenesen című műsorában kijelentette, hogy Dezső András hazudott róla az ügyben megjelent cikkeiben és azt is hozzátette, szerinte politikai támadásról van szó, hiszen 9 nappal a választások előtt szivárgott ki a kémügye. A műsorvezető Kálmán Olga arra az ellentmondásra is felhívta a korábbi EP képviselő figyelmét, hogy ha a cikk valóban politikai megrendelésre készült, akkor ennek az előzményei – Kovács elmondásával szemben – a Fideszen is túlmutatnak. Hiszen a jobbikos képviselőt a magyar titkosszolgálat már 2009 óta megfigyeli, ezt pedig kizárólag az akkori szocialista igazságügyi miniszter megbízására tehették. Egyébként

Dezső Andrásnak nem a Kovács-cikke volt az egyetlen, amit politikailag motiváltnak gondoltak az alanyaik.

Ilyen volt például az egykori MSZP elnökhelyettesről, az adócsalással vádolt Simon Gáborról írt sztorija is, amiről szintén éppen a 2014-es választási kampányban írt. Az ügyet a történetben érintett és a nyomozás során gyanús körülmények között öngyilkosságot elkövető Welsz Tamásról nevezték el és bár a kirobbanásakor hatalmas közéleti botrányként tűnt fel, ma már biztos, a vádlottak és a gyanúsítottak között egyetlen maffiózó, közszereplő, ismert vállalkozó vagy politikus sincsen. Ráadásul az ügy szereplői nem milliárdos adócsalás vagy pénzmosás miatt, csupán közokirathamisításért állnak majd bíróság elé. 

Dezső András ezen kívül 2016-ban és 2017-ben is elnyerte a „Transparency – Soma” díjat, melynek odaítéléséről a Soros Gyögy magyarországi alapítványaként számon tartott Transparency International Magyarország által kijelölt zsűri dönt. Ebben az évben többek között Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója és Stumpf András, a Válaszonline.hu társalapítója voltak a döntőbizottság tagjai. Az 1 millió forintos díjat idén egy „Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron” című írásért ítélték meg, az elmúlt 5 évben pedig egyébként kizárólag az Index, a 444.hu, a hvg.hu és az Átlátszó munkatársai nyerték el. 

Dezső András szerint azonban, mint minden szubjektív mércéjű és megítélésű díjazás,

ezek az elismerések is csupán szubjektív értéket képviselnek.

Elmondása alapján sokkal büszkébb az újonnan megjelent könyvére, amely Maffiózók mackónadrágban - A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig címmel jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában és amit bestsellerként az elmúlt félévben 30 ezer példányszámban adtak el. 2018-ban így nyilatkozott a sajtó és az oknyomozás szerepéről: „A sajtót ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor játszik egy zenekar, és akkor a színpadon van egy kontroll láda, vagy monitor láda, amiben a zenészek hallják, hogy mit játszanak, és hogyha ezt a monitorládát kiiktatják, mondjuk, akkor a zenekar nem hallja, hogyha hamisan játszik vagy rosszul játszik. Tehát végső soron azzal, hogyha a sajtót annyira meggyengítik, hogy a funkcióját elvesztu, akkor azzal a hatalom is veszíthet, és elég sokat veszít is.” 

Kurucinfós balhé, büntetőeljárás és antiszemita poszter 

Dezső András több nagy vihart kavaró ügybe is keveredett, az egyik 2013 év végén történt, amikor az újságíró Budapesten a Budaörsi úton egy társasház falán egy Kuruc.infó hirdetésre lett figyelmes. Ahogy Dezső fogalmaz: „hülye lettem volna otthagyni a témát az utcán csak úgy, szó nélkül, ha már az ott élőknek egyáltalán nem tűnt fel”, így levelet írt a plakátfelület forgalmazójának, amelyben felhívta a figyelmét a plakátfelület kreatívjának tartalmára, és megpróbálta felderíteni a közvetlen hirdető kilétét. Ebben nem járt sikerrel, viszont ekkor jött a történetben a csavar, a felület bérbeadójának információja az újságíró személyes elérhetőségeivel ismeretlen módon a Kuruc.infó birtokába került, amely hírportál különböző uszítások kíséretében ezt közzétette. Dezső András a történteket összefoglaló írásában („Így nem lehet véleménycikket írni” címmel) elmeséli, hogy ezt követően

telefonján folyamatos zaklatásoknak és halálos fenyegetéseknek volt kitéve.

Az indexes újságírónak ezt megelőzően is volt már összetűzése a szélsőséges portál közönségével, a székesfehérvári és budaörsi bíróság már korábban beidézte Dezsőt egy 2006-os büntetőüggyel kapcsolatban, amely során egy bizonyos M. Balázst vádolták meg az illegálisan működő portál főszerkesztésével.  

2018 nyarán azonban Dezső ellen is büntetőeljárás indult, amiért egy tényfeltáró cikkében nyilvánosságra hozta egy Svédországból Magyarországra költöző magyar származású svéd nő, bizonyos Natalie Contessa af Sandeberg személyes adatait. A nő a magyarországi közmédiában számolt be arról, hogy hazaköltözésének oka a migrációs hátterű lakossággal összefüggésbe hozható egyre nagyobb mértékű svédországi bűnözés volt. A II. és III. kerületi ügyészség arra hivatkozva emelt vádat az újságíró ellen, hogy bűncselekmény a nő büntetett előéletéről írni, az újságíró ezzel személyes adatokkal való visszaélést követett el. Az ügyészség egy év próbára bocsátást javasolt az újságíró ellen, amelyet a baloldali média a következőképpen értelmezett:  

Leleplezte a közmédia hazugságát, börtönt kaphat az indexes újságíró 

Börtönbüntetésről természetesen szó sem lehetett, sőt a bíróság Dezsőt először a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette nem jogerősen, egy tárgyalás nélküli eljárásban. Az újságíró kérésére azonban ügyéről egy másik bíró előtt, tárgyaláson döntöttek, melynek eredményeképpen bírósági végzésben felmentették: „a közvéleménynek joga van értesülni olyan, egyébként nyilvánosan és bárki által elérhető adatbázisban szereplő adatokról, amelyek lehetővé teszik a politikai életet uraló témában megszólaló, a közélet egyéb szereplője által mondottak differenciáltabb értékelését. Mindezek alapján a bíróságnak az a meggyőződése alakult ki, hogy a vád tárgyává tett cselekmény nem veszélyes a társadalomra, így bűncselekmény-fogalmi elem hiánya miatt nem bűncselekmény”. 

Legfrissebb értesüléseink szerint azonban az ügynek egyelőre nincs vége, ügyészségi fellebbezés miatt újra bírósági tárgyalásra kerülhet sor. 

A legújabb, közhangulatot megmozgató történés Dezső főszereplésével a Puskás Aréna 2019-es avatóját követő héten került felszínre. A történet azzal kezdődött, hogy Dezső kollégája, Miklósi Gábor részt vett az új nemzeti stadion megnyitóján, majd az egész országot megbotránkoztató írásban fejtette ki véleményét a nemzeti érzelmű Ismerős Arcok Nélküled című számáról és a futballromantikáról. Ezt követően talált rá a nyilvánosság Dezső egy korábbi videómontázsára, melyben összevágta a szám egy koncertfelvételét és menekültekről készült képeket, szintén felháborodást kiváltva. Az ügy eszkalálódott, több helyen Budapesten megjelentek olyan plakátok, melyek az Index két újságíróját ábrázolják az izraeli zászló előtt, „Mi is a határon túlról jöttünk”, „Index = Konstans rinyálás”, „látens magyarellenesség” és „hazaárulás” feliratokkal. 

Forrás: media1.hu

2020 júliusában, miután Bodolai László, az indexet kiadó Index.hu Zrt. tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke kirúgta Dull Szabolcsot, a lap főszerkesztőjét a szerkesztőségnek több mint 80 tagja hagyta ott a lapot. Dezső elsőként adta be a felmondását. Az eset után pár héttel adott egy interjút a Válasz Online-nak. Az interjú során több téma is elhangzott, szóba került az újságíró kiadás előtt álló könyve, ami a kokain hazai térhódításáról szól. Véleményt mondott ezen kívül a hazai politikai újságírásról és a médiaviszonyokról is. Dezső beszélt a jövőjéről is, azt mondta, hogy nem tart az ún. „távozó indexesek projekttel”, hanem még előbb befejezi a már említett könyvét, és utána derül ki, hogy hol folytatja.

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

Források:

Kiemelt fotó: Tóth Szabolcs Töhötöm / azeletmegminden.hu

https://index.hu/belfold/2014/09/23/a_nagy_oroszorszag_kovacsolta_frigy/

https://media.mandiner.hu/cikk/20160112_soma_dijat_hozott_a_kiss_szilard_sorozat_az_index_ujsagiroinak

https://index.hu/belfold/2016/11/11/rogan_antal_titkos_talalkozoi_videon_kertesz_balazs_rogan-halozat/

https://index.hu/velemeny/2018/09/27/egy_orszag_ami_a_24._oraban_van_evtizedek_ota/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201903

https://moly.hu/konyvek/szalai-janos-a-parduc-bosszuja

https://index.hu/tudomany/tortenelem/magykonfg367/

http://rocktanfolyam.uw.hu/

https://index.hu/tech/hoax/2005/12/16/perrel_fenyegetik_a_gyogyito_web_gombot/

https://www.libri.hu/konyv/dezso_andras.maffiozok-mackonadragban.html

http://www.karetka.net/index.ch/

http://www.karetka.net/index.ch/

https://index.hu/belfold/2019/05/22/en_es_az_index/

https://index.hu/velemeny/2013/12/11/igy_nem_lehet_velemenycikket_irni/

https://index.hu/belfold/budapest/2019/11/16/puskas_arena_megnyito_riport/

https://hirtv.hu/ahirtvhirei_adattar/kovacs-bela-nem-kapott-penzt-az-oroszoktol-felesege-nem-volt-kgb-s-2464933#

https://index.hu/belfold/2014/04/23/welsz_szlovak_kapcsolatai/

https://index.hu/belfold/2014/03/21/fegyverhez_akart_jutni_welsz_tamas/

https://www.youtube.com/watch?v=wBukMbCGYpw

https://media1.hu/2019/09/04/felmentettek-az-index-ujsagirojat/