Huth Gergely végig járta a legtöbb jobboldali újságot, ma már a napokban TV csatornát is indító Pesti Srácok főszerkesztőjeként ismert. Sokak a „túl harciasnak” tartott stílusa miatt támadják, mások a Fidesszel szembeni elfogultsággal vádolják. Annyi biztos, hogy Huth Gergely gyors előremenetele és mostani befolyásos szerepe a jobboldali médiában nagyban köszönhető a főszerkesztő kitartó és politikailag következetes munkájának.

Huth Gergely 1977 január 7-én született Budapesten. Fiatal korában mechatronikai mérnök akart lenni, egy ideig a Móricz Zsigmond körtér szomszédságában található Kolos Richárd Gyakorló Műszaki Szakközépiskolába járt. Ezt követően fordult az újságírás felé, 1998-ban az Új Magyarország megszűnése után maradt űrt kitöltő, ekkortájt megalapított Napi Magyarországnál kezdett oknyomozó újságíróként és belpolitikai tudósítóként dolgozni. A lap ekkor a közvetetten Simicska tulajdonában álló és így Fidesz közelinek számító Mahir Kiadó Kft-hez tartozott. Huth így hamar az új jobboldali médiumok kialakítási küzdelmei között találta magát, ráadásul az egyik legharcosabb konzervatív napilapnál. Ebből az időből származik több oknyomozó írása is. 2000-ben a Mahir stratégiai okokból beolvasztotta a Napi Magyarországot a hasonló olvasói kört megcélzó Magyar Nemzetbe, így Huth is átkerült az új, polgári napilaphoz. Itt belpolitikai rovatvezetőként egészen 2009-ig végezte a munkáját, ekkor a Magyar Hírlaphoz igazol, majd 2012-ben visszatért a Magyar Nemzethez. A Magyar Nemzetnél a 2015. február 6-ig dolgozott, amikor is a lap tulajdonosa, Simicska Lajos nyíltan szakított a kormánypárt politikai közösségével. Huth Gergely még aznap, a Simicska-médiabirodalom további sorsát jelentősen meghatározó ominózus G-napon felállt a Magyar Nemzettől.

Az újságíró korai pályájával egyéb személyes viszonyaival kapcsolatban minden bizonnyal többet tudhattunk volna meg a Wikipédia oldaláról, melyet azonban azóta töröltek. Ennek a korábban létező szócikknek a tartalmát elemzi egy a cink.hu-n található cikk, mely szerint a Huth életét bemutató írás szerzője – a bennfentes személyes információk ismerete és a pozitív hangvétel alapján – feltételezhetően maga Huth volt.

Fotó: Széles Gábor médiatulajdonos támadása Huth Gergellyel szemben Facebook oldalán

Huth Gergely 2009 és 2012 között a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese volt, majd Szenvedi Zoltán szintén magyar hírlapos társával megalapították a PestiSrácok.hu közéleti hírportált. Huth távozása a PS-t megelőző munkahelyéről végül nem sikerült zökkenőmentesre, a váltást követően három évvel került komolyabb ellentétbe korábbi munkaadójával, a Magyar Hírlap és az EchoTv tulajdonosával, Széles Gáborral. 2016-ban ugyanis az EchoTv-től közös megegyezéssel távozott a tévé egyik régi és ikonikusnak mondható, sokak számára az összeesküvéselméleteiről ismert Szaniszló Ferenc. A műsorának megszűnése mögött több médium, például a Magyar Nemzet és a Pesti Srácok is politikai okokat feltételezett, mondván Szaniszló távolodni kezdett a Fidesztől és a Jobbik felé közeledett. Széles Gábor a PS írásán láthatóan komolyan felkapta a vizet és Facebook oldalán egy erősen személyeskedő bejegyzésben azt írta, annak idején azért rúgta ki a laptól és a tévéjétől Huthot, mert az „részeges és inkorrekt” volt, és eddig nem „teregették ki a szennyesét”, de ha tovább ugrál, „bármi megtörténhet.”

„PESTISRÁCOK részeges főszerkesztője jobban tenné ha befejezné a gyűlölködést az ECHO TV ellen. Tudom, nehéz megemésztenie, hogy annak idején az ittas műsorvezetése miatt kellett eltávolítanunk az ECHO TV műsorvezetői közül valamint az inkorrekt viselkedése miatt az MH főszerkesztőhelyettesi posztjáról. Jobb lenne ha csöndbe maradna, mielőtt kiteregetnénk a szennyesét. Eddig nem tettük meg, de ha kell meg fogjuk tenni.”

Huth természetesen reagált a vádakra és tagadta a médiatulajdonos rágalmait.

„A Marson talált idegen robotok és más ufóhírek között meglepve olvastam tegnap Széles Gábor személyes Facebook-oldalán, majd számos hírportálon idézve a képtelen vádat, hogy 2012 novemberében engem miért távolítottak el az Echo TV műsorvezetői, illetve a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettesi posztjáról. A kalandos múltú nagyvállalkozó hazug rágalmazását visszautasítom, kijelentve, hogy sosem merült fel kifogás a műsorvezetői alkalmasságomat illetően.”

A PS főszerkesztője azt is hozzátette, Széles Gáborral szemben jogi úton vesz elégtételt a személyiségi jogait durván sértő rágalmakért. Nem ez volt egyébként az egyetlen hasonló eset. Miután 2014-ben Széles menesztette Stefka Istvánt a Magyar Hírlap tiszteletbeli főszerkesztői posztjáról, Stefka a Pesti Srácoknál kapott lapigazgatóként állást.

A Pesti Srácok saját meghatározása szerint oknyomozó újságírással foglalkozik, az oldalon elsők között megjelent egyik leghíresebb anyag a Portik-ügyet derítette fel. Huth Gergely a mai napig a lapnál dolgozik, mint főszerkesztő, ráadásul kezdetben a lap felelős kiadását az ő tulajdonában lévő GerillaPresS Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft. végezte. A portált a karakteres jobboldali üzenetei mellett azért is többször érte már a propagandaújságírás vádja, mert a finanszírozása bizonyos tekintetben összefüggésbe hozható a kormányzattal és a Fidesszel. Az alapítás évében, 2013-ban például a Kft. összesen 4,4 milliót kapott kommunikációs tanácsadásért a Fidesz parlamenti frakciójától. De kapott áttételesen közpénzt a Nemzeti Civil Alapon keresztül és a Belügyminisztériumtól is. Ezeknek az állami megrendeléseknek az ár-érték arányát a baloldalinak tartott médiumok egy része rendszerint megkérdőjelezi, a kifizetésekkel kapcsolatban azonban a szabályszerőség nem vonható kétségbe. Huth Gergely a TV-képernyőkön is rendszeresen feltűnik, korábban az EchoTv rendszeres vendége volt, ma a HírTv Sajtóklub állandó tagja és a Szabadfogás vitaműsor vezetője. Huth Gergelynek 2017-ben mutatta be a rendszerváltozás történetével foglalkozó, Szétszakadt Magyarország című dokumentumfilmét az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Balhé a Magyar Nemzet „emlékülésén”

Huth korábbi munkahelye, a Magyar Nemzet 2015 és 2018 között ellenzéki portálként működött, a Fidesz-közeli múltja ellenére. Még a 2018-as választások előtt nem sokkal meghirdetésre került egy konferencia a lap 80. évfordulójára, viszont a választások utáni újabb kétharmados Fidesz-KDNP győzelem után az addigi tulajdonos, Simicska Lajos bejelentette, hogy megszűnteti a lap kiadását, így a konferencia egyfajta emlékülésként funkcionált.

A rendezvényen megjelent Huth is, aki felszólalt a megszűnő lap dolgozói előtt, és olyanokat mondott, hogy „levitézlett komcsikkal próbálja meg sajnáltatni magát a Magyar Nemzet szerkesztősége”, „elvették a polgári-jobboldali közönség legfőbb orgánumát és azt egy gyomorforgató bosszúhadjárat szolgálatába állították”, azt is hozzátette:

„azoknak a kollégáknak a nevében tiltakozom, akinek 2015-ben egyetlen nap alatt arról kellett dönteniük, hogy a becsületüket vagy a munkahelyüket adják oda”.

Az esemény résztvevői elhagyták a helyszínt és csak azután tértek vissza, hogy Huth távozott, miután elment György Zsombor, a lap korábbi dolgozója azt mondta, hogy „Huth Gergely Simicska Lajos idejében lett „valaki”, most pedig a pesti srácok nevét bitorló propagandaoldal vezetője. Szégyen, hogy a kormányoldal újságírói akkor boldogok, ha mások vérét vehetik vagy szenvedését nézhetik, de ez őket minősíti.”

2019 február 6.-án a Magyar Idők napilapot átnevezték Magyar Nemzetre, így kvázi a Magyar Nemzet 4 év ellenzéki kitérő után újra Fideszhez közeli napilap lett, az oldal ellenzéki időkből származó munkatársai pedig megalapították a Magyar Hangot. Önmagát mind a két újság az 1938-ban alapított napilap örökösének tartja, de a jogutód egyértelműen a mostani Magyar Nemzet.

Pesti Srácok után Pesti TV

2020 májusában lett közismert a hír, hogy a Pesti Srácok hamarosan saját televíziós csatornát indít Pesti TV néven. A hírt később Huth Gergely is megerősítette, és azt is elmondta, hogy a projektben – Progressive Media néven – külső befektető is lesz. A tévé szeptember 14-én kezdte meg adását, az üzemeltető a Progressive Media Kft, amely tulajdonosa 50%-ban Vaszily Miklós, a TV2 elnöke és az Index hirdetési bevételeit kezelő Indamedia Kft. résztulajdonosa, 50%-ban pedig egy bizonyos Bizalom Vagyonkezelő Kft. Erről a cégről a többek között az ellenzéki G7 portál közölt írást, amelyben azt állítják, hogy a tulajdonoló magánszemélyek közvetetten Mészáros Lőrinc érdekeit képviselhetik.

A Pesti TV indítása azért is érdekes, mert eddig is a Pesti Srácok volt az egyetlen számottevő nyíltan kormánypárti médiafelület, amely nem a Közép-Európai Sajtó és Médiaalapítvány (KESMA) része, a csatorna pedig még jobban növelheti Huth súlyát a magyar médiában.  Az Index szerint is az áll az ügy mögött, hogy a Fidesz vezetése elégedetlen a KESMA teljesítményével, amit alátámasztani látszik az is, hogy áprilisban az alapítvány alá tartozó Mediaworksnél az állítólag az irányvonal egyik fő megszabója Liszkay Gábor helyét Szabó László volt washingtoni nagykövet vette át. A Pesti TV indulásáról még nincs pontos időpont, az viszont már hivatalos, hogy a csatorna a legtöbb hazai televíziószolgáltatónál elérhető lesz, illetve az interneten is.

A Pesti TV végül 2020 szeptember 14-én indult el, és jelenleg a Digin kívül minden nagyobb szolgáltatónál fogható. Az indulást után nem sokkal interjút adott a Mandinernek. Huth saját bevallása szerint próbálnak más stílust képviselni mint a Hír TV , hogy ne „osztódással szaporodjon a jobboldali média”.  Állítása szerint az ott dolgozók nagy része amatőr a televíziózásban, viszont ezzel kicsit ellentmondásban, azt is mondja, hogy azért politizáló a TV mert nem tudják meghazudtolni magukat. A távlati tervekre vonatkozó kérdésre pedig azt mondta, hogy:

„Hogy ez lesz kezdetben Magyarország, aztán a világ legnépszerűbb műsora. Komolyra fordítva a szót: költségvetésünk egyötöde a Hír TV-jének, a PS híreivel jelentkezünk és van két fontos oknyomozó műsorunk, A Riporter és A Pesti Riporter, de sok drága műfajban önmérsékletet kell tanúsítanunk, a stúdiónk is egyetlenegy bérelt stúdió.”

A Pesti Tv stábja, Forrás: Pesti Srácok

 

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

 

Kiemelt kép: HírTv

 

 

Források:

https://cink.hu/a-6-legjobb-reszlet-huth-gergely-wikipedia-szocikkebol-1714863578

https://mediakutato.hu/cikk/2003_01_tavasz/05_orszagos_minosegi/#04

https://mediatortenet.wordpress.com/2014/11/30/napi-magyarorszag-1997-2000/

http://www.mediapiac.com/ki-kicsoda/Huth-Gergely/809/

https://opac-nevter.pim.hu/record/-/record/PIM24017

https://hu.wikipedia.org/wiki/Portik_Tam%C3%A1s

https://hu.wikipedia.org/wiki/PestiSr%C3%A1cok.hu

https://magyarnemzet.hu/archivum/media/politikai-okok-miatt-rugtak-ki-szaniszlot-3938477/

https://pestisracok.hu/politikai-okokbol-kellett-szaniszlonak-tavoznia-az-echo-tv-tol/?fb_comment_id=995391800508794_995474860500488

https://pestisracok.hu/valasz-szeles-gabor-ragalmaira/?fb_comment_id=861787490600348_861878887257875

https://pestisracok.hu/szeles-menesztette-stefkat-magyar-hirlaptol-kerdeses-lap-jovoje/

https://hvg.hu/itthon/20121024_Bencsik_a_Bekemenet_helyett_Szeles_Gabor_

https://pestisracok.hu/felmondtak-az-echo-tv-fopapjanak-szaniszlo-ferencnek/

https://blog.atlatszo.hu/2014/09/huth-gergelyt-ot-evre-eltiltottak-a-cegvezetestol/

https://444.hu/2020/06/29/vaszily-miklos-uj-meszaros-lorinc-penzet-forgato-mediacege-lehet-a-pesti-tv-befektetoje

https://hvg.hu/itthon/20200807_Alapcsomag_PestiTV_Pesti_Sracok

https://media1.hu/2020/05/31/a-pestisracok-hamarosan-elinditja-a-pesti-tv-t-oda-igazol-a-hirtv-informator-cimu-musoranak-stabja/

https://g7.hu/kozelet/20200629/vaszily-miklos-akitol-az-indexet-feltik-meszaros-lorinc-penzevel-inditott-uj-mediaceget/

https://pestisracok.hu/birtokba-vettuk-a-pesti-tv-studiojat-szeptemberben-indulunk-galeria/

https://index.hu/kultur/media/2020/04/15/szabo_laszlo_liszkay_gabor_mediaworks_vezerigazgato/

https://index.hu/kultur/media/2020/06/08/pesti_tv_informator_propaganda_hir_tv/

https://g7.hu/kozelet/20200629/vaszily-miklos-akitol-az-indexet-feltik-meszaros-lorinc-penzevel-inditott-uj-mediaceget/

https://444.hu/2020/06/29/vaszily-miklos-megerositette-hogy-a-cege-fogja-csinalni-a-pesti-tv-t

https://merce.hu/2018/04/12/a-pest-sracok-foszerkesztoje-rendezett-jelenetet-a-magyar-nemzet-emlekkonferenciajan/

https://www.youtube.com/watch?v=mjSuJzSiRUU

https://pestisracok.hu/ultravonalas-komcsikkal-sajnaltatta-magat-a-magyar-nemzet-egerben-megleptuk-oket-video

https://mandiner.hu/cikk/20200923_huth_gergely_pesti_tv_interju