Bizonyítható, hogy a 24.hu finanszírozásában is szerepet vállal az EP baloldali frakciója

Nem csupán a Demokratikus Koalícióhoz köthető Nyugati Fényen tett közzé fizetett politikai hirdetést az Európai Parlament baloldali frakciója. Bizonyítékot találtunk arra, hogy az egyik legolvasottabb kormánykritikusnak tartott portálon keresztül is finanszírozza a magyar sajtó egy részét az EP szocialista frakciója. Az ilyen jellegű külföldi hirdetések veszélyeztethetik a magyar médiapiac szuverenitását.

December közepén készült képernyőfelvételek tanúsága szerint az Európai Parlament baloldali frakciója nem csupán a Demokratikus Koalícióhoz köthető Nyugati Fény nevű hírportálon, hanem a 24.hu-n is fizetett politikai hirdetésben népszerűsítette magát, és a DK európai parlamenti képviselőit. 

Mivel a Central Médiacsoport által kiadott internetes újság az ország egyik legolvasottabb közéleti hírportálja, amely rendszeresen beszámol a hazai politikai szereplők, így a Demokratikus Koalíció politikusainak tevékenységéről is, kérdéssel fordultunk Pető Péter főszerkesztőhöz, nem tartja-e aggályosnak pénzt elfogadni tőlük, ráadásul választási időszakon kívül. 

Megkeresésünkre azonban nem érkezett válasz.

Pedig nem csupán erre lettünk volna kíváncsiak, hanem arra is, hogy mekkora összegben és milyen időtartamban hirdetett az európai adófizetők pénzéből az EP-képviselőcsoport a portálon.  

A fizetett politikai hirdetésről készült képernyőfotók szerint ráadásul az S&D európai parlamenti frakciója nem csupán magát, hanem a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőit, így Dobrev Klárát, dr. Molnár Csabát, Rónai Sándort és Ara-Kovács Attilát is népszerűsítette a bannerén, ahogy a DK árnyékkormányának áfacsökkentésről szóló javaslatát is. 

Az ilyen jellegű hirdetésekkel szemben, érkezzenek bárhonnan, gyakran hangoztatott kritika, hogy azokat a különböző szerepelők politikai befolyásszerzésre igyekeznek felhasználni, vagy olyan médiumokat támogatnak vele, amelyekkel szimpatizálnak. 

Ez az eljárás azt bizonyítja, hogy külföldről, külföldi pénzekkel próbálják befolyásolni a magyar médiaviszonyokat. Különösen aggasztó, hogy ezt egy olyan EU-s pénzből működő külföldi szerv teszi, melynek egykori képviselőjét, Európa Parlamenti alelnökét nemrégiben korrupcióval kapcsolatos eljárás alá vonták.

Az ilyen jellegű átláthatatlan, külföldről érkező hirdetések veszélyeztetik a magyar médiapiac függetlenségét.

Nem ez az első eset azonban, hogy a 24.hu olyan szereplőtől fogad el pénzt, amelynek a tevékenységéről aztán be is számol. A 24.hu uniós aloldalaként működő Europoli például konkrétan az Európai Parlament támogatásából működött korábban. Itt saját bevallásuk szerint rendszeresen jelennek meg interjúk, elemzések, hírek és hírértelmezések az európai politikáról.