Földi-Kovács Andrea portréja

Egy volt hírszerző felesége, aki mindig is vállalta a politikai elköteleződését. Akár a politika frontvonalán is „szellemi honvédelmet” folytat ellenzéki képviselőkkel. Kiemelt szerepet foglal el az életében a vallásossága, a sajtónak pedig nagy hatása van a közgondolkodásra szerinte, és nagyobb önmérsékletet is kellene tanúsítania a szereplőinek.

Földi-Kovács Andrea 1976-ban született egy budai munkáscsalád gyermekeként, Albertfalván nőtt fel és ide is járt iskolába. Eredetileg képzőművészeti pályára készült, de jó íráskészséggel is rendelkezett, így saját elmondása szerint szinte észrevétlenül sodródott a média, az újságírás világa felé. 2005-ben került az akkor egy éves HírTv-hez az akkori hírigazgató Szikszai Péter vezetése alatt, ahol elsősorban híradós riportok készítéséért felelt. Az ezt követő évek során a HírTv-n belül megjárta a ranglétrát, híradós riportok készítése mellett oknyomozó anyagokat is forgatott, távozása előtt már belekóstolt a hírolvasás és műsorvezetés világába is. Ezekből az időkből származik több újságírói, szakmai kapcsolata például Szabó Anett műsorvezetővel, aki majdnem 10 évig a HírTv, majd az M1 képernyőjén tűnt fel. De szintén a HírTv-nél szolgált ekkor a Riasztás című bűnügyi műsor vezetőjeként hírnevet szerző Kisléghi-Nagy Rudolf és az azóta mandineres újságíróként dolgozó Maráczi Tamás is.

Saját bőrén tapasztalta a G-nap súlyát

2015. február 6-án Simicska Lajos addig támogató hangvételű médiabirodalma váratlanul szembefordult az Orbán-kormánnyal. A G-napként elhíresült esemény egy sajtóorgánumokat is megosztó konfliktussorozatot indított el a jobboldali médiumok közt. Ennek a folyamatnak a részeként Földi-Kovács Andra lelkiismereti és világnézeti okokból otthagyta a csatornát. A Simicska Lajos tulajdonolta tévé azonban beperelte a távozó munkavállalót, mondván Simicska a munkáltatói jogokat nem gyakorolja, így az ő közélettel kapcsolatos véleménynyilvánítására nem hivatkozhatnak a felmondó munkavállalók. A tévé másodfokon már közel 8 millió forintot követelt a műsorvezetőtől. A bíróság végül a precedens értékű ítéletében kimondta, hogy Simicska tulajdonosként nem független a televízió szellemi, kulturális és világnézeti irányultságától, nyilvános megszólalásai pedig igenis okot adhatnak a munkavállalóknak arra, hogy morális okokra hivatkozva emiatt felmondjanak. Földi-Kovács Andreának tehát joga volt saját szakmai hitelességének megőrzése érdekében felmondania.

A G-napot követően 2 éven keresztül volt az MTVA-nál, ahol a Ma este műsort vezette, 2017-ben pedig az Echo Tv-hez igazolt, ahol a Napi Aktuális és a Terc műsorvezetője volt. Egyes kollégái, például Szabó Anett vele egy időben szintén felmondtak 2015-ben a HírTv-nél. Más munkatársak, mint például Bodacz Balázs, akivel a Magyarország Élőben-t vezette maradtak a Simicska-féle televíziónál. Bodacznak végül pont Földi-Kovács visszatérésekor, az új vezetés mondott, ő azóta az Újpesti Média Helyi Érték című műsorát vezeti.

Miután 2018 nyarán Simicska Lajos eladta a médiaérdekeltségeit és a HírTV ismét kormánypártinak tartott médiaorgánummá vált, Földi-Kovács visszatért a korábban 10 évig őt foglalkoztató csatornához, ahol azóta a Magyarország Élőben műsorvezetőjeként dolgozik. Ekkor több nem kormánypártinak tartott portál, például a zoom.hu és Mérce is az „új Kálmán Olgaként” hivatkozott rá. Míg ezzel szemben a Figyelő arról adott hírt, hogy „Földi-Kovács Andrea ütheti ki Kálmán Olgát”. Ugyan a műsor tényleg ugyanazt a formátumot követi – közéleti szereplőkkel történő stúdióbeszélgetés- mint a csatorna az azt megelőző bő egy évében az Egyenesen Kálmán Olgával, de a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a műsorformátum minden politikai hírcsatornánál jelen van, és Földi-Kovács korábban is vezetett ilyen műsort. 2019-től van egy másik műsora is, a Credo, ahol meghívott vendégekkel vallásos szempontból beszélnek ki közéleti és kulturális témákat.

Az „új Kálmán Olga” vs. kiütheti Kálmán Olgát (Forrás: figyelo.hu)

Földi-Kovács Andrea pályafutása során több díjban is részesült. 2008-ban a Segély-kérők című oknyomozó riportjáért az Első Közép-Európai Rövid Dokumentumfilm Fesztivál közönségdíjasa lett. 2015-ben Csengery Antal-díjas, 2016-ban pedig Mikszáth Kálmán-díjas lett. 2019-ben a Civil Összefogás Fóruma Szellemi Honvédelem díjat ítélt neki, 2020-ban pedig Lovagkeresztet kapott. 

Híradós műsorvezetőként is a narratíva erejében hisz

Egy a képmásnak adott interjújában saját szerepkörét a következőképpen definiálta:

„Szerintem a mi hivatásunk tipikusan határterület, a jelenlétünkkel, a műsorainkkal, ha áttételesen is, de részt veszünk a közéletben. A képernyőn keresztül jól kitapintható a társadalmi vitákban az álláspontom, de tisztán látom a határvonalakat is, a szerepkörömből fakadó rendelkezésemre álló mozgásteret”

Ez különösen érzékelhető a Magyarország élőben című műsorral, ahol sokszor vannak politikus vendégei, és nem egyszer keveredett már vitába is velük. 

Egyik legikonikusabb esete 2019 februárjában a Karácsony Gergellyel való beszélgetése volt. Karácsony előtte győzte le Horváth Csabát a főpolgármesterjelölti ellenzéki előválasztás első fordulóján, és a második forduló előkészítése zajlott már. A műsor 18 perce alatt pedig nagyrészt az előválasztás részvételi adatainak megítélésén és a Jobbikkal való összefogás elfogadhatóságán vitatkoztak. A műsorvezető korábbi szélsőjobboldalinak nevezhető Jobbikos megszólalásokat és cselekedeteket vetett Karácsony szemére (pl. Sneider Tamás skinhead múltja, Gyöngyösi Márton zsidó képviselők listázásáról való javaslata, stb.), aki nagyrészt azzal hárította hogy az már régen volt és az adott szereplő megváltozott, vagy már nincs pozícióban. Karácsonynak visszatérő érve volt még, hogy a Fidesz érdeke, hogy az ellenzék ne lépjen fel egységesen a választáson, és ezért hoz fel tudatosan ilyen ügyeket a kormánypárt, hogy megossza őket.

A Mandiner hetilap 2021.05.27. számában arról kérdezték, szerinte létezik-e független média. Földi-Kovács Andrea szerint csak azok akarják elhitetni magukról, hogy függetlenek, akik a leginkább elkötelezettek: „a független média mítoszát pedig éppen azok alakították ki, akik a leginkább érdekeltek a vélemények monopolizálásában.”

Földi-Kovács Andrea 2021. július 5-én (július 15-i hatállyal) felmondott a Hír TV-nél, „új típusú kihívások” keresése érdekében. Ezeket végül a Védett Társadalom Alapítványnál találta meg, ahol kuratóriumi tagságot vállalt. 

Kiemelt kép forrása: teol.hu

Források:

https://hirtv.hu/hirtv_musorvezetok/foldi-kovacs-andrea-2465375
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/dijat-kapott-a-hir-tv-musorvezetoje-2491148
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/kituntettek-a-hir-tv-musorvezetojet-2510829
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldi_L%C3%A1szl%C3%B3_(h%C3%ADrszerz%C5%91)
https://kepmas.hu/hu/az-igazat-megvallva-beszelgetes-foldi-kovacs-andrea-televizios-musorvezetovel
https://zoom.hu/hir/2018/08/01/az-exhirszerzo-foldi-echotv-s-felesege-lehet-az-uj-kalman-olga/
https://www.teol.hu/bulvar-celeb/foldi-kovacs-andrea-az-ujsagiroi-palya-szepsegeirol-es-arnyoldalairol-881739/

http://www.youtube.com/watch?v=ZgBpx3XkkoQ&t=15m8s

http://www.youtube.com/watch?v=ZgBpx3XkkoQ&t=16m14s

http://www.youtube.com/watch?v=6TiJUkILWEM&t=5m50s

cimkék