Furcsaságokra bukkantunk a Telex szavazatégetős cikke kapcsán

 Az URL-előzmények alapján a Telex ellenzéki szavazatok elégetéséről beszámoló cikkének van egy február 1-én létrehozott URL-je, legalábbis a Google keresőmotorja erre enged következtetni . A levélszavazatokat azonban Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok.

Független Választási Médiafigyelő Delegációnk furcsa ellentmondásokra bukkant a Telex ellenzéki szavazatégetős cikke kapcsán. ‘Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett’ címmel jelenített meg egy cikket a Telex arról, hogy egy erdélyi szemétlerakó helyen civilek véletlenül több zsák elégetett levélszavazatot találtak. A fotókon szereplő szavazatok valamelyik ellenzéki pártra lettek leadva. A cikk elolvasása után az emberben könnyen felmerülhet az az érzés, hogy valakik kidobták Erdélyben az ellenzékre leadott levélszavazatokat. 

A cikkel kapcsolatban azonban egy érdekes jelenséget vettünk észre. A Google szerint a cikknek van egy február 1-jére datálható URL-je. Mindez az alábbi screenshoton is látható. 

Megkerestünk több informatikust, aki megerősítette, hogy ez valóban azt jelentheti, hogy az adott cikk URL-je február 1-jén lett létrehozva. 

A Nemzeti Választási Iroda honlapján található tájékoztatás szerint azonban a levélszavazatokat a választás napja előtti 15. napon lehetett egyáltalán átvenni. Ami március 19-e. Megkerestünk egy magasrangú RMDSZ-es politikust is, aki azt a tájékoztatást adta, hogy februárban biztosan nem kaphatta meg senki a szavazólapokat.

Az alábbi kérdéseinkkel megkerestük a Telex szerkesztőségét:
– Mikor írták meg a cikküket először?
– Mi lehet a magyarázat arra, hogy egyik URL-előzményben más dátum szerepel?
– Napokkal ezelőtt kértünk betekintést a szerkesztőségi folyamatokba a transzparencia jegyében, épp az ilyen esetek megvizsgálása céljából. Miért nem engedték be a delegációt és esetleg ez után az eset után nem vizsgálják-e felül a döntésüket?

FRISSÍTÉS:

Tisztelt Alapítvány!
A cikk a Transtelexen jelent meg ma reggel 8:55-kor, ezt a Telexen is közöltük.
https://transtelex.ro/kozelet/2022/03/31/kidobott-levelszavazatok-erdely
A cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk.

Üdvözlettel:
Dull Szabolcs
főszerkesztő, Telex