Megadja Gábor portréja

belpolitika

konzervatív

2008

Fiatal jobboldali kultúrkezdeményezések szövevényes hálójában kezdett közéleti publicisztikák írásába az eszmetörténész Megadja Gábor. Navracsics Tibor szárnyai alatt került be a konzervatív „Kulturkampf”-ba, ahonnan végül egy emlékezetes „jákobozás” miatt került ki, ha csak időszakosan is. Megadja azóta újra szárnyra kapott, ma már a kontra.hu portál főszerkesztője.

Az új generációs konzervatív

Megadja Gábor 1985-ben született, szociológiát és történelmet tanult az ELTE bölcsészkarán, ezen belül eszmetörténetre specializálódott, az Állam- és Jogtudományi Karon doktorált. Ez az egyetemi közeg jelentette a magját a 2000-es évek derekán már a politikai nyilvánosság szempontjából jól láthatóan körvonalazódó fiatal, jobboldali, értelmiségi közegnek. Megadja is azon szociológus, politológus, jogász és történész hallgatók közé tartozott, akik számára a 2006. őszi „hazugságbeszéd” és az ezt követő tüntetéssorozat jelentette a politikai eszmélés fő állomását. Közéleti írásait sokakkal együtt legkorábban az ekkor megalakuló, konzervatív kulturális és politikai blogokon kezdte megjelentetni. A Konzervatórium blogot szerkesztette együtt például Békés Mártonnal, a Schmidt Mária jobbkezeként számon tartott történész-publicistával, aki ma a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, valamint a Kommentár folyóirat főszerkesztője. Az akkor még ELTE ÁJK-n oktató, Navracsics Tibor szárnyai alatt alakult meg a Jobbklikk elnevezésű blogközösség, amelyre Megadja mellett többek között Böszörményi Nagy Gergely is publikált, akkor még a Nézőpont Intézet külpolitikai szakértőjeként és kampányszakembereként. (Böszörményit ma sokan a Brain Bar „techkonferencia” alapítójaként és a Design Terminal szociális vállalkozás vezérigazgatójaként ismerhetik.) De rendszeresen írt a Jobbklikkre a politológus G. Fodor Gábor is, Navracsics egyetemi kollégája, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, ma a 888.hu főszerkesztője. Publikált Megadja a szintén Navracsics-tanítvány politológus Lánczi Tamás Mozgástér című blogján is. (Lánczi ezt követően a Figyelő hetilap főszerkesztője és a Századvég vezető elemzője lett.) A Navracsics Tibor holdudvarában egyre jobban mozgó Megadja Gábornak jelentek meg cikkei a Reakció blogon és a Kommentár folyóiratban is, sőt 2009-től egy évig ösztöndíjasként kapott állást a Nézőpont Intézet elemzőjeként. A fiatal szerző jól láthatóan korán bekerült abba a véleményformáló közösségbe, amely a 2000-es évek végétől

a jobboldali kulturális térnyerés egyik meghatározó szereplője volt.

A 2010 utáni élet

A kormányváltás után Navracsics megkapta Orbán Viktortól a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tárcáját, ahova aztán a korábbi „bloggerek” közül többen is követték egyetemi oktatójukat: Lánczi Tamás például kabinetfőnök és helyettes államtitkár, a szintén jobbklikkes-nézőpontos Szabó Márk kabinetvezető-helyettes, Böszörményi Nagy Gergely kommunikációért felelős főosztályvezető-helyettes lett. Nem maradt ki a sorból Megadja Gábor sem, aki 2010 és 2014 között a minisztérium politikai tanácsadójaként dolgozott, de nem hagyott fel a tudományos élettel és a közéleti újságírással sem. 2012-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megbízott előadója, 2013-tól tudományos segédmunkatársa. A hallgatói visszajelzéseken alapuló MarkMyProfessor oldalon Megadja Gábor egy jónak számító 4.10-es átlagos értékelést kapott. Rendszeresen publikál a 2015. szeptember 18-án útnak induló 888.hu jobboldali hír- és véleményportálon, amelyre a még Jobbklikkes időkből ismert G. Fodor Gábor főszerkesztőtől kapott meghívást. Egy Lokálnak adott 2018-as interjúban a következőképpen indokolta a 888.hu-hoz való kötődését és az újságírás világában való szerepvállalását: „Azt a fórumot kerestem, ami kicsit kekec, provokatív, punkos. Erre tökéletes a 888. Nemcsak kekeckedni szeretek, hanem van bennem egy harcos indíttatás is, és úgy gondoltam, hogy ezt az énemet a publicisztikában tudom kiélni. Szeretek ott lenni, ahol a csata zajlik, és mivel a csata nagy része ma a médiában zajlik, így oda igazoltam.”

Forrás: Jakab Péter Facebook-oldal

Megadja Gábor, Ambrózy Áronnal és Vésey Kovács Lászlóval 2019 januárjáig rendszeres vendége volt az EchoTV Keménymag című véleményműsorának. Az Echo TV közleménye szerint „a csatorna 2019. január 1-i Keménymag című véleményműsorában vállalhatatlan kijelentések hangzottak el Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő személyével kapcsolatban”. Az adás során szóba kerülő politikusok nevét a vendégek rendszeresen, viccelődve és szándékosan hibásan mondták ki, például Bangóné Borbély Ildikóét „Bangóné Bangó Bangóként”. Sorra került Jakab Péter is „Jákob” Péterként, a jobbikos politikus a saját bevallása szerint zsidó származásán való gúnyolódásként értékelte az esetet, és Facebook oldalán egy bejegyzésben felháborodásának adott hangot. Az Echo TV Zrt. elnézést kért a politikustól és a nézőktől, és közleménye szerint „a továbbiakban eltekint a műsorban eddig szereplő vendégek meghívásától”. A műsor vendégei is bocsánatot kértek, egyúttal elfogadták a televízió döntését, azt azonban mind kihangsúlyozták, hogy az országgyűlési képviselő nevével való viccelődés nem a származást és identitást célzó sértésnek szánták. A műsor az alábbi linken tekinthető meg:

Megadja Gábor az esetet követően két hónappal a 888.hu portálon megjelent írásában reakciót tett közzé az esettel kapcsolatban. Ebben a cikkben erősen kritizálja a jobbikos politikus felháborodásának őszinteségét és politikai támadásként értékeli a szerinte legfeljebb „szarnak” nevezhető nevekkel való viccelődése elleni támadást. Egy a Mandinernek adott 2019 júliusi interjúban pedig a következő részletet olvashattuk az üggyel kapcsolatban:

„Mandiner: Most viszont kissé kiesett a popkultúrából, hiszen nem szerepel a Keménymagban. Megérte lezsidózni Jakab Pétert?

M. G.: Először is, nekem nincsen a kezemben a Gyöngyösi-lista, és ezért nem tudom, ki zsidó, és ki nem az. Nem tudtam, hogy Jakab Péter zsidó származású. Amikor az esetet követően rákerestem, akkor láttam, hogy elmondja egy helyütt, hogy valóban az, de hogy neki aztán semmilyen zsidó identitása nincsen. Úgy tűnik, annak a műsornak hatására éledt fel benne az identitás. Vannak még csodák.

Mandiner: De akkor honnan jött a Jákob, ha nem tudták, hogy zsidó származású?

M.G.: Nem volt mögötte semmilyen elképzelés. A Keménymagban gyakran éltünk azzal az olcsó viccel, hogy emberek nevét átírtuk, például Bangóné Borbély Ildikóra sokszor utaltunk „Bangóné Bangó Bangóként“. Neki sem ez a polgári neve. De ez az egész antiszemitizmus-vád teljesen nevetséges a Jobbik részéről. (…)” Megadja Gábor a jobboldali újságírás világában minden bizonnyal nem vált teljesen kegyvesztetté, az eset óta is jelennek meg publikációi a 888.hu-n. Az, hogy az elmúlt évben miért volt kevésbé reflektorfényben, valószínűleg inkább annak tudható be, hogy 2014 után tavaly újra megjelent egy könyve, „A szabadság reakciós harcosai” címmel.

Forrás: mandiner.hu

Személyes kapcsolatai

Megadja Gábor régóta tagja a konzervatív újságírói elitnek, ezáltal ismerősi és befolyási köre vélhetően igen széles. Egy-két említésre méltó nexusa azonban így is van, az egyik ilyen például közismert barátsága Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával. Érdekesség, hogy ők ketten elsősorban nem szakmai körökből, hanem hobbijukon keresztül ismerik egymást, mindketten tagjai ugyanis a Loyal zenekarnak. 2020 augusztusában látott napvilágot az a hír, mely szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum egy bizonyos Doutdes Bt.-nek stratégiai tanácsadó tevékenységért 2020-ban 6,6 millió forintot fizet, a cégben Megadja Gábor a 2016-os alapítás óta beltag. Bár ez az összeg elég alacsonynak számít a PIM megbízásai közt, az érintettek, Demeter és Megadja mégis interjúban reagáltak az őket ért, ezzel kapcsolatos vádakra. Elmondásuk szerint az összeférhetetlenség a tanácsadói megbízást nem érinti, hiszen annak minősége nincs összefüggésben a közös együttesben történő zenéléssel. Azt is hozzátették, hogy a Loyal összeférhetetlenség miatt ráadásul nem pályázhat sem a PIM, sem az NKA könnyűzenei pályázatain, így a zenekar inkább vesztese a két gitáros közéleti szerepvállalásának, semmint győztese. Demeter ezt követően külön facebook posztban is kommentálta a fentieket.

A Loyal együttes plakátja a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor honlapjáról. Bal szélen Megadja Gábor, jobb szélen Demeter Szilárd.

Megadja szerepét többen azért tartják érdekesnek a jobboldali médián belül, mert bizonyos értelemben kilóg a sokak által monolitikusnak gondolt „médiatömbből.” Jó példa erre Megadja kapcsolata Navracsics Tiborral, aki 2020 augusztusában nagy port kavart a magyar közéletben „A Fidesz tolódott tőlem jelentősen jobbra” című kormánykritikus Népszavának adott interjújával. Navracsics Tibor a sajtószabadságról, a jogállamról, a kormánypárt átalakulásáról és Orbán Viktorról beszélt részletesen, az interjú a jobboldali publicisták körében több helyen visszatetszést váltott ki. A konzervatív érán belüli véleménykülönbségek és a jobboldal politikai táborának egységessége közti ellentétet Megadja egy rövid publicisztikában oldotta fel, amely írás egyben egykori mentora „védőbeszédének” és bizonyos értelemben talán a publicista állásfoglalásának, credójának is tekinthető.

Forrás: Telegram

Megadja Gábor ma a 2020. novemberében alapított kontra.hu főszerkesztője.

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.