Provokatőr vagy áldozat? – médiakörkép Pankotai Lili obszcén slammeléséről

Az október 23-i tanártüntetés sok szempontból emlékezetes marad. Az egyik ilyen nagy port kavaró esemény Pankotai Lili slam-poetry előadása volt. A pécsi lány a legtöbb hazai hírportálra betört beszédével, hiszen az október 23-i rendezvényekhez képest nem szokványos módon, meglehetősen trágár szavakkal csinosította gondolatait. Elemzésünkben bemutatjuk, hogy Pankotai Lili beszéde milyen médiareprezentációt kapott.

A Telex valószínűleg az említett slam-poetry előadás súlyát elsőként érzékelte, és a tüntetésről szóló percről-percre tudósításában már megemlékezett Pankotai Lili előadásáról. Nagy Bálint Tinódi Lantos Sebestyént megszégyenítő módon énekelte meg a nagy karriert befutott performanszt: “„Nekem soha nem az lesz az első, kedves Hír Tv, hogy ki kinek a faszát szopja teli erőből (…), hanem az, hogy valaki vállalja a véleményét” – mondta slam formájában Pankotai Lili. „Pont arra nevelt a 12 pont, amiért most én itt felszólalok” – folytatta. „Ha el sem hiszed, hogy én és mi vagyunk a jelen és a kibaszott jövő” – zárta slamjét Pankotai.” A 444.hu ennyire nem volt éber, ők nem emlékeztek meg a slamről élő tudósításukban.

Az előadás miatt a pécsi lány iskolája, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Facebook-oldalán hétfőn állásfoglalást tett közzé, melyben az intézmény igazgatója, dr. Nyisztor Zsolt elhatárolódott Pankotai Lili felszólalásától. A hírről beszámolt a Telex, a 444.hu, az Index, az Origo, és a Magyar Nemzet is.  Az első három hírportál csak a szikár tényt tálalta, miszerint az iskola elhatárolódik a slammelő lánytól, míg az Origo a címben a pécsi lány trágár kifejezéseire hívta fel a figyelmet, és új Nagy Blankaként tüntette fel Pankotait, illetve a Magyar Nemzet is az obszcenitást emelte ki.

Molnár Áron (a noÁr mozgalom alapítója), aki a kormánykritikus tüntetések jól ismert alakja, az igazgató elhatárolódása után pár órával már nyílt levélben állt ki Pankotai mellett. Így tett a tüntetést szervező ADOM Diákmozgalom is. A kiállásokról hírt adott a Telex, és a 444.hu is, azonban az Index, a Magyar Nemzet és az Origo nem számolt be ezen hírekről. Az elhatárolódás kérdéskörhöz tartozik még az a keddi flashmob, melyet pécsi diákok szerveztek, hogy támogatásukról biztosítsák Pankotai Lilit. A hírről a Telex és a 444.hu (az utóbbi a Telex helyszíni tudósítása alapján) számolt be. A flashmobon egy nyugdíjas tanárnő is felszólalt, aki az elhatárolódás kapcsán a következőket fogalmazta meg: „Csak nevettem azon, hogy az igazgatóm elhatárolódott tőlem. Ezek az emberek csak ezt tudják. Azt tanácsolnám a Lilinek, hogy gondoljon rájuk úgy, mint az ellenőrökre. Aki nem azért kéri a jegyet, mert hülye, hanem azért, mert az a dolga. Ő ezt tudja tenni.”

Jól láthatóan a vizsgált hírportálok közül a 444.hu foglalkozott legaktívabban a Pankotai Lili körüli botránnyal. A kötelező körökön kívül szemlézték még Rácz András Oroszország-szakértőnek a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzését is. A keddi 444 reggeli hírlevél után a szerdai hírlevélbe is belekerült az ügy, előbbinek még a címét is ez adta: „Figyelem: csúnyán beszélt egy 18 éves lány!”. 

Az Index egy egész terjedelmes összefoglalót tett közzé az ügyről és a fontosabb megszólalókról. Az elhatárolódást és a kiállásokat felelevenítették, illetve azt is hozzátették, hogy Krassó László, a Magyar Rádió korábbi igazgatója kirúgatná a pécsi lányt. Megemlékeztek Perintfalvi Rita író, katolikus teológus kiállásáról is. Az Index ebben az összeállításban Nagy Blankának (Pankotai egykori sorstársának – ő négy éve, szintén gimnazistaként a túlóratörvény elleni tüntetéseken szólalt fel, amikor „bajszos fasznak” nevezte Áder Jánost) a tanmeséjéről is beszámolt. A portálon emellett Bayer Zsolt és Tibi atya vonatkozó megszólalásai is helyt kaptak. A jobboldali publicista Bádogon megjelent blogjáról egy részletet emeltek ki: „Itt van még egy… Lehet, ez mind ilyen. Ezeket nevelték a tüntető tanárok, így aztán egymásra is találtak. Zsák a foltját, szar a gödrét. Egykoron Babits Mihály tanított gimnáziumban. És ilyen szerencsétlenek nem jártak, mert nem is járhattak oda. Abigél? Ott, akkor, ilyen dumával? Pedig ott, akkor volt, lehetett volna tétje. A mi időnkben is volt tétje. Ma? Semmi tétje.” Míg Tibi atya Facebook-bejegyzéséből pedig a következőt emelték ki: “Nincs bajom az ízes bazmegolásokkal, meg nincs bajom azzal se, ha valaki ettől elhatárolódik, mert egy közel ezeréves rend iskoláját vezeti. Azzal lenne, ha mondjuk kirúgták volna érte, de ilyesmi nem történt. A Pankotai Lili nevű előadó élvezheti a 444 rivaldafényét pár napig, aztán csatlakozhat Káromkodós Blankához, Kávéfőzős Lucához meg Szexuális Zaklatás Pandához a Kiégett kabalák szigetén. Nincs ebben a sztoriban több, haladjunk.”

Ám vannak olyan motívumok, amik az ellenzéki hírportálokon nem, de a kormánypárti hírportálokon megjelentek. Az Origo, és a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Lendvai Ildikó párhuzamot vont az ’56-os hősök, és a ”trágár diáklány” között. A volt szocialista pártelnök szerint az ’56-os hősök is ugyanolyan trágárok voltak, mint a vasárnapi tüntetésen slammelő diáklány. Az Origo és a Magyar Nemzet cikkezett arról is, hogy egy pécsi szobrász, Böszörményi István, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium falára tett ki egy megható üzenetet, amihez egy péniszt is rajzolt. Az üzenet a következő: „A f…szodtól határolódj el. Ne a helyetted tiltakozó diákodtól. Vesszen a klerikálfasiszta Orbán-rezsim!”. Ez egy egyéni akciónak tűnik, a Magyar Nemzet mégis a címben többes számot (liberálisok) alkalmazva számolt be: „A liberálisok péniszt rajzoltak a keresztény iskolára Pécsen”. Az Origo ennél szerényebb volt, ők a „liberálisok” helyett a „baloldal” szót használták. Az Origo egyébként az alaphírről úgy számolt be, hogy Pankotai Lili az „új Nagy Blanka”, és a Magyar Nemzet egy, a tüntetéssel foglalkozó összefoglaló cikkében is „új Nagy Blankaként” említi a pécsi diáklányt. Illik még megjegyezni, hogy a Mandiner volt az, aki felelevenítette, hogy ez a slam-poetry előadás korábban már elhangzott egy versenyen ezév márciusában. Az érintett sajtóterméknek, a Hír TV-nek (amit Pankotai Lili említett előadásában: „nekem soha nem az lesz az első, kedves HírTV, hogy éppen ki-kinek a f@szát szopja teli erőből”) a reakciója is megérdemel egy gondolatot, ők elegánsan csak „új baloldali csillagként” említették Lilit. 

A vizsgált jobboldali médiumok tehát a fiatal aktivista obszcén és polgárpukkasztó kifejezéseire hívták fel a figyelmet, míg a kormánykritikus portálok igyekeztek Pankotai Lilit áldozatként feltüntetni. Az egyre inkább semlegesnek tűnő Index pedig egy véleménykörképpel járult hozzá Pankotai Lili botrányának feldolgozásához.