Tényekkel a tisztességes újságírásért

Alapítványunk célja, hogy a francia Observatoire du journalisme társszervezeteként átláthatóbbá tegye Magyarországon az újságírás működését, ezáltal elősegítve a tudatos médiafogyasztás térhódítását. Munkánkkal igyekszünk hozzájárulni a véleményformáló újságírók munkásságának teljesebb megismeréséhez és megértéséhez, mert hisszük: demokráciában a transzparens újságírás alap.

2020.08.02.

A médiatudatosság kultúráját építjük

Az Observatoire du journalisme platformot Claude Chollet alapította 2012-ben Franciaországban. A politológus, üzletember azért hozta létre az újságírás megfigyelőközpontját, mert megelégelte a francia sajtóban tapasztalható újságírói elfogultságot. Mára százezrek követik a média újszerű elemzését és kritikáját célzó oldalt. A párizsi székhelyű szervezetnél különösen nagy figyelmet fordítanak az egyes újságírók bemutatására.

„A befolyással rendelkezőket kívánjuk befolyásolni, nem tömegmédia vagyunk.”

Médiatudatos közösséget építünk

Fontosnak tartjuk, hogy személyesen is kapcsolatban álljunk azokkal a személyekkel – legyen szó bármely médium olvasóiról –, akik tudatos médiafogyasztásra törekszenek. Számukra klub eseményeket, háttérbeszélgetéseket és nyilvános vitaesteket szervezünk az újságírás meghatározó szereplőivel. A színvonalas online tartalmak mellett minőségi platformot biztosítunk a személyes eszmecserére is.

Törődünk a jövő olvasóival

Járjuk az országot, hogy középiskolákban médiatudatosságot növelő beszélgetéseket, újságírói workshopokat és pályaorinetációs alkalmakat tartsunk a fiatal generációknak. Mert tudjuk: az újságírással nem lehet elég korán megismerkedni. Szeretnéd, ha a te iskoládba is ellátogatnánk? Hívj meg minket bátran!

Médiatudatos közösséget építünk

Az újságírói szakma presztízse hatalmasat zuhant a rendszerváltás óta. Míg 1988-ban az újságírók az előkelő 8. helyet foglalták el a presztízsrangsorban, addig a 2016-os felmérésre a 75. helyre estek vissza – derül ki a KSH adataiból. A magyarok már nem bíznak az újságírókban. A Gfk Piackutató 2009-es felmérése alapján, az újságírókkal szembeni bizalom az egyik legalacsonyabb a társadalom körében, csak a politikusokkal szemben mutatkozik nagyobb bizalmatlanság. A probléma gyökere az újságírás átláthatatlan működésében keresendő. A médiát gyakran nevezik a negyedik hatalmi ágnak, amelynek egyik legfőbb küldetése, hogy ellenőrizze a másik hármat. De ki ellenőrzi a médiát? Ki szab gátat az álhírek terjedésének? Ha ellenőrzik, nem kontrollálják-e túl? Egy biztos: jelenleg Magyarországon az újságírás nem működik transzparensen, a társadalmi megítélése emiatt napról napra romlik. Csapatunk ezen a folyamaton szeretne változtatni.

A médiatudatosság kultúráját építjük

A Tanszparens Újságírásért Alapítvány célja, hogy a francia Observatoire du journalisme társszervezeteként átláthatóbbá és érthetőbbé tegye a média működését, kiemelt hangsúlyt fektetve a magyar újságírók személyének és munkásságának bemutatására. Hitvallásunk szerint objektív újságírás nem létezik – ha akarna sem létezhetne. Kizárólag tényeken alapuló tisztességes újságírás létezik. Nem vethetjük az újságírók szemére, hogy nem objektívek, hiszen ők is érző-gondolkodó emberek. A tudatos médiafogyasztás ott kezdődik, hogy ezt a helyzetet felismerjük és elfogadjuk. Megértjük, hogy a valóság teljességét sosem lehet objektíven leképezni. Ez teszi érdekessé az újságíró személyét.

Demokráciában a transzparens újságírás alap

Felelős állampolgárként mindenkinek jogában áll tudni, kik azok, akik cikkeik által nap mint nap informálják őket és alakítják véleményüket, világlátásukat. Jelenleg Magyarországon ezek az információk javarészt rejtve maradnak az olvasóközönség előtt. Pedig egy demokráciában a transzparens újságírás megvalósulása minimumkövetelmény. Mi vitaestek, cikkek és beszélgetések által biztosítunk platformot az érdeklődők számára, hogy jobban megismerhessék az újságírás működését, és az abban szereplő meghatározó személyeket, legfőképp a magyar újságírókat. Tesszük mindezt az újságírói szakmával együttműködve, de attól – és minden más közéleti-politikai entitástól – szigorúan függetlenül.

Formálnak és informálnak

Alapítványunk igyekszik „informálni azokról, akik informálnak téged”. Célunk, hogy a magyar újságírók személyét közelebb hozzuk az olvasókhoz, ezáltal transzparensebbé téve a magyar újságírást és elősegítve a szakma presztízsének visszaszerzését. Informatív cikkek, rendezvények, infografikák és videók segítségével magyarázzuk el az újságírás világát érintő legfontosabb történéseket, mechanizmusokat. Küldetésünk, hogy működésünkkel hozzájáruljunk Magyarországon a médiatudatosság térhódításához.

csapatunk

Claude Chollet   alapító (fr)

Claude Chollet első diplomáját 1967-ben szerezte meg irodalom és filozófia szakon. 1970-ben Párizsban a Sciences Po-n újra diplomát szerzett, politikatudomány- és közgazdaságtanból. A francia tengerészetnél szolgált Afrikában és Franciaországban. Évtizedekig vezetett egy francia gyógyszercéget. 2005-ben elindította a saját vállalkozását, amely különböző cégeknek ad tanácsokat nemzetközi terjeszkedéshez. Claude Chollet egy ideig a konzervatív francia gondolkodókat tömörítő Új Jobboldal mozgalom elnöke volt. Nem tudta végrehajtani az általa fontosnak tartott reformokat, ezért lemondott és otthagyta a csoportosulást. Ezen szerepvállalása miatt egyesek szélsőjobboldalisággal támadják, amit ő következetsen visszautasít. Az Observatoire du journalisme platformot 2012-ben alapította.

partos bence   alapító (hun)

Partos Bence Miskolcon született 1993-ban. 2019-ben köztársasági ösztöndíjasként végzett az ELTE pszichológia mesterszakán. A Mathias Corvinus Collegium média szakirányán 2016-ban diplomázott, ezt követően az intézmény vezetőképző programját is elvégezte. Partos Bence a Mindset Pszichológia alapítója és társtulajdonosa. Magyar bajnok birkózó, négy évig dolgozott edzőként a Dorogi Nehézatlétikai Clubban. 2018-tól az MCC-Mindset Pszichológia szakirány vezetője. A Mandinerben főszerkesztő-helyettesként dolgozott, azért mondott fel, hogy 2019-ben létrehozhassa a Transzparens Újságírásért Alapítványt.

Dr. Molnár Csaba
elemző

ÉVES BESZÁMOLÓK

Éves beszámolónk: 2019, 2020, 2021, 2022

Nagy Károly
menedzser


stratégiai igazgató

Bakró-Nagy Attila
Elemző