Politikai aktivista, újságíró, rádiós műsorvezető. A bécsi Eurozine online folyóirat főszerkesztője, az „első magyar polgári meleg esküvő” résztvevője. 2018-ban Szabad Sajtó-díjat nyert, a migrációval kapcsolatos véleményét így foglalta össze: „…Akkor Európa iszlám lesz. És akkor mi van? Akkor mi a jóisten van?” Papp Réka Kinga portréja.  

Aláírásokért vetkőzés?  civil aktivizmustól az újságírásig 

Papp Réka Kinga 1985-ben született Nyíregyházán, középiskola után az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott, magyar és média szakon. Korábban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Média szakon szegénységábrázolást oktatott. Elvált, egy gyermek édesanyja. 

A 2006-ban megalakult Hallgatói Hálózat alapító tagja, ez a diákkezdeményezés csak később szerzett nagy ismertséget a 2012-13-as diáktüntetések alkalmával. 2008-tól két évig a Népszabadság videós újságírója, ebben a minőségében saját állítása szerint környezetvédő, jogvédő és emberi jogi témákra szakosodott, főleg webes videókat készített. 2008 márciusában a Budapest TV adásában tűnt fel vendégként, Puzsér Róbert műsorában. Annak a Zöld Pók Filmműhelynek alapítója, mely legutolsó feltöltött, 2017-es közhasznúsági beszámolójában leírja, hogy alapcélja a Soros Györgyhöz köthető Civil Kollégium Alapítvánnyal együttműködésben foglalkozzon a kunbábonyi civil központtal. A főbb támogatói között a Soros Alapítványt feltüntető Civil Kollégium Alapítvány érintett volt a Norvég Alappal kapcsolatos botrányban, amikor is a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal álláspontja szerint működése „nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak”.  

2010-ben a Körhinta magazinműsor adásának műsorvezetőjeként dolgozott a Magyar Televízióban, a 2011-es „Nem tetszik a rendszer!” tüntetésen újra a Hallgatói Hálózat nevében szólalt fel a felsőoktatás átalakítása miatt. A 2014-es országgyűlési választások során a 4K! – Negyedik köztársaság szóvivőjeként tevékenykedett. Nagy médiavisszhangot kavart a kampány során az az ígérete, miszerint „eldobja” az általa tartott táblát, 3000 aláírás esetén.

Az aláírások végül nem gyűltek össze

Nem érdekli, ha Európa iszlám lesz 

2015 óta a Klubrádióban műsorvezető, műsora kéthetente vasárnap hallható, Professzor Paprika és a Bonyolult Dolgok címmel. A Kettős Mérce és a HVG állandó szerzője, az ATV rendszeres vendége. Az ATV egyik adásában, a migráció kapcsán így nyilatkozott: 

„És ehhez én még így hozzátenném azt a nagyon egyszerű és frappáns választ, hogyha iszlamizálódik Európa, akkor tudod mi lesz? Akkor Európa iszlám lesz. És akkor mi van? Akkor mi a jóisten van? De tényleg. Mert… Mert egyszer csak keresztény lett Európa, és?” 

A Kettős Mérce és a HVG szerzőjeként előszeretettel foglalkozott a női egyenjogúságot, a közoktatást és az egészségügyet érintő kérdésekkel:  „Úgy kellene közvetíteni a közoktatásból, ahogyan most a versenysportokról szokás. Ha versenysport helyett az oktatásba, egészségügybe és szociális szférába öntenénk ugyanazt a zsét – tekintélyes részben állami pénzt –, simán megoldhatnánk belőle azokat a problémáinkat, amiknek az elkendőzésére a látványsportokat egyáltalán kitalálták.” 

„A liberális és baloldali megmondó emberek, ideértve dicstelen jómagamat is” 

Nagy visszhangot kapott az egyik Klubrádiós adás, amely során Papp Réka Kinga vendége Cseh Katalin, a Momentum jelenlegi európai parlamenti képviselője volt. Az adás során a terhességmegszakítás volt az egyik téma, amelyről az újságíró így nyilatkozott: 

„Aki abortuszra kerül, az választhat – általában a nők választanak, nyilván van pár olyan orvosi eset, amikor az orvos választ, de általában a nő választ –, hogy ő hogyan szeretné megszakíttatni a terhességet. Tehát van ennek az a klasszikus sebészi módja, amit Magyarországon is végeznek, illetve van emellett…”  – Cseh Katalin

Papp Réka Kinga: „Köznyelvi nevén BOTMIXER.” 

Az eset nagy felháborodást váltott ki, a legtöbben az újságírónő szóhasználatát kifogásolták, amelyet ő előszeretettel használ a terhességmegszakítással kapcsolatosan. Korábban így nyilatkozott a Facebook oldalán: 

„Soha senki nem gondolt arra egy ropogós őszi délutánon, hogy mozi helyett inkább egy klinikára menne, mert akkora buli, ha feldugnak egy botmixert a méhszáján.” 

A Slejm és az Eurozine 

2016-ban Shilling Árpáddal közösen, szakmai vezetőként dolgozott a Berlinben bemutatott Krétakör opera-projekten. A projekt produkciós vezetője testvére, Papp Dóra volt. 2016-2017-ben a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének munkatársa, sajtómunkatársa. 

2017-től a „Slejm – a torkon ragadt politika társ-műsorvezetőjeként kezdett el dolgozni Gulyás Mártonnal, ahol a szerdai „Feles” adásokat vezette 2018 áprilisáig. 2018 ősze óta a vlog „Partizán” néven működik. A vlog fenntartását a Közös Ország Alapítvány végzi, 2015 óta. 

Az Eurozine bécsi online folyóirat szerzője, 2018 novemberétől, mint főszerkesztő tevékenykedik. A folyóirat több mint 90 európai folyóirat tartalmát válogatja össze, 35 nyelven. Az online folyóirat egyik fő támogatója az Európai Unió és az Open Soicety Foundations.  

2017-ben a Stúdió K Színházban volt látható önálló stand-up estje a Nimand, amelynek 2018 óta az RS9 színház ad otthont. Az est közreműködője Darvas Kristóf magyar zeneszerző. 

2018. március 15-én a Szabad Sajtó-díjat vehette át, Lakner Zoltán és Németh Péter mellett, a Szabad Sajtó Alapítványtól. Az alapítvány 1994-óta ítéli oda a díját, amely minden évben március 15-én kerül átadásra. 

Az első magyar polgári meleg esküvő és a becsületsértés 

A fotó bal oldalán PRK látható

Még 2007-ben a Humanista Párt aktivistájaként, egyetemistaként vett részt az „első magyar polgári meleg esküvőn”, ahol a jelképes házasság keretén belül aktivista társával fogadtak egymásnak örök hűséget, tiltakozásul a 2007-es PRIDE-on történt atrocitások ellen. A jelképes házassággal a homoszexuálisok egyenjogúsága mellett is tiltakozni kívántak. 

2010-ben az azóta elhunyt Verók István, Terézváros szocialista polgármestere becsületsértésért perelte be Papp Réka Kingát. A konfliktus kiváltó oka egy dal volt, amellyel Papp Réka Kinga a terézvárosi vezetés kétes hátterű ügyeire kívánt rávilágítani. A 2010 októberi második tárgyaláson Verók István korábbi polgármester nem jelent meg, így a bíróság az eljárást megszüntette. A per során a Soros György féle Open Society Foundationnel kiemelt partnerségben álló Társaság a Szabadságjogokért vállalta Papp Réka Kinga jogi képviseletét.