elemzések / összes

Elemzés

Az ellenzékben is áll a bál Karácsony kampányfinanszírozási ügye miatt, de a 444 ingerküszöbét így sem ütötte meg a dolog

Gyakran éri az a kritika a kormánybarát médiumokat, hogy nem számolnak be olyan ügyekről, amelyek bár foglalkoztatják a közélet iránt érdeklődő közönséget, ugyanakkor kínosan érinthetik a fideszes politikusokat. Úgy fest azonban, hogy az ilyen hírek ellhallgatása nem csupán az Orbán-kormánnyal szimpatizáló szerkesztőségekre jellemző. Bár az elmúlt hetekben egyre több kormánybarát és kormánykritikus sajtótermék is cikkezett a Karácsony Gergelyt támogató 99 Mozgalom zavaros pénzügyeiről, a 444.hu újságírói egyetlen írást sem szenteltek a témának. Pedig már a NAV is vizsgálódik a kampányfinanszírozás miatt.

Elemzés

Nem alakult ki érdemi diskurzus az MCC-Libri frigy kapcsán a sajtóban

Június 13-án érkezett a hír, miszerint a Mathias Corvinus Collegium egyik cége többségi tulajdont szerzett a hazai könyvkiadás és terjesztés zászlóshajójának számító Libri Csoportban. Bár az MCC már évekkel korábban vásárolt egy kisebb tulajdonrészt a Libri-Bookline csoportból, komoly sajtóvisszhangot kiváltó ügy csak most lett a dologból. A médiát leginkább a Libri lehetséges ideológiai irányváltása miatt aggódó megszólalások dominálták, a sarkos vélemények közlésén túl azonban mélyebb elemzésekkel nem bajlódtak a legtöbb portálnál. 

Elemzés

Online népszavazás vs pimasz propaganda – így írnak a Budapesti Lakógyűlésről és a Nemzeti Konzultációról a kormánykritikus sajtóban

Manipulatív kérdésekkel, közpénzen folytat propagandát a kormány – így jellemezte gyakran a kormánykritikus sajtó a Nemzeti Konzultációt. Május elején ugyanakkor a főváros ellenzéki vezetése is elindította saját konzultációját, a Budapesti Lakógyűlést, amely külcsínyben és belbecsben is erősen hajaz az Orbán-kormány „csodafegyverére”, a kormánykritikus sajtó mégis egészen eltérő módon számolt be erről a politikai akcióról.

Elemzés

Agresszív tüntetők vs erőszakos rendőrök – eltérő módon számoltak be a májusi tüntesékről a különböző sajtótermékek

Májusban is több demonstráció zajlott a fővárosban az úgynevezett státusztörvény ellen. Bár a megmozdulások célja elviekben az volt, hogy az oktatási rendszer problémáira hívják fel a figyelmet, a különböző világnézetű sajtótermékek leginkább a tüntetések erőszakos cselekményeit emelték ki tudósításaikban. Abban ugyanakkor eltérő álláspontot képviseltek, hogy melyik oldal követett el agressziót.