45 újságírót gyilkoltak meg 2021-ben

Az újságírás, bár úgy tűnik egyre kevésbé, még mindig igen veszélyes szakmának számít. 2012 óta, mikor rekordmagasan volt az olyan újságírók száma, akik gyilkosság áldozatául estek, folyamatosan csökkenni látszik a tendencia. Míg 2015-ben 114 megölt újságíróról tudunk, 2020-ban ez a szám már csak 50 volt, míg a tavalyi év során 45. Ilyen alacsony létszám utoljára 2003-ban fordult elő.

Egy brüsszeli jelentés szerint 45 újságírót gyilkoltak meg világszerte a 2021-es év folyamán. – írja a Voanews. Ez az egyik legalacsonyabb mért szám, utoljára 2003-ban volt hasonló, mikor 43 esetet jegyeztek fel. 

A legveszélyesebb országnak ilyen szempontból Afganisztán minősül, ahol 9 újságíró vesztette életét idegenkezűség által. Ezt követi Mexikó 8 személlyel, India 4-el, majd Pakisztán 3-al. Az ázsiai-csendes-óceáni régió volt a leghalálosabb (ez magába foglalja Afganisztánt is): itt összesen 20 gyilkosságot jelentettek. Amerika szerepel a második helyen 10 esettel, Afrika a harmadik helyen 8-al, utána következik Európa 6-al, és végül a Közép-Kelet az arab országokkal 1-el. Iránban egy halálos balesetet is jelentettek 2 elhunyt újságíróval. 

A jelentés szintén kiemeli, hogy bár a felfegyverzett erőkkel való konfliktus kockázata csökkent – mivel kevesebb újságíró tudott ilyen helyszínről tudósítani -, a bűnbandák és drogkartelek fenyegetése mindenhol növekszik Mexikó lakótelepeitől Görögország és Norvégia európai városaiig.

A Reporters Without Borders (RSF) – Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet is hasonló adatokat talált, bár akadnak eltérések. Felmérésük azt viszont megerősíti, hogy az idei, információik szerinti 46 újságíró-gyilkosság 1995 óta (amikor a mutatók emelkedni kezdtek) az egyik legalacsonyabb mért adat. 

Az RSF hét esetet számolt Mexikóban, hatot Afganisztánban, és négyet-négyet Yemenben és Indiában. 

A legmagasabb számokat 2012 és 2015 között mérték, ezekben az években 100 felett volt a megölt újságírók száma.

Kiemelt kép forrása: theworld.org