Álhírt terjeszt a Telex: valójában senki nem mondott olyat, hogy Magyarország Oroszország szövetségese lenne 

A kémbank magyar igazgatósági tagja elismerte: Magyarország momentán Oroszország szövetségese címmel jelent meg egy cikk szerda este a Telexen. Haász János, a lap újságírója egy, a Hír TV Napi aktuális című műsorában elhangzott beszélgetésre hivatkozva írta mindezt, a Telex munkatársa ugyanakkor félreértelmezte, amit az interjúalany mondott.

Forrás: Telex.hu

Mint ismert, az Egyesült Államok szerdán szankciós listára helyezte a részben orosz érdekeltségű, ám Budapesten székelő Nemzetközi Beruházási Bankot, valamint annak több vezetőjét, köztük a magyar állampolgárságú Laszlóczki Imrét, a bank alelnökét.

Erre a bejelentésre reagált aztán szerda este a Hír TV Napi aktuális című műsorában Boros Imre közgazdász, aki a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatósági tagja. Boros azt mondta:

“Én úgy gondolom, hogy egy lépéssel le vannak maradva az urak (az amerikaiak), mert ha Oroszországot akarják ütni (az amerikaiak), akkor tulajdonképpen az egyik szövetségesüket ütik, Magyarországot. Tudni illik mi vagyunk az első számú részvényesei ennek a banknak egy jó ideje.”

Ezzel szemben a Telex újságírója ezt írta:

Forrás: Telex

Boros arról beszélt, hogy bár az orosz-ukrán háború miatt az agresszort (Oroszországot) kívánják szankcionálni az amerikaiak, mégis az egyik (katonai) szövetségesüket, Magyarországot büntetik ezzel a döntéssel, hiszen hazánk is jelentős tulajdonrésszel rendelkezik a Nemzetközi Beruházási Bankban. (Ez egyébként csütörtök óta már nincs is így, hiszen az Egyesült Államok által kivetett szankció után Magyarország úgy döntött, hogy visszahívja képviselőit és kilép a részvényesek közül)

A közgazdász tehát valójában az Egyesült Államok szövetségeseként hivatkozott Magyarországra, nem pedig úgy, mintha az oroszoké volnánk. 

Forrás: Telex.hu

Az egyelőre nem világos, hogy véletlen hibáról vagy szándékos félreértelmezésről van-e szó, egy azonban biztos: az ilyen cikkek alkalmasak lehetnek arra (főleg, mivel angol nyelvre is lefordították), hogy tovább élezzék a feszültségeket a szomszédos Ukrajnával, ahol magyar emberek is harcolnak a fronton. Ukrajna mellett. Oroszország ellen.