Apáti Bence portréja

belpolitika

konzervatív

2016

Sikeres balett karriert tudhat maga mögött, de lázadó természete miatt sokszor bajba került. Egy darabig a celeb életbe is belekóstolt, de később a politikai újságírást választotta. Egyszerre vádolják a propaganda kiszolgálásával és szembesítik korábbi kormánykritikus nyilatkozataival.  

1981. január 8-án született Budapesten, értelmiségi-művészi családban. Apja Apáti Miklós újvonalas értelmiségiként tette le a névjegyét az irodalom és az újságírás asztalára, József Attila és Táncsics Mihály-díjas költő. Újságírói karrierjét többek között az Antall-kormány lapjaként számon tartott Új Magyarország folyóiratnál és a konzervatív napilapként működő Magyar Hírlapnál folytatta. Anyja Lukácsy Katalin kolozsvári származású színésznő. Apáti Bence saját elmondása szerint az újságírás és a hírek világába édesapja hatására lépett be gyermekként, és azóta is az ő értékrendbeli útmutatásával tájékozódik. 

Tanulmányait a Magyar Balettintézetben végezte. 1998-ban Alicia Alonso Intézetben is képezte magát Madridban. 2000-ben szerzett diplomát a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ekkor szerződött a Magyar Állami Operaházhoz. Lázadó természete miatt többször összetűzésbe került az Operaház vezetésével, saját elmondása szerint  

rossz szemmel néztek rá tetoválásai miatt,  

amelyeket korábban el kellett titkolnia. 2015-ben a balett táncos minősítéssel járó orvosi vizsgálatakor megfenyegették, hogy a tetoválásai miatt elbocsájtják, az új szerződésében pedig megtiltották számára a továbbiak készíttetését. Több nyilatkozatában is hangsúlyozza a profi balett melletti, rendhagyó, mások által botrányosnak tartott életmódját és szokásait: bokszol, motorozik, Kispest meccsre jár és politikai témájú cikkeket publikál. 

Édesapja hatására lépett az újságírás világába (Forrás: Vadnai Szabolcs / mandiner.hu)

2017-ig a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa. 2019-től a Budapesti Operettszínház balettigazgatója. Megbízását Kiss B. Atillától, az Operettszínház új főigazgatójától kapta. A 2018 októberében főigazgatóvá avanzsált operaénekes kinevezését annak ellenére kapta meg Kásler Miklóstól, az Emmi miniszterétől, hogy a társulat nyílt szavazáson ezzel szemben foglalt állást. Egyes sajtóorgánumokban ezt követően a főigazgatói pozíciót és egyben  

Apáti Bence kinevezését a jelenlegi politikai erők térnyerésével hozzák összefüggésbe.  

Ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Szerintem nem növelte Kiss-B. Atilla pályázatának esélyeit az én személyem, sőt inkább ballaszt vagyok számára, mert rengeteg támadást fog kapni miattam. 

Celebköntösre cserélte a balettcipőt 

1997-ben 3. helyezett lett a Magyar Táncszakiskolák pécsi országos balettversenyén. 2001-ben szintén harmadikként végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola háziversenyén. 2013-ban megnyerte „Az év legjobb férfi táncművésze” díjat. Bevallása szerint azonban elégedetlen, mivel komoly megbecsülést és egzisztenciális támogatást jelentő díjakat nem kapott. Apáti Bence nyilatkozataiban többször is kritikával illette a szakmai díjazásokat: „Régen olyan művészek kaptak Kossuth-díjat, akik mögött teljesítmény volt, ma inkább az számít, kiről jelenik meg több cikk a tömegmédiában, a női magazinokban, a bulvárban.” Ennek ellenére egy vele készített interjúban már azt olvashatjuk, hogy  

a jelentős szakmai sikerek és az anyagi kompenzáció elmaradása miatt kezdett el először a showműsorokkal foglalkozni  

(pl.: Kismenők, Nagy Duett), később és jelenleg is politikai témájú publikációkat és tévés szerepléseket vállal. A balett-táncos karrier mellett elsősorban showműsorszerepei és közéleti-politikai megjelenései tarthatók számon. Miután 2016 januárjában a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna megvásárolja a TV2 Csoportot, Apáti Bence rövid időn belül, még abban az évben három tévés szerepet is kapott (Kismenők, Ezek megőrültek!, Drágám, add az életed!) Apáti Bence ezzel szemben több alkalommal is arról beszélt, hogy a jobboldali kötődésének semmi köze nem volt a tévés szereplésekhez, sőt inkább ennek ellenére került be ebbe a miliőbe. Egy vele készült 2019-es interjúban arról kérdezik, hogy segítette-e őt a kormánypártinak titulált lapokhoz való kötődése: „Épp ellenkezőleg, direkt kértek, hogy ne posztoljak a Facebookon politikáról, és amikor a Magyar Időkben rendszeresen jelentek meg publicisztikáim, nem hívtak többet. De nem baj, szörnyű volt, amikor a különböző műsorok bemutatkozó interjúiban fecsegni kellett marhaságokról, közben pedig nem beszélhettem arról, ami valóban érdekel, a politikáról.” A publicista ezen kívül azt is elmondta, hogy az első tévés műsorába kifejezetten nehéz, többfordulós válogatási folyamaton kellett átesnie. Elmondása szerint miután a műsor szerkesztői szembesültek a publikációival meg is kérték, hogy ne posztoljon, illetve állítsa privátra a régebbi posztjai láthatóságát. 

Apáti a HírTv Keménymag című műsorában Dezse Balázzsal

Apáti Bence rendszeres vendége az Echo TV Keménymag és a Hír TV Szabadfogás című műsorának, továbbá műsorvezetője a Főhős című politikai magazinnak. Rendszerint együtt szerepel többek között kollégájával és barátjával, Jeszenszky Zsolttal, Dezse Balázzsal és Velkovics Vilmossal. Publikált a 888.hu-n, a Figyelőben és Mandineren is. 2018-től a Magyar Idők napilap főmunkatársa volt, majd az újraindított Magyar Nemzet publicistája lett.  

A kormánykritikus médiumok rendszerint a propaganda kiszolgálásával vádolják.  

Különösen nagy felháborodást keltettek a migrációs válsággal kapcsolatos publikációi: Ilyen súlyos problémával eddig nem szembesültünk. A Keleti- pályaudvarhoz közel, az Erkel Színházban dolgoztam, és mindennap láttam a srácokat, akikről nem tudtuk, kicsodák, honnan jöttek. És még nincs vége. (…) Férfi vagyok, nem tudom, mit élhet át egy nő, amikor éjfél után végigmegy a Nyugati pályaudvar és az Oktogon között a körúton, de az biztos, hogy Kölnben eddig nem történt olyasmi, ami szilveszterkor. 

Köpönyegforgatással vádolják 

Bár az ellenzéki médiumok egyértelműen a rendszer haszonélvezőjeként tartják számon, sok róla szóló írásban előkerülnek korábbi fidesz-kritikus nyilatkozatai: „Sosem voltam gerinctelen, agymosott fideszes, és abban is reménykedem, ha „én” mondom, talán meg is hallgatják. (…) Ma feltétlen lojalitással és szervilizmussal lehet pozíciót, befolyást szerezni, nem old school polgári értékek képviseletével. (…)  

Nem ezért a Fideszért verettem össze magam 2006-ban.”  

Apáti Bence persze hiába reagált erre több interjújában is, végleg rásütötték a köpönyegforgatás bélyegét: „Ha objektívebb lenne a balliberális sajtó, akkor én is megengedhetnék magamnak némi őszinteséget. De bele vagyok kényszerítve olyan helyzetbe, amiben csak szélsőségek vannak. Ha én most itt kritizálnám a kormányt, akkor az egész ellenzéki sajtó címlapon hozná, hozzátéve, hogy „a forradalom felfalja gyermekeit”. Nem akarom megtenni nekik ezt a szívességet.” 

Közéleti-politikai publikációit és véleményformálását még 2010 előtt kezdte meg, erről a korszakról sokszor határozottan nyilvánít véleményt: „Számomra frusztráló volt tíz évvel ezelőtt látni, hogy mi történik a közéletben. A rendőrterror pedig egyenesen döbbenetes volt számomra. Engem is megvertek 2006. október 23-án. Akkoriban mindenki „mosdatta” az eseményeket.” A Gyurcsány-kormányon és a migráción kívül más, a kormánypárti kommunikációba illő témákat is rendszeresen érint publikációiban, keményen ítélkezik az ellenzéki médiáról és Soros Györgyről is: „Úgy kezdődik mindig a történet, hogy elkezdenek fennhangon röhögni a 444-ben, hogy ezek megint sorosoznak, aztán szépen lassan mindig csak kiderül, hogy létezik ez a Soros nevű úriember; valóban finanszírozza a 444-et, részben vagy teljesen. (…)  

Soros György létezik, van neki politikai akarata, vannak neki NGO-i, van temérdek pénze  

és leírja, lenyilatkozza, hogy neki az az ideálja, hogy ne legyenek nemzetállamok, mert az egy hülyeség. (…) Nincs ellenzék, ellenzéki sajtó viszont nagyon is van. Ráadásul rendkívül olvasottak, sokkal-sokkal olvasottabbak, mint a jobboldali sajtó.” 

Amint aktuálissá válik, portrénkat frissítjük.

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.