Ceglédi Zoltán: Az ellenzék sikertelenségének nem az az oka, hogy nincs elég médiafelülete

A Transzparens Podcast legújabb adásában Ceglédi Zoltán politikai elemzővel, az ATV Öt című műsorának oszlopos tagjával beszélgettünk a média és a politika kapcsolatáról.

A politikai elemző szerint az ellenzéki politika irányvonalát leginkább az ellenzéki újságírók, nem pedig a politikusok határozzák meg, előbbiek jelölik ki ugyanis a fontos témákat, amelyhez utóbbiak rendszeresen igazodnak.

Ceglédi ezért is tartja komolyan vehetetlennek a Momentum kordonbontási akcióját, mert az szerinte csupán egy médiaprojekt a párt számára, amellyel az a céljuk, hogy az általuk fontosnak tartott ellenzéki sajtótermékek címlapjára kerüljenek, nem pedig az, hogy valódi ellenállást tanúsítsanak az Orbán-kormánnyal szemben. Ha nem így lenne, nem hagyták volna abba az akciózást a miniszterelnök hivatala előtt.

Az ellenzéki politikát ugyanakkor szerinte nem csak a hagyományos, hanem a közösségi média is „túszul ejtette”, a politikusok ugyanis már sajtómegjelenésben és Facebook-likeokban mérik a sikert, nem pedig abban, hogy mennyi támogatójuk van. Ceglédi szerint ezért veri orrba őket időről időre a választás eredménye, mert eltávolodtak a valóságtól, helyette a saját véleménybuborékjukban léteznek.

A politikai elemző úgy véli, az ellenzéki sajtó is csapdahelyzetben van, mivel témaválasztásaiban meg kell felelnie a külföldi finanszírozók, valamint a támogatást nyújtó olvasók elvárásainak is.

Ceglédi ugyanakkor leszögezte, szerinte önmagában nincs probléma azzal, ha külföldről támogatnak egyes sajtótermékeket vagy pártokat, de ha valakit zavar az, hogy az oroszok vagy a kínaiak igyekeznek befolyásolni a politikát Európában, akkor az Egyesült Államok ilyen irányú törekvéseiről is hasonlóan kellene gondolkodnia.