Elveszítette frekvenciáját a Klubrádió

Nem hosszabbítja meg a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságát az NMHH. Pályázatot írnak ki a 92,9 MHz-es közösségi rádiós frekvenciára.

A Médiatanács döntése értelmében a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultsága 2021. február 14-én lejár, és pályázat lesz a 92,9 MHz-re. A Médiatanács közleménye szerint a Klubrádió hétéves működése alatt többször – köztük egyszer ismételten – megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott. A Médiatanács egyébként elfogadta a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciapályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra, és hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Sopron 98,4 MHz frekvencián két hónapos haladékkal, legkésőbb december 8-án megkezdje közösségi adását.

A Klubrádió jogsértéstései a médiaszolgáltatási jogosultság kapcsán:

  1. 2014. május 13-án, 21-én és június 3-án kérelem és médiatanácsi engedély nélkül kapcsolódott hálózatba;
  2. 2014-ben megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét;
  3. 2015-ben nem teljesítette a magyar zenei művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét;
  4. 2016. augusztus 1. és 7. között megsértette vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására, valamint a magyar zenei műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségeit;
  5. 2016. szeptember 26. – december 31. között megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét;
  6. 2017. március 27. és május 31. között pedig ismét megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét.

A rádió reakciójára vonatkozóan ellentétes információk láttak napvilágot. Az NMHH közleménye alapján az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul is vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét pedig befizette. A Klubrádió ezzel szemben közleményében azt állítja: „a rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében, a Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvenciaszerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként.

Az NMHH a Klubrádió munkatársainak fenti közleményére több egy a Magyar Nemzetnek adott interjúban válaszolt, melyben közlik: a Médiatanács már meg is kezdte a pályázati eljárás előkészítését. Ha a Klubrádió tovább akar működni az FM-frekvencián, akkor a jogsértések ellenére újbóli pályázattal, pályázati győzelemmel megteheti. Ezen kívül a fenti közleményben megfogalmazott vádakra azt válaszul közölték: nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg egy rádió jogosultságát, csak 2019-ben ilyen ok miatt négy rádió médiaszolgáltatási jogosultságát sem újították meg, ráadásul minden más rádiótól eltérően a Klubrádió tíz éven keresztül (2011-2021 között) ingyenesen szólhatott.

A rádió megszűnésével kapcsolatban több külföldi, baloldali médium (Reuters, The Washington Post, Der Spiegel, Le Figaro) és számos hazai ellenzéki politikus (Tóth Bertalan, Kálmán Olga, Vágó István, Vásárhely Márta) is véleményt formált.


cimkék