Karafiáth Orsolya portréja

publicisztika

n.a.

2005

A 44 éves költőnő a 2010-es évek közepétől fogott a közéleti újságírásba, kedvenc témájává pedig hamar a „diktatórikus” Orbán-rendszer vált. A 24.hu publicistája – bár régen a pornó mellett a pártpolitikától is elzárkózott – ma már szívesen mutatkozik ellenzéki képviselőkkel. Mint a művészek nagykövete, a média világában sokszor megosztó álláspontot képvisel, írásai rendszerint nagy port kavarnak a jobboldalinak tartott sajtóban. Nyíltan beszél korábbi alkoholizmusáról, ezért a kiállásáért – és minden bizonnyal politikai szerepvállalásáért – a Forbes emlékezetes „legbátrabb magyarok listájára” is felkerült. 

Könyvtárszak, költészet, közélet 

Karafiáth Orsolyát sokan inkább költőnőként ismerik, mint közéleti publicistaként. 1976. szeptember 19-én született Budapesten. 1995-től 1999-ig az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon, majd 1998–2002 között magyar–könyvtár tanárszakon tanult. Pályája kezdetén a Ludwig Múzeumban könyvtáros és irodalmi rendezvények szervezője volt egészen 2005 júniusáig. 2006 nyaráig a Kréta iskolai magazinnál dolgozott szerkesztőként. Publikálni először szintén kritikák, recenzióik formájában kezdett többek között a Könyvhét, litera.hu, a Magyar Könyvgyűjtő és az Elle hasábjain. 1999-ben jelent meg az első verseskötete, ezt követően több más kiadványa, regénye is napvilágot látott. Karafiáth alapvetően elismert művésznek számít, Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő előterjesztésére 2005-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott irodalmi munkásságáért, de részesült Móricz Zsigmond-ösztöndíjban és saját elmondása szerint a 2000-ben a Soros alapítvány ösztöndíjában is.  

„Én is kaptam annak idején egy teljes évre szóló Soros-ösztöndíjat, aminek köszönhetően először tudtam csak az írásra koncentrálni egy teljes éven át, ami nagy luxus – sajnos – egy alkotónak. Mármint hogy nálunk szinte lehetetlen csak alkotásból megélni, de ez most nem tartozik ide.” 

A 2004-ben átszervezett alapítvány korábbi internetes felületén ezt írta magáról a díjazás évében: „Az alapítvány eddig összesen 130 millió dollárt költött. 2000-ben meghirdetett programjaival többek között a nyílt társadalom anomáliáinak korrekciójára törekszik.” Karafiáth Orsolya 2015-től a 24.hu állandó szerzője. Rövid ideig tévéműsort is vezetett a Hír TV-ben. Egy HVG-nek adott 2013-as interjúban még arról beszélt, kategorikusan elkerüli a politikai szerepvállalást: 

„Soha nem írok, nem nyilatkozom politikáról, nem mennék el pártrendezvényre sem.” 

A jelen portré írásakor már hír, mely szerint Karafiáth Orsolya az MSZP Nőtagozatának 2020 március 8-án megrendezett ünnepségén átvette a párt Közéleti Díját. 

Forrás: Karafiáth Orsolya facebook oldala 

Egy maszol.ro-nak adott interjújában válaszolt arra a kérdésre, a korábbi állításaival szemben mégis miért fontos számára az, hogy a művészeknek legyen egy határozott fellépése a közéletben is: Én például nagyon rosszul érezném magam, ha nem írnám meg hétről hétre a véleményem, vagy ha nem tudnék kiállni vele. De én ezeket a tárcákat nem is irodalmár minőségemben írom. A 24.hu publicistája ezzel együtt kihangsúlyozta mennyire függetlennek tartja magát a pártpolitikától és a politikusok személyétől: Most például Herczeg Zoltán divattervezővel készítettem a Magyar Narancsnak címlapinterjút és ő pont azt tartja, amit én: nem pártpolitikai alapon beszélünk – ez csak olyan szinten érdekel minket, hogy tudunk róla, vitatkozunk róla, de nem állunk be pártok és figurák mögé –, hanem úgy gondoljuk, hogy ezek a közösségünk kérdései, amivel művészként kötelességünknek érezzük foglalkozni. 

Harcos feminista, permanens forradalom 

Karafiáth Orsolya a még Simicska tulajdonában lévő HírTv 2017.12.27-i Szabadfogás című műsorában csak többek között Kálmán Olga és Papp Réka Kinga társaságában kapott szerepet egy csak hölgyeknek szánt adásban. A feminista ügyekkel sokat foglalkozó művésznő Havas Henrik akkoriban lezajló zaklatási ügyével kapcsolatban így nyilatkozott a női beosztottjának állítólag análszexet felkínáló műsorvezető-riporterről: „Én mindig védtem Havast, és nem azért, mert szexinek tartom, bár egy kicsit ez is benne van, hanem az erőteljes stílusáért, amire lehet mondani, hogy übermacho, pedig átitatja az irónia, önirónia, nem akar lábbal tiporni és lerántani a melltartódat!” 

Karafiáth Orsolya mond beszédet a 2018-as Budapest Pride megnyitóján. MTI Fotó: Mónus Márton 

Karafiáth több írása is viszonylag nagy port kavart elsősorban a jobboldalinak tartottmédiumok körében. Publicisztikái ugyanis sokszor a 2010-es évek kormányainak bírálatáról szólnak. Az „Orbán-rendszert” kritizálja például egy 2018 szeptemberi írásában, amikor a Fidesz-szavazók motivációit kísérli meg pszichológiai szempontok alapján elemezni: „Ezt lelkileg is nehéz feldolgozni, de a tudat, hogy a hatalom minden szinten belenyúlhat az életünkbe, úgy, hogy egzisztenciálisan is szorongatni tud, még deprimálóbb hatással lehet.” Alapvetőállítása állítása legtöbb írásában az, hogy az Orbán-kormányok idején a közhatalom elkezdte lebontani a demokrácia kereteit. Bár erről a témáról mások is beszélnek az ellenzékinek tartott újságírók közül, Karafiáth egyes állításaival – bírálói szerint – igen nagy túlzásokba szokott esni. Egy 2018 októberi cikkében például így ír: 

„A hangulat lassan az ötvenes éveket idézi.”

„A Kádár-rendszer azért tudott viszonylag simán átolvadni az újba, mert a nyolcvanas években már kifelé jött ebből a beteg spirálból, engedett sok mindent, lazított a gyeplőn, kis lépésekkel ugyan, de haladt a szabadság felé. Aki befelé ment, mint a mostani rezsim, az a Rákosi volt, pórul is járt a végén. A mostaniak is pórul fognak járni, csak addig még sokat pusztíthatnak.” Ezeket a sorokat könnyen úgy lehet értelmezni, hogy a költőnő szerint az Orbán-rezsim rosszabb, mint a Kádár-rendszer. 

A publicistával kapcsolatban egyébként nem titok, hogy hosszú ideig alkoholbeteg volt, erről több interjúban is nyíltan beszél és saját elmondása alapján a részben önéletrajzi ihletésű Szirén című könyvét is ennek a témának szánta. Többek között emiatt került fel például a Forbes magazin 2018-as „legbátrabb magyarok listájára”, melyen olyan közéleti szereplőkkel, művészekkel, sportolókkal és egyéb személyekkel együtt szerepelt, mint Alföldi Róbert, színész, rendező vagy a szülész-nőgyógyász Geréb Ágnes. Ahogy sok más részlet Karafiáth Orsolya portréjával kapcsolatban, ez az ominózus lista is azt mutatja, hogy a költőnő minden bizonnyal a hazai média világának az egyik legszokatlanabb és sokakat megosztó jelensége. 

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

Kiemelt kép: Heim Alexandra/WMN