Ki mögött ki áll? – A hazai közvélemény-kutatók hátterének feltáró elemzése (2. rész)

A témával kapcsolatos korábbi elemzéseinkben már kitértünk arra, hogy milyen okok vezethetnek a hazai közvélemény-kutatók politikai befolyásoltságához. Elméleti szinten elmondható, hogy mivel a megfelelő közvélemény-kutatási eredményekkel képesek szavazókat mozgósítani a pártok, érdekükben állhat ezen intézetek manipulálása. A gyakorlatban pedig a legtöbben azon a véleményen vannak, hogy az uralkodó piacképtelenség sebezhetővé teszi a közvélemény-kutatókat Magyarországon a politikai hatásgyakorlással szemben.

A kétrészes cikksorozatunk első részében a kormánypártinak tartott Nézőpont és Századvég, valamint a nem kormánypártinak tartott Medián és Republikon kerültek bemutatásra. Most a Závecz Research, a Publicus és az Idea Intézet hátterét mutatjuk be.

Závecz Research

A Závech Research alapító-ügyvezetője Závecz Tibor, aki már régóta közvélemény-kutató szakmában tevékenykedik. 1982-ben programozó matematikusként, majd 1986-ban szociológusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Először, 1986-tól a Tömegkommunikációs Kutatóközpontban (későbbi nevén a Magyar Közvéleménykutató Intézetben) kezdett kérdőíves felmérések kapcsán elemzőként dolgozni. Ezt követően, 1991-től a Szonda Ipsos, majd az Ipsos munkatársa, 2001-től pedig véleménykutatási igazgatója volt. 2015 végén megalapította a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft-t, amely azóta is a zászlóshajó-projektjének számít. A kutatóintézetet elsősorban az ellenzéki politikai körökhöz szokták kötni. Az egyik leghangosabb bírálója például Puzsér Róbert, aki a 2019-es önkormányzati választást megelőző főpolgármesteri kampányban többször is elfogultsággal vádolta Záveczet:

  • „Karácsony Gergely és a Magyar Szocialista Párt háztáji közvéleményformáló intézete, a Závecz Research hetek óta azzal haknizik a sajtóban, hogy egyedül Karácsony Gergelynek van esélye leváltani Tarlós Istvánt.”
  • „Závecz Tibor szerint szuperszexi és szuperintegrativ Karácsony Gergely még a házi közvéleménykutatójának »mérése« szerint sem képes negyvenöt százaléknál többre.”
  • „Závecz Tibornak volt ideje eldönteni, mivel szolgálja megrendelői érdekeit: azzal, hogy ellehetetleníti az előválasztást, amit épp azzal a szándékkal hívunk életre, hogy ne közvéleménykutatás döntsön arról, kinek a programját érdemes megvalósítani, hanem a budapestiek – vagy azzal, hogy elkussol, és megvárja, kit választanak a választók.”

Nem Puzsér az egyetlen, aki ilyen kritikát fogalmazott meg a közvélemény-kutatóról, Márki-Zay Pétert a 2022-es országgyűlési választás ellenzéki miniszterelnök-jelöltjét az InfoRádió Aréna című műsorában arról kérdezték 2022 márciusában arról, hogy egy számára kedvezőtlen Závecz-kutatással megkezdődött-e a bűnbakkeresés ellenzéki oldalon egy esetleges választási vereségre készülve. Márki-Zay válaszában megemlítette azt is, hogy közvélemény-kutató munkája mögött valamelyik ellenzéki párt politikai befolyása állhat: „Lehet így értelmezni, sőt, én feltételezem, hogy valamely ellenzéki párt állhat emögött a Závecz-kutatás mögött, és hogy valószínűleg a Telex is, amely tényleg ezzel a címmel hozta le.”

Az intézet céges adataiban egyébként csak egy-két apróbb összefonódás fedezhető fel. Závecz Tibornak egy másik cégében, a Magyar Target-Pulzus Média Kutatóban több tulajdonostársa is van. Az egyik alapító-társtulajdonos, Felvinczi Kálmán, aki egyébként a Szondaphone Kft. ügyvezetője is, 2011-ben még szponzora volt a korábbi kormányfő, Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Alapítványnak.

Publicus

A Publicus Intézetnek is alapvetően az ellenzékkel és a nem kormánypártinak tartott médiával való kapcsolatát szokták kiemelni. A közvélemény-kutató például a magát „szociáldemokrata napilapként” meghatározó Népszava megbízásából közöl elemzéseket: „Azóta, a Vasárnapi Hírek, majd annak Népszavába történt beolvasztása után ugyanazon kiadóhoz tartozó napilap megbízásából, havi rendszerességgel pártok támogatottságát vizsgáló, és más közéleti kérdésekben is publikál kutatási jelentéseket.”

A Publicus Kutató és Tanácsadó Intézet ügyvezetője és stratégiai igazgatója Pulai András. Életrajza szerint Európa-tanulmányokat és nemzetközi kapcsolatokat tanult Magyarországon és külföldön, valamint korábban több kutató és kormányzati intézményben dolgozott mint vezető kutató, elemző. A Publicusról a hazai közbeszédben többen is azt állítják, hogy az MSZP befolyása alatt áll. A kormánypártisággal nehezen vádolható Nyugati Fény nevű portál például azt írta az egyik cikkében, hogy Pulai rendszeresen az MSZP érdekében álló közvélemény-kutatási eredményeket, „az MSZP háza táján kiötlött hazugságot” publikál: „Az úgynevezett Publicus Intézet évek óta ontja magából azokat a »közvélemény-kutatásokat«, amelyekben az MSZP-t röhejesen túlmérik, az MSZP riválisait pedig jelentéktelen színben tüntetik fel. Ezeket a fals »méréseket« aztán különböző portálok gyanútlanul átveszik és blikkfangos címadással terjesztik. Az »intézet« vezetője, Pulai András rendszeresen úgy szerepel a különböző tévéműsorokban, mintha valami objektív közvéleménykutató szakember lenne, nem pedig a szocialista párt agitátora.”

Szintén kritikával illette Pulait a 2022-es országgyűlési választásokat követően Ruff Bálint, a Botka László és Pikó András mellett dolgozó kommunikációs és kampánytanácsadó egy Szabad Európának adott interjúban. Ruffot a Publicus választást megelőző igencsak téves méréseiről kérdezték, mire azt felelte: „Vannak olyan cégek, amelyek pénzért bemutatják azt, amit a megrendelő hallani szeretne. Ez az igazság. Azok a kutatások, amelyeket én láttam a háttérben, sohasem mutatták fej-fej mellett az ellenzéket és a Fideszt. Aki azt mondta a választás előtti szombaton, hogy lényegében az ellenzék vezet, arra nem tudok más racionális magyarázatot, mint a politikai szándékot a választók aktivizálására.”

Számos más közéleti szereplő is hasonlóan kritikus véleményt fogalmazott meg az intézet és Pulai kapcsán. Hont András, akit szintén a kormánnyal kritikus újságíróként, publicistaként tartanak számon, például egy Facebook-bejegyzésében arról elmélkedett, hogy a Publicus vajon „az elkövetkezendő ciklusban változatlanul gigamértékű párt- és frakciómegbízást, tehát közvetve állami lóvét” kap-e? De más érdekes szálak is az intézet MSZP-közeliségét sejtetik. A Publicus 2020 decemberében például közzétett egy olyan kutatást, amely azt mérte, mennyire ismerik és kedvelik az európai parlamenti képviselőket. Ebből kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb magyar EP-képviselő nem más, mint a szocialista Ujhelyi István. Csakhogy nemsokkal később Ujhelyi EU-s honlapjáról kiderült, a Publicus Kft. szolgáltatásokat végez az MSZP-s képviselőnek az uniós keretéből. Az esetet kiszúró Mandiner úgy fogalmazott, hogy Ujhelyi számára ennek fényében „talán nem véletlen ez a jó helyezés”. Hozzátehetjük ehhez azt is, hogy Pulai a hírek szerint gyakori résztvevője a MSZP rendezvényeinek, egyszer például a párt 2018-as választási eredményváróján szúrták őt ki. Konkrét személyi szálak is fűzik Pulait az MSZP-hez, a Publicus vezetője ugyanis szoros kapcsolatban áll az MSZP-s Andor Lászlóval, aki a szintén Pulai által tulajdonolt és vezetett Millennium Közpolitikai Elemzőintézet tanácsadó testületének elnöke.

Idea

Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) egyik vezetője Böcskei Balázs, politológus, politikai elemző. Böcskeinek a közvélemény-kutatás mellett közvetlen kapcsolata van a politikával is, 2019 novemberétől önkormányzati főtanácsadóként és társadalmi kapcsolatokért felelős szakreferensként kapott munkát a Karácsony Gergely vezette városházától. Böcskei a politikai megbízatás ellenére azt nyilatkozta, hogy önkormányzati státuszában is független lesz pártérdekektől: „A fővárosi városvezetést alkotó pártok, egymás közötti budapesti belügyeinek nyilvános értelmezésétől viszont a jövőben tartózkodom.” Hozzátette azt is, hogy november hó végével lemond az IDEA Intézet ügyvezető igazgató pozíciójáról, és ott kutatási igazgatóként folytatja. Ezt meg is tette, az IDEA mögött álló RESPUBLICA Elemző Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatói pozícióját Som Vilmos Péter részére adta át, de továbbra is egyedüli tulajdonosa a cégnek. Böcskei fővárosi tanácsadóként egyébként formálisan a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes politikus hivatalának dolgozik. A Mandiner egyik cikkében azt írja, hogy információik szerint az elemző társadalmi kapcsolatokért felelős önkormányzati főtanácsadóként tevékenykedik, havi 700 000 forintos illetményért a Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodájánál. Érdekesség az is, hogy a Demokratikus Koalíció szóvivője, Barkóczi Balázs pedig elemző volt éppen a Böcskei által korábban vezetett IDEA Intézetnél. Mindezen túl ráadásul a Respublica Kft. bedolgozik a DK európai parlamenti csapatának is, Dobrev Klárának, Ara-Kovács Attilának, Molnár Csabának és Rónai Sándornak is nyújt szolgáltatásokat. (Az Idea Intézet Másik elemzője, Vasali Zoltán, történész-politológus pedig több nem kormánypártinak tartott portálon, például az Azonnalin vagy a Mércén is szerzőként van feltüntetve.) Böcskei DK-s kapcsolatairól írt a kormánypártisággal nem vádolható 444.hu is a „Független elemzőként elemezte Karácsony politikáját Karácsony főtanácsadója” című cikkben. A 444-es szerző azzal az ellentmondásos helyzettel kapcsolatban fejezi ki ellenérzését, hogy Böcskeit az ATV stúdiójába úgy hívták meg, mint független szakember, miközben az éppen tárgyalt témában konkrét politikai érdekeltsége, elfogultsága és befolyásoltsága van:

„A gyanútlan néző azt gondolhatta, az egész műsorszerkesztés azt sugallta, hogy olyan független szakemberek segítenek eligazodni a közügyek útvesztőiben, akiknek ez az eligazítás a munkájuk és feladatuk. A valóságban azonban Karácsony Gergely egyik főtanácsadója elemezte Karácsony Gergely politikáját. Ami nem lenne ha baj, ha erről a nézőnek tudomása lehetne: de se Böcskeinek, se a műsor szerkesztőinek nem jutott eszébe, hogy jelezze: az illető egyébként a Városházán dolgozik és feltehetően aktív kapcsolatban van a főpolgármesterrel, hiszen az ő beosztottja.”