Mi egy olyan Európai Unióban hiszünk, ahol helye van a vitának – reakció a LIBE-elnök velünk kapcsolatos megnyilvánulására

Miután az EU-s jelentésről megfogalmazott szakmai javaslatainkra nem kaptunk választ, egy, a levelünkkel kapcsolatos újságírói kérdésre mégis reagált a LIBE-elnök. Érdemi helyett politikai választ kaptunk. 

Tisztelt Jorge Fernando López Aguilar!

Megdöbbenéssel fogadtuk nyilatkozatát, amelyet a Mandiner újságírójának adott az Alapítványunk által az EU-s médiajelentés kapcsán felvetett, önnek előzetesen megküldött, szakmai kérdésekkel kapcsolatban. Ezúton szeretnénk minden vádat és sejtetést határozottan visszautasítani.

Mi, a Transzparens Újságírásért Alapítványnál azért dolgozunk, hogy átláthatóvá tegyük a média működését, hiszen egy demokráciában a transzparens újságírás alap. Elemzőink, szakértőink úgy Franciaországban, mint Magyarországon tényalapú írásaikkal segítik elő ezt a folyamatot. 

Szakmai elismerésként tekintettünk arra, hogy a Robert Schumann Center, amely az EU-s médiajelentés elkészítésért felel, felkért minket a Médiapluralizmus Monitor szakértői stábjába azután, hogy bemutattuk az EU-s jelentés módszertani hibáit és felhívtuk a figyelmet, hogy a dokumentum nem alkalmas arra, hogy politikai döntés előkészítő anyagként szolgáljon. Félelmeink a belsős munkafolyamat során beigazolódtak, ezért úgy döntöttünk, hogy felelősségünk felhívni az Európai Unió vezetésének figyelmét ezekre a súlyos aggályokra, hiszen Médiapluralizmus Monitor megállapításaira alapszik az a Jogállamisági jelentés, amelyet az Ön által elnökölt bizottság készít.

Sajnáljuk, hogy szakmai felvetéseinkre érdemi helyett, politikai választ kaptunk. Sajnáljuk, hogy válaszai minden szakmaiságot nélkülöznek. Ön érdemi válaszok helyett ‘putyinizálódást’ emleget a jelentéssel kapcsolatos kritikánkkal összefüggésben feltett kérdésre. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk. Mi, itt Közép-Európában a szocializmus időszaka alatt megtapasztaltuk milyen az, amikor a rendszert érintő kritikáknak nincs helye. Mi egy olyan Európai Unióban hiszünk, ahol helye van a vitának, ahol az építő javaslatokat megköszönik, nem pedig lesöprik az asztalról és politikai támadás alá vetik a javaslattevőt.

Mivel az ügy kiemelten fontos, a magyar választási időszak után újra a LIBE-bizottsághoz fordulunk. Bízunk benne, hogy másodszor nagyobb sikerre számíthatunk.

Tisztelettel:

Nagy Károly