Mintegy 400 újságírót vettek őrizetbe ebben az évben világszerte

A Riporterek Határok Nélkül (RSF), nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet nemrég közzétett éves jelentéséből kiderült, hogy idén összesen 387 újságírót vettek őrizetbe a világban. A világ minden táján fogva tartott újságírók száma így továbbra is magas szinten van a korábbi időszakhoz képest.

Az esetek 61 százaléka öt országban történt. A lista élén Kína áll, ahol 117 újságírót vettek őrizetbe, megelőzve Egyiptomot (30), Szaúd-Arábiát (34), Vietnamot (28) és Szíriát (27). A világ minden táján fogva tartott újságírók száma továbbra is történelmi összehasonlításban magas szinten van – hangsúlyozták a civil szervezet jelentésében.

Az adat az előző évhez képest (389) azonban nem változott annak ellenére, hogy az egészségügyi válság kapcsán nőtt az önkényes letartóztatások száma. A jelentésben kiemelték, hogy az egészségügyi járványhoz kapcsolódóan növekedett a letartóztatások száma, jelenleg is 14 újságíró.

A hatósági fellépések nem kímélik a nőket sem, akik egyre nagyobb számban vannak jelen a szakmában. Jelenleg 42 újságírónőt fosztanak meg szabadáságától, szemben a tavalyi 31-el, ami 35 százalékos növekedést jelent.

A civil szervezet márciusban Observatory 19 elnevezéssel felmérést indított. Ebben februártól novemberig terjedően 300, az egészségügyi válságról szóló tudósításokkal szorosan összekapcsolódó incidenst tárt fel, amely 450 újságírót érintett. A legtöbb országban a koronavírus-járvány megfékezésére elfogadott sürgősségi törvények vagy korlátozó intézkedések hozzájárultak az információk korlátozásához – hangoztatta az RSF.

A jelentésben foglalkoztak a fentiekben leírt eseteken kívüli történésekkel is. Eszerint jelenleg 54 újságíró van túszként fogságban Szíriában, Jemenben és Irakban, a szám egy év alatt öt százalékkal csökkent.

A civil szervezet négy olyan újságírót azonosított, akit 2020-ban eltűntként regisztráltak. Ők a Közel-Keletről, Afrika szubszaharai vidékéről és Latin-Amerikából származnak. Tavaly nem volt ilyen eset – írta éves jelentésében a nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet.

Fotó: A fenti fotó a győztese a 2015-ös „Images of Repression and Freedom”, azaz a Szabadság és Elnyomás Képei elnevezésű fotóversenynek. A kép címe: „A ‘Click’ of Freedom,”, azaz „Egy kattintásnyi szabadság”. A képen egy gázmaszkos fotós látható, aki az autópályára szorult, miközben a venezuelai kormány elleni tüntetéseket kísérte figyelemmel. Fotós: Horacio Siciliano. Kelt.: Caracas (Venezuela), 2014 április.