A médiát is megtámadták a Capitolium ostromlói

„Murder the media”, azaz „Gyilkolják meg a médiát!” feliratot karcoltak az amerikai törvényhozás épületének ajtajára szerdai zavargások résztvevői. Az Egyesült Államok lakosságának egyre szélesebb köre táplál növekvő elégedetlenséget az ún. „mainstream”, azaz uralkodó médiatermékekkel szemben.

Egyre több republikánus és konzervatív elköteleződésű politikus, elemző és újságíró hívja fel a figyelmet az amerikai média radikális bizalomvesztésére és korrumpálódására. A mainstream média helyzetének alakulása állításuk szerint negatív tendenciákat mutat és egyre közelebb kerül egy komoly válsághoz. Elsősorban az szolgáltatja a kritikák tárgyát, hogy a sajtótermékek szélsőségesen elfogultak politikailag a demokratákkal szemben, másrészt pedig a szlogenjeikkel ellentétben nem objektívan tudósítanak a közélet eseményeiről, hanem aktívan részt vesz azok alakításában tudatos hangulatkeltéssel, befolyásolással és gyakran hírhamisítással.

Szerda óta bejárta a világot a hír, hogy Trump-párti tüntetés zajlott szerdán a Capitolium előtt, ahol kihirdették volna az új elnököt. Ezt követően a üntetők egy csoportja behatolt az épületbe a csaknem négyórányi zavargás során a legfrissebb hírek szerint négy ember veszítette az életét. A rendet azóta sikerült visszaállítani, Donald Trump pedig elhatárolódott a Capitoliumba behatoló tüntetőktől. Az újabb hírek szerint már több mint kilencven személyt vettek őrizetbe a szerdán történtek kapcsán. A szövetségi főügyész bejelentette, hogy akár 10 évet is kaphatnak az elkövetők, Trump nyáron kiadott, emlékműveket védő elnöki rendelete miatt.

A tragikus események azonban az amerikai közélettel párhuzamban a média számára is súlyos negatív üzenetet hordoznak. A zavargás résztvevői stábtagokat is megtámadtak és eszközöket is megrongáltak, valamint a Capitolium bejáratára kiírták, hogy „Gyilkolják meg a médiát.” A The New York Times beszámolója szerint a tömeg megtámadta a tüntetésről tudósító riportereket és újságírókat is. Videófelvételek mutatják, ahogy a tüntetők egy csoportja megrongálta a média munkatársainak felszereléseit és ahogy az egyik riportert meg is ütötték.

A zavargások résztvevői láthatóan sokkal nagyobb indulattal viseltettek a média helyszínen lévő munkatársai iránt, mint ahogy az általában szokott lenni. Csupán egy rendkívüli esetről van szó vagy egy tartós folyamat jeleit látjuk? Vajon milyen következtetést érdemes mindebből levonnia az amerikai mainstream sajtónak?