„Racionalizálták” a Petőfi Rádiót – a tömeges kirúgások visszhangja

Szinte a teljes stábnak mennie kellett a Petőfi Rádióból, – köztük olyannak is, aki több, mint 16 éve dolgozott a rádiónál – racionalizálásra hivatkozva. Hogy ez lehetett-e a valós indok, arról mindenki csak találgat.

Még májusban történt, hogy az az MTVA, vagyis a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, szerződést bontott a Petőfi Media Grouppal. Ez utóbbi Demeter Szilárdhoz köthető és a Petőfi Kulturális Ügynökséghez tartozik. Az Index megkérdezte erről a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, aki csak egy humoristától idézve azt mondta, hogy „ne verekedj fehér emberek előtt”. Innentől pedig a műsorgyártást az IKO Kft., – amely nem mellékesen egy magáncég – vette át.

A Telex információi szerint a rádió korábbi főszerkesztője, Sivák Péter számít már első embernek a PMG-nél is. A piszkos munka viszont Dominik Zsoltnak jutott, ő lett az új főszerkesztő és a kirúgások levezénylője. Az IKO Holding Kft. irányítása pedig Vaszily Miklós kezében van, többek között az ő nevéhez kötődik a Pesti TV létrehozása is.

Nem új keletű a csatorna életében a nagy vezetőváltások, ahogy erről a Telex is beszámolt. 2016-ban távozott Horváth Gergely, aki nagy szerepet játszott a Petőfi Rádió körül kialakult kultuszban és az új főszerkesztő Pető Zoltán lett. Őt 2017-ben Tiszttartó Titusz követte, majd 2021-ben Béli Ádám lett a vezető.

Az új gárda hangja október elsején szólalt meg először és sok új változás kísérte. A csatornaigazgató az M1-en közölte, hogy továbbra is a magyar zenére fognak fókuszálni olyannyira, hogy már csak magyar előadók szólalhatnak meg. A műsorok tekintetében megszűnik a Petőfi Kult, a Petőfi Elektrik, a Petőfi Podcast, a Vadonat, a Gépház, a Földalatti, az Egész Úton, a Talpra Magyar, valamint az Ej, Mi a Cool. Helyettük lesz a Hazai, az Itthon, otthon, illetve a Petőfi csúcs, a reggeli műsor címe innentől Halló, Magyarok, hétvégi reggeleken a Halló, Sándort, 13 órától a Hajrá, Magyarokat, a 11 órás hírek után pedig a Befordultam a konyhára című hallhatjuk. Az új szlogen pedig most már a „Minden magyar”.

A 444 beszámolt arról is, hogy a távozás előtti percekben a kirúgott szerkesztők leadták egy kormánykritikus Carson Coma számot, a Feldobom a követ nevezetűt. Ebben többek között ezek a sorok találhatóak:

„Utcai harcos orcán fintor,

Ki fogod sípolni hogy ***?

Mikor az ember strómanként viccel,

Mandinerből a gyűlölet spriccel”

Több nem hivatalos forrás szerint a kirúgások mögött a Petőfi túlzott liberális szemlélete áll, például a Carson Coma zenekar „futtatása”. Ezt a számot viszont még soha nem adták le a Petőfiben.

Míg a Telex, 444, 24.hu, Nyugati fény, HVG platformjain nagy port a kavart a hír, a kormányközeli médiumoknál inkább nem foglalkoztak a témával. A HVG például úgy fogalmazott, hogy „Gyakorlatilag lefejezték a Petőfi Rádiót”. A Telex újabb cikke pedig így fogalmaz: „Vagy az év trollkodását, vagy az év öntökönlövését követte el a Petőfi reggeli stábja”. Annak apropóján, hogy leadták a Bëlga zenekartól a Nemzeti Hip-Hop című számot, amelynek olyan legendája van, hogy a hajdani Pannon Rádióban rengeteget játszották, mivel az akkori zenei szerkesztőnek nem jött le az irónia. Mindenesetre ez puszta legenda is lehet, ráadásul a zenekar sosem nyilatkozik a dalszövegeik értelmezéséről, így mindenki azt lát bele, amit csak szeretne.

Mindezek után az M1-en bemutatták az új csatornaigazgatót, Dominik Zsoltot, aki azzal indokolta a váltást, hogy a rádió már túlságosan elment pop irányba, így az új kínálatban többféle zenei stílus fog majd helyet kapni. Valamint azt is elmondta, hogy reméli több fiatalt tudnak majd bevonzani, például a kívánságműsorral.

Érdekesség, hogy 2021-ben hasonlóan nagy port kavart, hogy többek között Harsányi Leventét és a Republic frontemberét, Boros Csabát is kirúgták, helyükre pedig a jelenleg elbocsátott gárda jött, ott nem racionalizálásra, hanem fiatalításra hivatkoztak. Utóbbit nem lepte meg a döntés, míg Harsányi úgy nyilatkozott, hogy ő szomorú a kialakult helyzet miatt. Harsányit nem kímélte abban az időben a közmédia, hiszen a Szeretlek, Magyarországból telefonon küldték el arra hivatkozva, hogy nem lesz több műsor. Végül lett, csak nélküle.

Az egyik kirúgott dolgozó megkeresésünkre elmondta, hogy elmúlt időszakban benne volt a levegőben az elbocsátás gondolata a májusi vezetőváltás miatt és az elmúlt évek alapján is. Az elmúlt egy hónapban feszültebb volt a hangulat, de nem volt másfajta bánásmód. Ahogy közölték, hogy mennie kell, azon nyomban le kellett adni a dolgozói belépőt. Elmondta, hogy nyilván mindenki csalódott volt, de elfogadták a helyzetet. Azt is kifejtette, hogy politikai nyomás sosem volt, őt biztosan nem hívták fel politikai iránymutatással, de a többiek sem meséltek erről. Azt érdekesnek tartották, hogy az RTL már péntek reggel beszámolt a történésekről, de a Telex is már aznap nagy részletességgel közölte a hírt.