A Telex arab–izraeli-konfliktusról szóló cikkei alkalmasak a palesztin fél iránti szimpátiakeltésre

Az arab–izraeli-konfliktus 2023. október 7-én lépett új szakaszába, amikor a palesztin Hamász vezetésével a Gázai övezetben működő iszlamista terrorszervezetek támadást indítottak Izrael ellen. A hazai hírportálokat elárasztották az ezzel kapcsolatos hírek, több hírportálon percről-percre tudósítások is megjelentek. Megvizsgáltuk a Telex október 9. és október 15. közötti cikkeinek a percről-percre tudósítását. Az adatok szerint a Telex cikkei alkalmasak a palesztin fél iránti szimpátiakeltésre. 

A Telex október 9. és október 15. között 353 db cikket írt a percről percre tudósításában. A cikkeket 3 nagy kategóriába soroltuk be: a palesztin félben szimpátiát keltő cikkek (1.), az izraeli félben szimpátiát keltő cikkek (2.), valamint a semleges cikkek (3.). Az 1. kategóriát két részre lehetett osztani: a palesztin felet pozitív színben feltüntető cikkekre (1.1.), valamint az izraeli felet negatív színben feltüntető cikkekre (1.2.). A 2. kategóriát is két részre tudtuk elkülöníteni: az izraeli felet pozitív (2.1.), a palesztin felet negatív színben feltüntető (2.2.) írásokra. A semleges cikkek kategóriájába jellemzően olyan cikkeket soroltunk, ami mindkét fél véleményét közli, vagy egy semleges állam közleményét idézi, vagy például a területen rekedt magyarok és más állampolgárok kimentéséről szólnak, vagy az izraeli belpolitikai helyzetről szól. Az adatok lesújtóak lettek: a Telex 178 darab cikke a palesztin fél iránt (az agresszor) kelthet szimpátiát, 82 cikke az izraeli fél iránt (az áldozat) kelthet szimpátiát, míg 93 számú cikke semleges.

A cikkek legnagyobb része (134 db) az izraeli felet mutatja be negatív színben (1.2.). De az is érdekes, hogy a palesztin felet pozitívan (1.1.) bemutató cikkből több született, mint az izraeli felet pozitívan bemutató (2.1.) cikkből. A következőkben bemutatunk pár említésre méltó cikket, ami a palesztin fél iránt kelthet szimpátiát.

Az Irán ismét megerősítette, hogy támogatja a Hamászt című cikkükben mindenféle kritika vagy kontextus nélkül vették át azt a hírt, hogy Irán külügyminisztere vasárnap egy tweetben „az évek óta tartó gyilkosságokra [és] bűncselekményekre adott legitim válasznak” nevezte az erőszakot. Szintén az iráni külügyminiszter gondolatait (mintha egy mértékadó, és kicsit sem érintett szereplője lenne a konfliktusnak) közvetítik egy cikkükben: „az iráni külügyminiszter azzal vádolta meg Izraelt, hogy népirtást hajtana végre a Gázai övezet elleni offenzívával”.

A Már több mint 140 gázai gyerek meghalt az izraeli támadásokban címmel megjelent cikkükben a palesztin minisztérium által (az agresszor intézményeit mindenféle kritika nélkül kezelni felelőtlenség) kiadott nyilatkozatot ismertetik, ahol megemlítik, hogy az izraeliek mentőautókat is lőttek, eddig tizenegy mentőautót és egy egészségügyi szolgálati járművet semmisítettek meg. A palesztin civilek szenvedéseiről (amik elsődlegesen a Hamásznak köszönhetőek) született cikk az ENSZ-re hivatkozva közli, hogy „több mint 1300 házat pusztítottak el az izraeli hadsereg rakétái a Gázai övezetben múlt szombat óta. Összesen 5540 lakás semmisült meg, 3750 pedig annyira súlyosan károsodott, hogy lakhatatlanná vált.” Ez a cikk egyértelműen szimpátiát kelt a palesztin félben. A Hamász azon állítását is készséggel közlik, miszerint „Visszautasítja a Hamász, hogy az Izrael ellen szombaton indított támadás során civileket fejezett volna le és gyerekeket ölt volna. Az erről szóló híreket izraeli propagandának minősítette” majd hozzáteszi a cikk, hogy „A Hamász már szerdán is tagadta az állítások valódiságát, mondván, kizárólag katonai célpontokat támadtak.” A gyanútlan olvasó pedig el is hiheti.

Bemutatnak egy izraeli légicsapás ellen menekülő palesztin csoportot is, akiket légitámadás ért. Szintén a Hamászra (a terrortámadásokat végző, Gázát irányító terrorszervezet) mindenféle kritika nélkül hivatkoznak, mintha a Hamász az Országos Mentőszolgálathoz hasonló békés szervezet lenne: „Hamász szerint az áldozatok éppen Gázavárosból menekültek a Gázai övezet déli része felé, ahogy arra felszólította őket Izrael, amikor egy izraeli légicsapás érte a konvojt.” Egy cikkben pedig egy palesztin férfit mutatnak be, aki elveszítette a várandós feleségét egy izraeli légicsapásban. 

Az izraeli felet igen negatív fényben tünteti fel Az izraeli hadsereg nagyon sajnálja, hogy meghalt a Reuters újságírója, de felelősséget nem vállalnak című írás, amiben azt írják, hogy az izraeli hadsereg ’’nem volt hajlandó’’ felelősséget vállalni azért, mert egy légitámadás során a Reuters újságírója, Issam Abdallah életét vesztette, hét újságíró pedig súlyosan megsérült, pedig „mindannyian jól látható »Press« feliratot viseltek”.

Egy cikkben megpróbálták relativizálni azt a kérdést, hogy a palesztin fél mellett lehet-e tüntetést szervezni Európában (mint ismeretes, a Budapesten október 13. péntekre hirdettek egy tüntetést, ami időben egybeesett a Hamász által meghirdetett harag napjával. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal indokolta a tüntetés betiltását, hogy egy „terrorszervezet melletti tüntetés” veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet, míg Orbán Viktor szerint egy ilyen szimpátiatüntetés önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyarokra). A hosszú cikkben a szerző megállapítja, hogy „A palesztinok tehát – a saját szempontjaik szerint – jogosan tiltakoznak vagy próbálnak tiltakozni az izraeli megszállás, az etnikai alapú elnyomás és az izraeli hadsereg folyamatos túlkapásai ellen. Más kérdés, hogy a sokéves gyakorlat azt mutatja, hogy a békés tiltakozás vagy számonkérés eszközeit általában elveszik tőlük.” A cikk konklúziója szerint a palesztinpárti tüntetések betiltása egy rendkívül összetett kérdés. Egy cikkben pedig bemutatják azt a terroristát, aki a Hamász terrortámadását kitervelte, Mohammed Deifet a cikkben agytrösztnek és stratégának neveznek.

A napi közvetítésben több alkalommal is megírták, hogy a gázai övezet vízellátása, üzemanyagellátása, élelmiszerellátása akadozik, ami az izraeli hadsereg miatt van. Például: Gáza városának legnagyobb kórházában már csak négy napra elegendő üzemanyag van a csecsemőket életben tartó oxigénkészülékek működtetésére – mondta Naser Bolbol, a Shifa kórház csecsemőosztályának vezetője. Ha leállnak a gépek, akkor elmondása szerint „öt percen belül beáll a katasztrófa”.

Nem is érdemes tovább szaporítani a példákat, de van még bőven. Fontos megjegyezni, hogy ezek nagyrésze átvett anyag, vagy idézett nyilatkozat volt, ami abból a szempontból fontos, hogy a Telex nem palesztinpárti anyagokat gyárt, hanem javarészt palesztinpárti anyagokat vesz át. Az is fontos, hogy az általunk vizsgált cikkek mind tényszerűek voltak, nem is ferdítenek, pusztán az a jelzésértékű, hogy a Telex látványosan több, a palesztin fél iránti szimpátiakeltésre alkalmasabb anyagot vesz át, mint Izraelt szimpatikusnak beállító anyagot. Ez pedig abból a szempontból különös, hogy ebben az esetben a Hamász (a palesztin fél) az elkövető, míg Izrael az áldozat. Olyan, mintha az orosz-ukrán háború kapcsán oroszpárti anyagokat venne át egy hírportál.

Ahogyan a Mandiner is rámutatott, többeknek is feltűnt, hogy a Telex “palesztinpárti kommunikációt folytat”. Somogyi Zoltán szociológus úgy fogalmazott, hogy „Tanulságos ez az elfogult, egyirányú címadás és kiemelés”, majd hozzáteszi, hogy „az izraeli hadsereg előre bejelenti, hogy mit fog lőni, Egyiptom mint arab ország határt elzáró magatartása, a civilek túszként tartása palesztin oldalról….meg sem jelenik ezekben az órákban” Nemcsak Somogyi, hanem Ungváry Krisztián (történész) is kifejezte kritikáit a Telex felé.

A Telex az egyik cikkében arról számolt be a CNN-re hivatkozva, hogy egy gázai kórházban fagyisautókat használnak hullaházként, annyira sok a halott. Ungváry Krisztián egy Facebook-bejegyzésében kifejtette kritikáit a Telex beszámolói kapcsán arra, hogy a CNN és a Telex valódi kórháznak titulál egy terrorszervezeti létesítményt. „Aki beleolvas, az minden kommentár nélkül megtudhatja, hogy a kórház neve al-Aksza Mártírok Kórház. Érdemes kibontani ennek a létesítménynek az elnevezését, annál is inkább, mert itt az a hamis látszat keletkezik, hogy a kórház az kórház, és itt csak civil áldozatokról van szó” Ungáry szerint a „kórház” már nevében is tömeggyilkos szervezetre utal, teljesen kiiktatva minden szempontot, ami esetleg valamely civil érdekre vonatkozhatna. Hozzátette: „Másképp megfogalmazva: ez nem egy kórház, hanem egy terroristaközpont, ahol esetleg civileket is ellátnak. A névadás egyébként konzekvens, mert a civilek nem civilként lesznek áldozatok, hanem a Hamasz élő pajzsaiként. Mindez azért van így, hogy a konfliktusban senki se állhasson középre.”