Lengyel választási közvetítés: A Mandiner lekörözte a Partizánt

Közel kétszer annyian követték a Mandiner lengyel választásokkal kapcsolatos műsorát, mint Gulyás Mártonék közvetítését.

Tegnap tartották Lengyelországban a választásokat. A Jog és Igazságosság (PiS) végzett az első helyen a választásokon, azonban az első mandátumbecslések szerint a kormányalakítás veszélyben lehet. A választáson rekordmagas, 72,9 százalékos részvétel volt. A választásról a Partizán és a Mandiner is élő videós tudósításban közvetített. 

A Mandiner bejelentkezései során percről percre több helyszínről is tájékoztatott a legfrissebb hírekről: Varsóból, az események forgatagából, Brüsszelből is kapcsoltak szakértőt Kottász Zoltán személyében. Emellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztal-beszélgetéssel készült Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente. A Mandiner stúdiójában pedig Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán a szakértői nézőpontot képviselték, az MCC-ből becsatlakozva elemezte az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint.

A Partizán élő adásában a Magyari Péter, a Válasz Online újságírója, Tóth Csaba politológus és Pál Benedek, a CEU Történelem Tanszékének kutatója követte végig az eseményeke, de élőben kapcsolták Zeöld Zsombor Lengyelország-kutatót Varsóból, Tóka Gábor választási szakértőt, a Vox Populi szerkesztőjét, valamint Brüsszelből jelentkezett be Feledy Botond, a Partizán külpolitikai szakértője. Ezenkívül rövid beszélgetést is folytatott a Partizán Adam Michnikkel, az egykori Szolidaritás meghatározó tagjával, a legnagyobb független lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztőjével.

A két igen színvonalas közvetítést rengeteg ember követte figyelemmel. A Partizánt összesen 35 700 néző követte (31 ezer néző YouTubeon, 4 700 néző a Facebookon), a Mandiner közvetítésére ennél is többen, 58 300-an voltak kíváncsiak (21 ezren YouTubeon, 37 300-an Facebookon).

A Partizán egyébként nemrég a harmadik legnagyobb összeget érte el az 2023-as szja 1% gyűjtési kampány során, 191 millió forintot. A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány idén először gyűjtött 1% felajánlásra. Összesen több, mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett idén a civil szervezetek számára., több mint 29 ezer erre jogosult szervezetet találni, és ezek közül harmadik legtöbb felajánlást kapott a Partizán. De nemcsak az adó felajánlásokból működik a Partizán. Egy korábbi felvételen Gulyás Márton megemlítette, a sor végén ott van Soros György is. Márciusban maratoni, 6 órás interjút tartottak a Partizán csatornán, ahol Gulyás Mártont is lehetett kérdezni. A műsor egy pontján az egyik kérdező feltette a kérdést, hogy Sorostól is kaptak-e támogatást, mire Gulyás azt válaszolta: „tőle így konkrétan nem”, de mint mondta, kaptak olyan pénzeket is, amelyek Soroshoz köthetők. Mint fogalmazott: „tehát végső soron ott van a sornak a végén Soros György is, ezt kár eltagadni”. A műsorvezető ugyanakkor leszögezte, hogy náluk tartalmi döntéseket csak a stáb hoz, nem a donorok.