Alapítványunk másodfokon is sajtópert nyert az Átlátszóval szemben

Az Átlátszó 2020-ban valótlan tényállításokat tartalmazó cikket írt alapítványunkról és annak francia társszervezetéről, feltehetően azzal a céllal, hogy lejárassa és hiteltelenítse újonnan indult szervezetünket. Jogerősen megnyert sajtóperünk egyértelmű üzenetként mutatja: van értelme fellépni a transzparens újságírás védelmében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Átlátszó.hu 2020 januárjában valótlan állításokat tartalmazó cikket közölt alapítványunkról és annak francia társszervezetéről. Akkor úgy döntöttünk, hogy a tudatos médiafogyasztásért és átláthatóságért való munkánk részét képezi a saját jó hírünk védelme is. Így a párizsi székhelyű társszervezetünkkel együtt mi is pert indítottunk az Átlátszóval szemben.

Az Observatoire des journalistes et de l’information médiatique (OJIM) 2020. novemberében nyerte meg másodfokon is az Átlátszóval szemben indított sajtópert. Az Átlátszó ugyanis valótlanul állította, hogy az általuk „a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurájának” címkézett Jean-Yves Le Gallou, valamint az egykori Identitárius Blokk vezetője, Philippe Milliau részt vett az ojim.fr elindításában.

Most a Transzparens Újságírásért Alapítvány keresetével kapcsolatban is ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék, melyben kimondta: az Átlátszó valótlanul állította, hogy az Ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van és hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa. A két ítélet együttes értelmezéséből világosan látszik, hogy annak a lejáratás és hiteltelenítés céljából megírt cikknek a tényállításai, amelyben az Átlátszó először a francia társszervezetünket próbálta a francia szélsőjobbhoz, majd ezen keresztül alapítványunkat is, valótlanok voltak.

A Transzparens Újságírásért Alapítványt azért hoztuk létre, hogy felépítsük Magyarországon a médiatudatosság kultúráját, közelebb hozzuk az újságírók személyét az olvasókhoz, átláthatóvá tegyük a média működését és harcoljunk az álhírek ellen. A fenti ítélet megerősített minket abban a tudatban, hogy ennek a munkának van értelme. Alapítványunk francia társszervezetével a médiatudatosság nevében tovább fog küzdeni az ilyen és ehhez hasonló valótlan médiatartalmak ellen. Szigorúan tényekkel fogunk dolgozni egy tisztességesebb és transzparensebb újságírás létrehozásáért.