Szarvas Szilveszter portréja

belpolitika

konzervatív

2006

„Voltam simicskista a Lánchíd Rádiónál, szélesista a Magyar Hírlapnál, s lettem az első sorban harcoló pesti srác. Kell még valamit mondanom, Ildikó?” – foglalja össze röviden karrierét a PS publicistája, aki sokak számára a PestiTv Riporter műsorából is ismerős lehet. Szarvas Szilvesztert fenyegette már börtönnel az MSZP-hez köthető, megmondó-ügyvéd Magyar György, „lekreténezte” az adócsalással vádolt Czeglédy Csaba és országos elfogatóparancs is volt már ellene érvényben. A legemlékezetesebb performansza azonban minden bizonnyal a Gurmai Zita képviselőnővel való versenyfutása marad.

Zavaros karrierút, biztos jobboldaliság

Szarvas Szilveszter 1984 május 11-én született Tatán, Komáromban a Jókai Mór Gimnáziumban érettségizett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett, magyar nyelv és irodalom, valamint kommunikáció szakon. A Pázmány után a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdászként szerzettdiplomát. Újságíró pályafutását 2006-ban kezdte a Magyar Nemzetnél, a belpolitika rovatnál, amelynek ekkor Huth Gergely volt a rovatvezetője. Ekkor még sportriporter szeretett volna lenni, így a Hír TV Pálya című sportmagazinjánál kezdett riporterként dolgozni, majd 2008-ban a Lánchíd Rádió sportriportere lettem. Szarvas Szilveszter tehát kezdetben a Simicska Lajos üzletember érdekkörébe tartozó Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió és HírTv triónál helyezkedett el. A Lánchíd Rádiótól létszámleépítés miatt volt kénytelen eljönni, Stefka István és Csákó Attila hívására a Magyar Hírlaphoz csatlakozott 2009-ben, ahol egészen 2013-ig dolgozott újságíróként, szerkesztőként mások mellett Stefka Istvánnal, Huth Gergellyel, Szentesi-Zöldi Lászlóval, Szenvedi Zoltánnal és Bayer Zsolttal. Ezt követően dolgozott a Széles Gábor üzletember érdekeltségbe tartozó Magyar Hírlapnál is, valamint a HírTv „ellenzéki” évei alatt az EchoTv televíziós munkatársaként tűnt fel.

Szarvas Szilveszter a 2013 óta alapítótagja és főmunkatársa a Pesti Srácok portálnak. A lap főszerkesztőjéhez, Huth Gergelyhez egyébként személyes szállak is fűzik az újságírót, köztük bizalmi és baráti viszony is van a munkakapcsolaton kívül. Saját elmondása szerint azért mondott fel a Magyar Hírlapnál, hogy Huth Gergellyel és Szenvedi Zoltánnal együtt dolgozhasson tovább egy új, induló portálon. A Pesti Srácok saját meghatározása szerint oknyomozó újságírással foglalkozik, az oldalon elsők között megjelent egyik leghíresebb anyag például a Portik-ügyet derítette fel. A portált és ezzel együtt az újságíróit a karakteres jobboldali üzenetei miatt többször érte már a kormánypárti politikai újságírás, „propaganda” vádja.

Szarvas Szilveszter a HírTv munkatársaként (Forrás: HírTv)

Szarvas a Pesti Srácoknál való újságírás mellett tévés szerepléseivel szerzett magának ismertséget. A G-napot követően került be az EchoTv-hez, ahol az Informátor című műsor vezetését bízták rá. Szarvas Szilveszter ebben a műsorban a politikusokra és közéleti személyiségekre fókuszáló riporterként és oknyomozó újságíróként ténykedett, itt szerepelt először együtt az azóta is kollégájaként dolgozó Bohár Dániellel. Az Echo Tv-nél az Informátor mellett a Troll című műsorban is állandó vendég, megmondóember volt a kezdetektől fogva. Érdekes, hogy a Hír Tv 2018. augusztus elsejei visszafoglalásánál egyike volt annak a négy újságírónak, akik elsőként jelentek meg a televízióban ún. zászlókitűző műsorvezetőként dolgozni, Földi Kovács Andreával, Szentesi-Zöldi Lászlóval és Huth Gergellyel. Ezt követően egy darabig a Hír Tv mellett az Echo Tv-ben és a PestiSrácokban is dolgozott. Az EchoTv 2019 márciusában beolvadt a HírTv-be, az Informátor című műsor azonban változatlan formában ment tovább és lassan a jobboldali médiaholdinghoz tartozó HírTv egyik legismertebb műsorává vált. 2020 májusában azonban napvilágot látott a hír, mely szerint az Informátor riportere és szerkesztője, társával Bohár Dániellel és a teljes stábbal együtt a frissen debütáló PestiTv-hez igazoltak és ezzel otthagyták a KESMA-hoz tartozó HírTv-t. Az esettel kapcsolatban sok spekuláció látott napvilágot, annyiban azonban nem meglepő ez a lépés, hogy Szarvas Szilvesztert köztudottan szoros bizalmi viszony fűzi Huth Gergelyhez. PestiTv indulása előtt még főszerkesztő-helyettesként, a televízió indulása óta a PestiSrácok és a Pesti Tv hírigazgatójaként dolgozik. Az Informátor stábjának új munkahelye tehát a Pesti TV, a PestiSrácok induló tévés projektje lett. Szarvas ezen kívül alapítója Huth Gergellyel és Stefka Istvánnal a Polbeat nevű vitaműsornak. A Riporter és a Polbeat mellett Szarvas a Pesti galeri című műsor vezetője is.

Elfogatóparancs és börtönnel fenyegetés

Szarvas Szilveszter riporteri-újságírói karrierje alatt több botrányos, vagy csak éppen látványos „sztori” érintettje volt. Az egyik legnagyobb port kavaró történet azonban biztosan az újságíró elleni elfogatóparancs ügye volt. 2019. február 18-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság országos elfogatóparancsot és körözést adott ki Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok (PS) főszerkesztő-helyettese ellen. Az újságíró még 2017. júniusában írt egy cikket Czeglédy Csaba ügyében, amely miatt az egyik írásában érintett személy feljelentést tett rágalmazás miatt. Az ilyenkor szokásos békéltető tárgyalás sikertelen volt, így büntetőügy lett a feljelentésből.

Szarvas Szilveszter a közérdekből nyilvános körözések adatbázisában (Forrás: police.hu)

A 2018. októberére kitűzött tárgyaláson Szarvas Szilveszter ügyvédjén keresztül jelezte, hogy nem tud megjelenni. Ezt az állítást az illetékes bíróság később vitatta, arra a tényre hivatkozva, hogy az ügyben eljáró jogi képviselőnek ekkor még nem volt meghatalmazása. Ezek után a bíróság elrendelte a vádlott 2019. január 23-i előállítását a következő tárgyalásra. Az újságírót a rendőrség aznap nem találta otthonában, így a sikertelen előállítás után elrendelték a körözését, valamint felkerült a Police.hu körözési listájára. A körözés tényéről az ellenzékinek mondott sajtóorgánumok köre is tudomást szerzett és a hírt szinte kivétel nélkül át is vették.

A Police.hu körözési listáján vette észre Szarvas Szilvesztert a PS egy olvasója és jelezte a szerkesztőségnek. Ilyen módon még aznap kiderült a főszerkesztő-helyettes számára, hogy körözés alatt áll és ügyvédjén keresztül intézkedve szinte még aznap, 2019. február 19-én 0 óra 59 perckor felvette a kapcsolatot a bírósággal és elérte, hogy aznap visszavonják az országos elfogatóparancsot.

A PS közleménye szerint az ügyben illetékes Tömöry Ágnes bírónő szabálytalanul, a jogkörével visszaélve járt el az ügyben. Azt is kifogásolták, hogy a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya a lappal való szoros és folyamatos kapcsolattartás ellenére semmilyen egyéb módon, telefonon vagy emailben nem kísérelte meg az egyébként jogkövető és kooperatív szerkesztőség figyelmeztetését a kollégájukra vonatkozó súlyos jogkövetkezményekkel (az elfogatóparancs hatálybalépésével) járó határidő közeledtére. A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya levélben reagált a közleményre, szerintük az illetékes bíróság minden tekintetben jogszerűen járt el.

Szarvas Szilveszter (középen) Bayer Zsolt (balra) és Szentesi-Zöldi László (jobbra) társaságában

Szarvas Szilveszer 2020 márciusában vitázott a „börtönbizniszként” elhíresült kártérítési perekről Magyar György ügyvéddel a Hit Rádió élő műsorában. A vita során a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese azt állította, hogy az Magyar György ügyvédi irodája az elmúlt években több, mint félmilliárd forintot kaszálhatott 419 börtönbizniszes ügyben. Az ügyvéd erre indulatosan úgy válaszolt: „a bíróságon találkozunk”, majd azt is hozzátette, hogy ha Szarvas Szilveszter így folytatja, akkor belülről is lesz módja börtönt látni. Az üggyel kapcsolatban további fejlemények nem ismertek.

Versenyfutás Gurmai képviselőasszonnyal és szópárbaj Czeglédy Csabával

2020 márciusában Szarvas Szilveszter Czeglédy Csaba DK-s politikust és ügyvédet próbálta mikrofonvégre kapni, hogy az ekkoriban az MSZP-ből a DK-ba váratlanul átlépő két budapesti kerületi polgármester ügyéről kérdezze. Czeglédy Csaba híres baloldali, szocialista politikus, aki 1998-tól kezdve először az MSZP színeiben, majd később és azóta a DK-ban politizált. Politikusi tevékenysége mellett ügyvédként éveken keresztül képviselt magas rangú baloldali politikusokat különböző sajtó- és helyreigazítási perekben. (Czeglédy ellen először 2001-ben emelt vádat az ügyészség adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértésének vétségével. Ennek következtében 2002-ben másodfokon 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztették. Czeglédy ellen jelenleg több bűncselekmény, így bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. Többéves csúszást követően májusban hallgatja meg a bíróság a DK-s ügyvédet.)

Czeglédy láthatóan indulatos és heves lett Szarvas jelenléte miatt, és vélhetően ennek következtében szokatlanul is reagált a riporter közeledésére: többször megkérdezte Szarvast, hogy jó-e kreténnek lenni. Szarvas erre kikérte magának, hogy kretén lenne, majd visszakérdezett, hogy: „Miért, 6 milliárdos adócsalásban szerepelni az jó?” Erre Czeglédy – akit a kormánypártinak tartott médiában nagyon sokszor és egyébként talán azon kívül is viszonylag gyakran szembesítenek a korábban elkövetett adócsalásával – újra igen szokatlan választ adott, a vád tagadása vagy ignorálása helyett azt mondta: „Hát inkább vagyok adócsaló, mint Pesti Srácok-os kretén.” Ezen kívül még azt is hozzátette, hogy: „Én inkább vagyok Czeglédy Csaba, mint kretén Szarvas Szilveszter.” A feszült hangulatú interjú olyan gyorsan ért véget, ahogy elkezdődött, de a hazai közélet kuriózumaként is felfogható rövid riportról szóló videó bejárta az internetet.

A szürreálisnak tűnő sztorik ellenére azonban most jutunk csak el Szarvas Szilveszter újságírói pályájának legfurcsább eseményéhez. 2020 májusában Szarvas még a Hír TV stábjával a gyöngyöspatai szegregációs üggyel kapcsolatban hozott kúriai ítéletről akarta megkérdezni Gurmai Zitát, az MSZP politikusát, akinek azonban ehhez láthatóan nagyon nem volt kedve. A politikusnő az interjú elkerülése végett egy merőben új stratégiát alkalmazott: futva próbált elmenekülni a riporter elől. Az alábbi felvételen az látszik, hogy a napszemüveget és szájmaszkot viselő, Gurmai nem válaszolt megpróbált elszaladni, aztán végül egy boltba tért be. A komikus eset természetesen beindította az internetes mémgyárakat is, így Szarvas Szilveszternek ezzel a riporttal – ha nem is szokványos módon – de mindenképpen sikerült rengeteg emberhez elérnie.

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

Kiemelt kép: PestiTv