Az Átlátszó valótlan állításokat közölt francia társszervezetünkről, sajtópert nyertünk ellene

A Transzparens Újságírásért Alapítványt azért hoztuk létre, hogy felépítsük Magyarországon a médiatudatosság kultúráját, közelebb hozzuk az újságírók személyét az olvasókhoz, átláthatóvá tegyük a média működését és harcoljunk az álhírek ellen. Például olyan valótlan állításokat tartalmazó cikkek ellen, amit az Átlátszó.hu közölt alapítványunkról és annak társszervezetéről, a francia OJIM-ról 2020 januárjában. Az OJIM a tudatos médiafogyasztás és átláthatóság nevében sajtópert indított a magát „független oknyomozó” újságnak tartó Átlátszó.hu ellen, amelyet elsőfokon megnyert.

Az Átlátszó cikke hemzseg a hazugságoktól, csúsztatásoktól és valótlan állításoktól. Az Átlátszó például azt állította, hogy az Observatoiredesjournalisteset de l’informationmédiatique (OJIM) médiafigyelő weboldal ötlete Jean-Yves Le Gallou politikus, a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurája és társai nevéhez fűződik, és valótlanul állította azt is, hogy Jean-Yves Le Gallou és PhilipeMilliau részt vett az Ojim.fr elindításában. Ezzel szemben az igazság az, hogy az OJIM szervezetét Claude Chollet francia filozófus, politológus, közgazdász alapította Párizsban.

Az OJIM sajtóperének győzelme az egész európai újságírás számára mérföldkövet jelent, ez nagy eredmény. Végre valaki ugyanis a médiatudatosság nevében, országhatárokon átívelve határozottan fellépett az olvasókat megtévesztő, álhírek ellen. Az eredmény precedens értékű: Magyarországon nyert sajtópert egy külföldi szervezet magyar féllel szemben. Fontosnak tartjuk, hogy a jövőben egyre kevésbé lehessen külföldi szereplőkre hivatkozva valótlanságokat közölni a médiában.

Összességében alapítványunk francia társszervezetével a médiatudatosság nevében tovább fog küzdeni az ilyen és ehhez hasonló valótlan médiatartalmak ellen. Szigorúan tényekkel fogunk dolgozni egy tisztességesebb újságírás létrehozásáért és ha kell átláthatóbbá tesszük még az Átlátszó.hu-t is.

Hamarosan pedig podcasttal jelentkezünk, amiben Dr. Tanács János médiakutatóval fogunk beszélgetni a sajtóhelyreigazítások mibenlétéről. Tartsatok velünk!