Az ellenzékben is áll a bál Karácsony kampányfinanszírozási ügye miatt, de a 444 ingerküszöbét így sem ütötte meg a dolog

Gyakran éri az a kritika a kormánybarát médiumokat, hogy nem számolnak be olyan ügyekről, amelyek bár foglalkoztatják a közélet iránt érdeklődő közönséget, ugyanakkor kínosan érinthetik a fideszes politikusokat. Úgy fest azonban, hogy az ilyen hírek ellhallgatása nem csupán az Orbán-kormánnyal szimpatizáló szerkesztőségekre jellemző. Bár az elmúlt hetekben egyre több kormánybarát és kormánykritikus sajtótermék is cikkezett a Karácsony Gergelyt támogató 99 Mozgalom zavaros pénzügyeiről, a 444.hu újságírói egyetlen írást sem szenteltek a témának. Pedig már a NAV is vizsgálódik a kampányfinanszírozás miatt.

Néhány hete egy újabb titkosszolgálati jelentést hoztak nyilvánosságra, amely az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozását vizsgálta. Ebben tűnt fel mellékszállként az a 99 Mozgalom, amely korábban Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányát támogatta az ellenzéki előválasztáson, minaddig amíg a második forduló előtt Karácsony Gergely bejelentette visszalépését Márki-Zay Péter javára. Mint a jelentésből kiderült, a főpolgármester mozgalma több száz millió forintot adott annak a Bajnai Gordonhoz és Szigetvári Viktorhoz kötődő DatAdat-nak, amely később aztán az országgyűlési választások során segítette az ellenzék kampányát is. 

Bár a 99 Mozgalomnak elviekben már semmi köze nem volt Márki-Zay Péterék kampányához, a titkosszolgálati jelentés ennek a szervezetnek a finanszírozásáról is közölt információkat. Ebből az derült ki, hogy 2021. augusztus vége és 2022 szeptembere között több részletben, összesen 506 millió forintot fizetett be az egyesület számlájára Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi önkormányzati képviselője. A befizetések jelentős része valutában történt, 917 ezer euró és 3900 angol font került a mozgalom bankszámlájára Perjés által. 

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ezek az összegeket különböző adománygyűjtő rendezvények során kalapozták össze az általa nem ismert támogatóktól, akik zárt adománygyűjtő dobozokba dobták be a pénzeket. Elmondása szerint ezeket a támogatásokat gyűjtött össze és fizette be aztán Perjes Gábor a mozgalom bankszámlájára, amelyeket mint leszögezte, nem külföldről kaptak, hanem olyan tehetősebb magyar emberektől származnak, akik jellemzően devizában tartják a pénzüket. 

Ez némileg ellentmond egyébként annak, hogy a támogatásokra korábban mikroadományokként hivatkozott a főpolgármester, de sokakban az is kérdéseket vetett fel, hogy a mozgalom, amelynek célja az volt, hogy Karácsony Gergely legyen az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, miért kapott még visszalépése után is jelentős támogatásokat az addigra már nem létező Karácsony-kampányra.

A mozgalom pénzügyeiről szóló zavaros nyilatkozatok azonban nem csupán a fideszes politikusokat és kormánybarát újságírók nem győzte meg, de a főpolgármester politikai szövetségesei is jobb magyarázatot várnak. A DK, az LMP és a Jobbik is élesen kritizálta a nyilvánosságban ezért Karácsonyt. Az ügyről és az ellenzéki pártok reakcióiról a kormánybarát médiumokon túl a Telex, az Index és a 24.hu is részletesen beszámolt.

A 444.hu-n azonban semmilyen anyagot nem találni a témában, annak ellenére sem, hogy nemrégiben kiderült, már a NAV is vizsgálatot indított az ügyben.

Forrás: 444.hu

A 99 Mozgalom nevére rákeresve a legutóbbi hír 2021 július elejéről származik, amikor még Karácsony Gergely versenyben volt az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelölti címéért.