Médiatudatosság: Harsányi Levente és az Index nevével visszaélve próbálnak pénzt kicsalni az emberektől a közösségi médián keresztül

Hetek óta fizetett hirdetésekben népszerűsítenek külföldi profilok a Facebookon olyan bejegyzéseket Harsányi Leventéről, amelyek szerint az ismert műsorvezetőt bilincsben vitték el a rendőrök egy interjúban elhangzó állítása miatt. Bár a közösségi médiumok cenzorai gyakran fellépnek egyes felhasználók tartalmaival szemben, az álhír terjedésének azután sem sikerült gátat szabni, hogy már jogi lépések is történtek az ügyben. 

Több olvasónk is jelezte, hogy az elmúlt napokban belefutott olyan közösségi médiás posztokba, amelyek szerint bilincsben vitték el a rendőrök Harsányi Leventét, miután a műsorvezető egy televíziós adásban olyan kijelentéseket tett, amelyek problematikusak voltak. A posztokat külföldi profilok tették közzé a Facebookon, amelyeket fizetett hirdetésben népszerűsítenek a magyar felhasználók körében. 

Bár a rutinosabb médiafogyasztóknál már a szerkesztettnek tűnő fotók miatt is megszólalhat a vészcsengő, hogy itt valami nem stimmel, az ismeretlen csalók nem akármilyen átverést eszeltek ki, hogy a gyanútlan emberektől végül pénzt csaljanak ki. Mutatjuk, hogyan.

A posztok ugyanis különböző linkeket tartalmaznak, melyek olyan cikkekre vezetnek át, amik bár első blikkre úgy festenek, mintha az Indexen jelentek volna meg, valójában áloldalak. Magyarország egyik legnépszerűbb internetes hírportáljának nevével és arculatával is visszaéltek ugyanis a csalók.

Ál-Index cikk a pl-capital.za.com oldalon

Az “ál-Index-cikkben” azt írják, hogy Harsányi Leventét a Magyar Nemzeti Bank perelte be, amiért egy televíziós műsorban egy olyan befektetési módszerről beszélt, amellyel minden magyar meggazdagodhat. A zavaros történet és a bugyuta megfogalmazású írás szintén gyanút kelthet a tudatos olvasók egy részében, de az Index arculatát lemásoló cikk végén feltüntetik azt a kriptovaluták-kereskedésével foglalkozó oldalt is, amellyel “bárki meggazdagodhat”. 

A kriptovalutás felület is azon a linken található meg, mint az „ál-Index” cikke

Az egész álhír-kampány lényege tehát valójában az, hogy a kevésbé tudatos médiafogyasztók a meggazdagodás reményében pénzt fektessenek be a csalók felületén keresztül. 

Információink szerint az ügyben Harsányi Levente és az Index is jogi lépéseket tett, ugyanakkor a korábbi, hasonló internetes átverések alapján nehezen elképzelhető, hogy a magyar hatóságok végül képesek lesznek kézre keríteni a vélhetően külföldi elkövetőket. 

Az eset ugyanakkor arra is jól rávilágít, mennyire hatékonytalanok sok esetben a közösség médiumok cenzorai, amelyek láthatólag hetek óta képtelenek gátat szabni ennek a csalási akciónak, amelynek már ki tudja hány magyar esett áldozatul. 

Chase Edmonds ellenőrzött fiókja a Facebookon

Ezt bizonyítja az is, hogy a csalás mögött álló profilok például hitelesített felhasználóként kék pipát kaptak a Facebooktól.