Franciaországban rendszeresen megverik a rendőrök az újságírókat

A brutális bántalmazások ellenére rendre jól szerepel a sajtószabadság-felmérésekben az ország.

Májusban több demonstráció is zajlott a fővárosban a státusztörvény ellen. A főként fiatalokból és ellenzéki politikusokból álló tüntetők több alkalommal is összefeszültek a rendőrökkel. Az egyik ilyen tüntetés során a rendőrség könnygázt is bevetett a tömeg oszlatására a Karmelita kolostor előtti téren. Az ellenzéki politikusok és a jogvédő szervezetek is erős kritikával illették a rendőrséget, amely szerintük aránytalanul erőszakosan lépett fel a demonstrálókkal szemben, a kormánykritikus sajtó képviselői közül néhányan pedig amiatt emeltek kifogást, hogy a könnygázból a tüntetésről tudósító újságírók is kaptak. 

Ennek apropóján úgy gondoltuk, cikksorozatot indítunk, amelyben bemutatjuk, hogy a környező országokban hogyan bánnak a sajtó munkatársaival a hasonló demonstrációk során. Először Franciaországot vettük górcső alá, ahonnan az elmúlt időszakból több brutális esetről is beszámoltak. 

Március 15-én például az AB7Media egyik újságíróját több alkalommal is megütötték, a védőfelszerelését letépték róla és felszólították a távozásra a rendőrök, miközben a franciaországi nyugdíjreform elleni demonstrációról tudósított. A nő hiába jelezte több alkalommal is, hogy a sajtó képviselőjeként van jelen a rendezvényen, a rendőröket ez nem igazán érdekelte. Az esetről videófelvétel is készült: 

Néhány nappal később, egy március 21-i demonstráción szintén hasonló jelenetek játszódtak le, amikor egy videós újságírót rángattak meg a rendőrök, akiknek láthatóan nem tetszett, hogy felvétel készül arról, hogy embereket tartóztatnak le a tüntetés során. Itt is hiába jelezte az újságíró, hogy a sajtó képviselője, a rendőrök így is tovább vegzálták. Egyikőjük még azt is megjegyezte, nem érdekli, hogy van nála sajtóigazolvány, olyanja ugyanis bárkinek lehet. Erről az esetről is készült videófelvétel: 

Még rosszabbul járt Paul Boyer újságíró, akit olyan brutálisan bántalmaztak a rendőrök, hogy meg is kellett műteni, miután fejsérülést és kéztörést szenvedett. Az újságíró egy március 23-i nyugdíjreform elleni tüntetésről tudósított éppen, amikor elmondása szerint motoros rendőrök egy csoportja válogatás nélkül ütni kezdte gumibottal az útjába kerülő embereket, köztük őt is. Hiába mutatta fel a sajtóigazolványát, ennek ellenére egyszer tarkón, kétszer pedig arcon ütötték. Az újságíró sérüléseit végül kórházban kellett ellátni, valamint két hét betegszabadságra kényszerült. Az eset után feljelentést tett.

Április 15-én egy Anna Margueritat nevű fotóriporter hölgyre támadt rá a rendőrség, miközben egy erőszakosnak tűnő letartóztatást filmezett. Az újságírónőre az egyik rendőr a gránátvetőjét is ráfogta. Ő is hiába mutatta fel a sajtóigazolványát a támadás során, egyikőjük megragadta és lefényképezte azt. Az esetről szintén készült felvétel: 

Az általunk bemutatott esetek jól példázzák, hogy Franciaországban rendszeresen fizikailag is bántalmazzák az újságírókat, akadályozzák őket a munkavégzésükben a rendőrök. Ennek ellenére rendre jól szerepel Franciaország a sajtószabadság-felmérésekben, a Riporterek Határok Nélkül ranglistáján például az előkelő 24. helyen szerepeltek legutóbb, míg Magyarország csupán a 72. volt.