Az ukrán hadsereg elbocsátotta szóvivőjét, az első transznemű haditudósítóként jegyzett Sarah Ashton-Cirillót

Az amerikai újságíró, Sarah Ashton-Cirillo már őrmesteri rangig jutott az Ukrán Területvédelmi Erők (TDF) hierarchiájában, amikor most szeptemberben azonnali hatállyal felfüggesztették, mert vállalhatatlan kijelentései miatt félő volt, hogy csak tovább gerjeszti az orosz-ukrán háborús konfliktust. Az angol nyelvű szóvivő ugyanis azzal fenyegetőzött a felettesei jóváhagyása nélkül, hogy „Oroszország háborús bűnös propagandistáit mind levadásszák, és igazságot szolgáltatnak”, amit többen is úgy értelmeztek, hogy újságírók meggyilkolását helyezte kilátásba.

            Az amerikai származású Sarah Ashton-Cirillo nem sokkal az orosz invázió megkezdése után, 2022 márciusában érkezett Ukrajnába, ahol sokrétű szerepvállalást folytatott, hiszen tevékenykedett már haditudósítóként, közreműködött a segélyszállítmányokkal kapcsolatos ügyek intézésében, civilként az orosz dezinformáció elemzőjeként dolgozott az ukrán Védelmi Minisztériumnak, sőt a harctéren még az egészségügyi ellátásban is kipróbálhatta magát. A világ első, nyíltan transznemű haditudósítója eredetileg Michael John Cirillo néven született Floridában, majd Las Vegas-ba költözött, ahol a Demokrata Párt aktivistájaként a politikába is belekóstolt, de ingatlanügynökként és pókerjátékosként is ismert volt. A ma már nőként élő Cirillo egyébként kétgyermekes édesapa, aki elvált a feleségétől.

Újságírói munkásságát tekintve 2015-ben a szír-török határról tudósított a menekültválságról. Ukrajnában először szabadúszó zsurnalisztaként Harkivból közvetítette az orosz invázió eseményeit az LGBTQ Nation című amerikai online hírmagazinnak, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy milyen hatást gyakorolt a háború az orgánum olvasói célközönségét képező leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek helyzetére. Sarah Ashton-Cirillo egyébként nemrég azt nyilatkozta a francia AFP hírügynökségnek adott interjúban, hogy „magáévá tette az oroszok iránti gyűlöletet”, többek között azért, mert egyes oroszországi médiumok gúnyolódtak a nemi identitásán, katonáik pedig célpontnak tekintették az LGBTQ táborához tartozó ukránokat. Ezzel szemben Cirillo a kezdetektől fogva úgy érezte, hogy Ukrajnában transzneműként is teljes mértékben elfogadták, ezért olyan értelmezések is napvilágot láttak vele kapcsolatban, hogy az ukrán kormány később azért döntött a szóvivőként való alkalmazása mellett, hogy szimpátiát ébresszen a nyugati közvélemény LGBTQ-párti szegmensében.

Az újságírást az önkéntes munka kedvéért akasztotta szögre, ugyanis Zolochiv városának polgármestere felkérte a segélyszállítmányok elosztásának koordinálására. Ukrajnai karrierjének következő állomása az volt, hogy elemzéseket készített a kormánynak, majd tavaly októberben csatlakozott a fegyveres erők kötelékéhez. Idén augusztus elején nevezték ki az ukrán hadsereg szóvivőjének, amelynek keretében a Russia Hates the Truth (Oroszország gyűlöli az igazságot) elnevezésű angol nyelvű projektet vezette, melynek eredeti céljaként az orosz propaganda és az álhírek ellensúlyozását, illetve az amerikai és az európai közvélemény háborúval kapcsolatos tájékoztatását jelölték meg.

Sarah Ashton-Cirillo úgy látja, hogy a háború még inkább összekovácsolta az ukrán társadalmat, hozzájárulva az elfogadás és a nyitottság további elterjedéséhez Ukrajnában, ahol szerinte a jellem, a bátorság, a szabadsághoz és az országhoz való lojalitás alapján ítélik meg az embereket. A haditudósítóból lett szóvivő egyfajta összekötő kapocs vagy közvetítő lett az Egyesült Államok és Ukrajna között. Cirillo úgy interpretálta a helyzetét, hogy a háború kellős közepén az ukrán kormány egy transznemű amerikai katonát bízott meg a washingtoni képviseletével. Közben az írással sem hagyott fel teljesen, ugyanis állandó cikkszerzőként a Resolute Square-nél is publikál, amely arra törekszik, hogy elősegítse a média autokrácia elleni és a demokrácia melletti küzdelmét. Tervei szerint az orosz-ukrán konfliktust követően a háborús veteránok jogaiért kíván harcolni. Sarah Ashton-Cirillo úgy foglalta össze az eddigi tapasztalatait, hogy „transznemű nőként könnyebb dolog egy világháborúban harcolni Oroszország ellen, mint az Egyesült Államokban élni, ahol a nemi identitásom az első számú téma”. Szóvivői kinevezése azonban a jelek szerint nem nyerte el az ukrán közvélemény egyöntetű egyetértését. A The Daily Beast nevű amerikai hírportál ugyanis arról számolt be, hogy amikor még szabadúszó újságíróként tudósított az orosz invázióról, a Youtube-ra és a korábbi Twitterre feltöltött videói egyikében egy ukrán férfi véres holttestét is bemutatta, aki azt megelőzően hunyt el egy kijevi rakétatámadásban. Cirillót olyan vádak érték, hogy kegyeletsértő módon járt el, mások halálát pedig kattintásvadász módon használta fel, hogy ismertségre tegyen szert, de Ukrajnában akadtak olyanok is, akik azt sérelmezték, hogy nem egy ukránra bízták a hadsereg szóvivői pozíciójának betöltését.

            Sarah Ashton-Cirillo szeptember 13-án egy olyan videót tett közzé, ahol rendkívül teátrális stílusban kijelentette, hogy „az orosz ördögök fogai még jobban fognak csikorogni, és őrjöngő szájuk fékezhetetlen ordítás közepette habzik majd, miközben a világ azt fogja nézni, amint a Kreml kedvenc propagandistája megfizet a bűneiért”. Cirillo ezzel gyakorlatilag beharangozta a háborús bűnös orosz propagandisták „levadászását” és azt, hogy igazságot szolgáltatnak felettük, de konkrét célpontokat vagy közelebbi részleteket nem közölt. Amikor a felvétel nyilvánosságra került, az orosz emberjogi tanács vezetője eljárást kezdeményezett Sarah Ashton-Cirillo ellen. Mint az utóbb az ukrán hadsereg X-en olvasható hivatalos posztjából kiderült, a parancsnokainak nem volt tudomásuk Cirillo magánakciójáról, ezért azonnali hatállyal felfüggesztették, a Védelmi Minisztérium pedig vizsgálatot indított az ügyben.

A videó még a szóvivő hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban sem maradt visszhang nélkül, ahol elsőként a konzervatív politikai aktivista, tudósító és korábbi haditengerészeti hírszerző, Jack Posobiec hívta fel rá a figyelmet. Ezt követően rögtön fel is került a neve a „Mirotvorec” nevű ukrán weboldalra, ahol Ukrajna vélt ellenségeit listázzák. J. D. Vance ohiói republikánus szenátor sem ment el szó nélkül Sarah Ashton-Cirillo fenyegetőzései mellett. Szeptember 15-én levélben fordult Antony Blinken külügyminiszterhez, Lloyd Austin védelmi miniszterhez és Avril Haines nemzeti hírszerzési igazgatóhoz, hogy feltegye nekik az Ukrajnában tevékenykedő szóvivővel kapcsolatos kérdéseit, például azt, hogy Sarah Ashton-Cirillo korábban dolgozott-e az amerikai hírszerzésnek. A politikust az is kiemelten érdekelte, hogy az ukrán hadsereg által alkalmazott transznemű haditudósító fizetését vajon az Egyesült Államok adófizetői finanszírozzák-e. A szenátor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg amerikai közpénzekből támogathatják az olyan emberek elleni erőszakot, akiknek csupán annyi a bűnük, hogy éltek a szabad véleménynyilvánítás jogával. J. D. Vance rámutatott, hogy „Amerika Ukrajnában folytatott következetlen politikájának minden kritikusát propagandistának rágalmazzák, beleértve több elnökjelöltet és amerikai újságírót”. A politikusnak a Biden-kabinet tagjaihoz intézett leveléről mélyen hallgattak a helyi médiumok, végül a kormány illetékeseit megelőzve maga Cirillo válaszolt a kérdéseire. Az eltávolított szóvivő az X-en posztolt videójában leszögezte, hogy egyedül az ukrán parancsnokainak, Ukrajna népének és az amerikai adófizetőknek tartozik felelősséggel. Ezúttal részletesebben is elmagyarázta, hogy pontosan mit értett a menesztéséhez vezető kijelentései alatt. Cirillo a „háborús bűnösök orosz propagandistái” címszóval mindazok „levadászására” célzott, akik „hazugságokat és hamis narratívákat terjesztenek”, majd azzal folytatta, hogy az ilyen sajtómunkások nem újságírók, hanem „információs ügynökök Putyin és Prigozsin azon törekvéseinek kiterjesztésében, hogy káoszt keltsenek és globális pusztítást végezzenek. Videójában külön kihangsúlyozta azt a kontrasztot, hogy míg Ukrajnában a szabadságért és a győzelemért harcolnak, addig Moszkvában és a világ más részein sokan még most is csak a gender-témára fókuszálnak a személyével kapcsolatban.

            A magyar sajtótermékek közül döntően a kormányközeli médiumok cikkeztek az ukrán hadsereg szóvivőjének menesztéséről, míg a kormánykritikus orgánumok egyelőre nem reagáltak a hírre. A Mandiner,a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és a Pesti Srácok viszont aktívan nyomon követték az ügy fejleményeit, az Index pedig egy rövid cikkben számolt be Cirillo felfüggesztéséről. Az Origo úgy keretezte a hírt, hogy „újságírókat akar meggyilkoltatni Zelenszkij transznemű szóvivője”, aki a sajtó munkatársai elleni támadásra uszította az ukránokat. A hírportál felidézte, hogy egyes orosz médiaszemélyiségek már így is merénylet áldozatául estek, majd az oroszországi újságírók szövetségének elnökére, Vladimir Szolovjovra hivatkozott, aki azt nyilatkozta, hogy komolyan kell venni az olyan jellegű fenyegetéseket, mint amelyek Sarah Ashton-Cirillo beszédében is elhangzottak. Az eset magyar médián belüli tolmácsolásában tehát óriási szakadék tátong, hiszen a kormánypárti médiumok kiemelten foglalkoztak a hírrel, míg a kormánykritikus sajtótermékeket átböngészve úgy tűnik, mintha egy másik világba vagy egy alternatív valóságba csöppennénk, ahol mindez meg sem történt, esetleg úgy ítélték meg, hogy az ügynek nincs komolyabb hírértéke.

Felhasznált online hivatkozások

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230921-kirugtak-az-ukran-fegyveres-erok-transz-szovivojet

https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2023/01/16/first-transgender-war-journalist-ukraine-russia/10882487002/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12541605/Sarah-Ashton-Crillo-suspended-Ukraine-war-spokeswoman-trans-Floridian-posted-blood-curdling-video-threatening-hunt-Russians.html

https://www.thedailybeast.com/ukraine-suspends-american-spokesperson-sarah-ashton-cirillo-after-gop-senators-spy-warning

https://www.newsweek.com/ukraine-suspends-transgender-spokesperson-after-fight-republican-1828640

https://www.origo.hu/nagyvilag/20230914-ujsagirokat-fenyeget-az-ukran-hadsereg-szovivoje.html