Ungár Péter testvére vagy Schmidt Mária lánya: Orbán Viktor nyaralásának interpretációi

Nagy port kavart a Orbán Viktor idei nyaralása többek azért, mert Gulyás Gergely egy kormányinfón letagadta, hogy a miniszterelnök idén pihenésre adta volna a fejét, de azért is, mert Ungár Péter testérének, azaz Schmidt Mária lányának nyaralójában tette. A médiumok pedig konzisztensen az első interpretációt emelték ki. A nagy kérdés, hogy kattintásvadászat, hírverseny vagy lejáratás áll a háttérben.

Minden ott kezdődött, hogy a Gulyás Balázs által vezetett (akiről korábban már portrét is írtunk) Gulyáságyú Médiának elküldtek egy videót, melyben Orbán Viktor Opatijában (Horvátország) kiszáll a vízből, majd beüti a nyaraló kapukódját és bemegy a villába. A médium munkatársai a horvát ingatlannyilvántartásból kikeresték, hogy a rezidencia kinek a nevén van. Ezután Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt a választ adta, hogy ő csak a miniszterelnök hivatalos elfoglaltságairól tud tájékoztatást adni, de szépen-lassan kiderültek a részletek.

A kormányközeli médiumok egyáltalán nem számoltak be az esetről, a kormánykritikus hírportálok viszont a hír fókuszába Ungár Pétert helyezték (Orbán Viktor mellett), és a hírt nem úgy keretezték, hogy Orbán Viktor Schmidt Mária lányánál nyaralt. Nézzünk meg néhány főcímet.

Telex: Az LMP-társelnök Ungár Péter testvérének horvátországi villájában nyaralt Orbán

HVG: Ungár Péter testvérének a villájában nyaralt Orbán Viktor

Magyar Hang: Ungár Péter nővérének horvátországi villájában nyaralhatott Orbán

444: Orbán Viktor épp Ungár Péter testvérének villájánál libbent ki a horvát tengerből

RTL Klub: Videó: Orbán Viktor horvátországi villánál strandolt, ellenzéki politikus nővére láthatta vendégül

Gulyás Balázs részletesebben is beszámol az oknyomozásukról egy Partizán-interjúban, ahol konzisztensen az ellenzéki politikusra van kiélezve a beszélgetés (pedig kiélezhették volna Orbán Viktor nyaralására is), de emellett az is kiderül, hogy egyáltalán miért érdemes egy médiumnak a miniszterelnök nyaralásával foglalkozni.

Az ellenzéki politikusok sem hagyták szó nélkül az ügyet, például Kele János, a Momentum elnökségi tagja Facebook-posztjában ezt fejtegeti: „mit keres Orbán Viktor az Ungár család tengerparti villájában? Mellébeszélések helyett Ungár Péter azonnal tisztázza magát, hogyan fordulhat elő, hogy Orbán a tengerparti Ungár-villában nyaral. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: aki a Fidesz rendszerének haszonélvezője vagy szekértolója, az nem biztos, hogy a rendszer ledöntésében érdekelt.”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig ezt a költői kérdést tette fel: „Szerintem ebből a videóból egyetlen érdekes kérdés adódik: az ellenzéki oldalon lesz-e annak következménye, hogy a miniszterelnök egy olyan, elvileg ellenzéki pártelnök családjának luxus villájában nyaralt, akiknek az állam évente milliárdos bérleti díjat fizet a Földművelésügyi Minisztérium épületéért.”

Tehát az ellenzéki politika (melynek egyre jobban része a kormánykritikus sajtó) egy része ezt a hírt nem a kormányfő gyengítésére, hanem egy másik ellenzéki szereplő lejáratására használta fel.

Az LMP egykori társelnöke, Schiffer András az általa független-objektív-tényfeltáró médiaként aposztrofált kormánykritikus hírportáloknak felrótt egy ellentmondást. Nehezményezte, hogy korábban, az előválasztás és a 2022-es kampány során nem pedzegették Ungár Péter és a miniszterelnök közötti kapcsolatot: „Tessék mondani, amikor 2021-ben a többek között Gyurcsány Ferenc és Ungár Péter által lezsírozott előválasztási jelölteknek szurkoltak, majd amikor 2022-ben az Ungár Pétert tartalmazó választási listának kampányoltak és mandátumhoz juttatták Ungár Pétert, mit nem tudtak? Elfelejtették megkérdezni Ungár Péter anyja nevét? Elfelejtették megnézni Ungár Péter vagyonnyilatkozatát? Elfelejtettek utánanézni, hogy a jelöltjük vagyonnyilatkozatában szereplő üzleti érdekeltség az egyik legnagyobb ingatlanbefektető tőzsdei társaságot takarja? Esetleg arról van szó, hogy az agrártárcával létesített üzleti kapcsolat (mely bőven 2022 előtt köttetett) ellenére még lehet valaki 01g-jelölt, de ha az érdekeltsége a számvevőszékkel is bizniszel, már áruló?”

Az LMP-s politikus Facebook-bejegyzésében azt írta: „(…) nagyon jó, hogy vannak olyan lapok, amelyek megírják ezt a történetet, mert ez valóban közügy.” Ebből arra következtethetünk, hogy ő nem érezte lejáratásnak azt, hogy az ő és nem az anyja nevével fémjelezték az ügyet. Az üggyel kapcsolatban több interjút is vállalt erre hivatkozva: „ (…) a saját családommal kapcsolatban teljesen transzparens vagyok, minden kérdésre válaszolok.”

A Partizán-interjúban rövidre zárta a válaszadást ezzel: „Édesanyám vendégeként volt jelen a miniszterelnök, édesanyám nem kérdez meg engem és nem kér tőlem engedélyt, hogy kit hol fogad. (…) Ebben az ügyben nem pontosan tudom, hogy melyik döntésem kritizálható.” Itt még nem kívánt válaszolni arra, hogy fizetett-e a miniszterelnök a nyaraló használatáért, ezt később egy Gulyáságyú-podcastben megtette.

Ungár Péter geográfus, az LMP társelnöke egyébként már sokszor volt pellengérre állítva családja és vagyona miatt. Apja és anyja is jó barátságot ápol(t) a jelenlegi kormány tagjaival, köztük Orbán Viktorral. Apja nagyvállalkozó volt, aki 2006-ban elhunyt. Anyja pedig Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Nővére jogász, lakberendező és belsőépítész, ellenben nem közszereplő, így jogosan nem kíván válaszolni a magánéletére vonatkozó kérdésekre.

Bár ebben a cikkben inkább arra koncentráltunk, hogy mennyire helyezik középpontba Ungár Péter személyét Schmidt Mária helyett, a témával kapcsolatban egyéb inkább politikai, mint sajtóetikai kérdést is fel lehetne tenni. Hogy mennyire felelős egy politikus a családja tetteiért és mennyiben szükséges magyarázkodnia, hogy a nővére kit fogad a nyaralójában, arról úgy tűnik, hogy sokan sokféleképpen gondolkodnak.