Egy ausztrál újságíró az ”újságírás nevében” Metamfetaminnak nevezte el újszülött gyermekét

Kirsten Drysdale az ausztrál ABC-n (Australian Broadcasting Corporation) futó WTFAQ című műsor egyik adása miatt tette ezt. A WTFAQ lényege, hogy olyan nem hétköznapi kérdéseket válaszolnak meg, amik a nézőket nagyon régóta foglalkoztatják. A nézők a babanevekkel kapcsolatban tettek fel kérdéseket, és arról, hogy a szülők jogilag hogyan nevezhetik gyermeküket, de Drysdale nem tudott egyértelmű választ kapni vonatkozó minisztériumtól.

Kirsten Drysdale épp gyermeket várt: „Azt gondoltuk, tökéletes helyzetben vagyunk, hogy kiderítsük… olyan nevet adunk be, amely annyira felháborító, hogy azt nem fogadhatják el.” Végül a nevet jóváhagyták, így a kisfiát ABC riportere az újságírás nevében Methamphetamine Rules-nak nevezte el. Kirsten Drysdale nem gondolta, hogy ez megtörténik, és most azon dolgozik, hogy megváltoztassák a gyermek nevét.

Drysdale egy másik, drogokkal kapcsolatos név használatát is fontolgatta. A másik lehetőség a „Nangs Rule” volt, ami a nevetőgáz ausztrál szlengkifejezésére utal, de végül elvetette, mert nem volt biztos benne, hogy a nyilvántartás tudta volna, mi az a nangs.

A nevetőgáz rekreációs drogként történő használata után a fogyasztók bénulást, maradandó idegrendszeri károsodást szenvednek. A nevetőgáz – a dinitrogén-oxid – kis mennyiségben eufórikus érzést okoz, ám hosszú ideig tartó alkalmazása komoly egészségügyi problémákkal jár, akár gerincvelő- és idegrendszeri károsodást is kiválthat. A nevetőgáz a legkönnyebben a tejszínhabsprayből nyerhető ki.

A kedves Methamphetamine Rules akár az 1997-es Friderikusz Show egyik adásába is bekerülhetett volna, ami a furcsa nevekkel foglalkozott. Friderikusz Sándor ebbe az adásba elhívta Kasza Blankát, Mona Lizát, Farkas Piroskát, Csibi Csabát. Bemutatták a műsorban még Nemoda Budát, Tell Vilmost, Végh Bélát.

Magyarországon egyértelműbb a szabályozás. Itthon a gyermek utóneve esetében a hivatalos utónévjegyzékből választható ki a név, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állított össze. Amennyiben olyan nevet választanánk, amely nem szerepel az utónévjegyzékben, arról kérvényt szükséges benyújtani az MTA-hoz, majd ezután ők nyilatkoznak arról, hogy anyakönyvezhető-e a kérvényezett név (ez Ausztráliában is így van), ám Magyarországon gyakran előfordul, hogy visszadobnak egy-egy nevet. A magyar közéletben volt is rá példa, hogy egy politikus házaspárnak el kellett fogadtatnia az MTA-val egy nevet. Novák Előd és Dúró Dóra közös gyermekét Hunóra Kincsőnek fogják hívni, előbbi a Hunor női megfelelője, amit engedélyeztetni kellett az MTA-val.