Bepereltük a Media1-et alapítványunk ellen indított álhír-hadjárata kapcsán

Az elmúlt években több, alapítványunkkal kapcsolatos valótlanságokon és álhíreken alapuló lejárató cikk is megjelent a Media1 felületén. Ezekkel a cikkekkel sokáig nem foglalkoztunk. Mára viszont világossá vált, hogy a Media1 célja a Transzparens Újságírásért Alapítvány által képviselt médiatudatosság kultúrájának és adatalapú médiaelemzéseinek elhiteltelenítése. Úgy láttuk, ha nem szólalunk fel a hazugságok ellen, a Media1 szakmai- és újságírói etikai szempontokból is aggályos álhír-hadjárata akadályozná a médiatudatosság kultúrájának erősítését és az átlátható médiaviszonyok megteremtését.

A media1.hu online sajtótermék felületén 2023. május 17. napján megjelent „Kamuzott a Transzparens Újságírásért Alapítvány alapítója az Átlátszó főszerkesztőjével készült vitán a szervezet gazdálkodásával kapcsolatban” című cikkben az alábbi valótlan állítások miatt kértünk helyreigazítást a portáltól:

 • A cikk címe önmagában valótlan tényállítást tartalmaz azzal, hogy azt állítja, hogy Partos Bence „kamuzott” az Átlátszó főszerkesztőjével készült vitán.

 • A cikkben alaptalanul állítják azt, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány átláthatatlanul működik.

 • A cikkben alaptalanul állítják azt, hogy Partos Bence valótlanul állította, azt, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány az éves beszámolóit évről évre mindig átlátható módon közzéteszi.

 • A cikkben alaptalanul állítják, hogy volt olyan év, amikor a Transzparens Újságírásért Alapítvány közel egy évvel később tett eleget a pénzügyi beszámoló leadási kötelezettségének.

 • A cikkben valótlanul állítják, hogy Partos Bence 2018-ig volt a Mandiner című lap főszerkesztő-helyettese.

A media1.hu online sajtótermék felületén 2023. május 11. napján megjelent Fekő Ádám szerző által írt „Most a Válasz Online-nak ment neki a különös pénzügyi hátterű kormányközeli alapítvány – a lap visszaválaszolt” című cikkben a Transzparens Újságírásért Alapítványról az alábbi valótlanságok jelentek meg a portálon:

 • „Az újságírók, médiumok hiteltelenítésével foglalkozó, csak nevében transzparens és korábban hamisításban is résztvevő kormányközeli alapítvány, a Transzparens Újságírásért Alapítvány ezúttal a Válasz Online-t támadja. 3, 2020-ban megjelent PR-cikket rántottak elő.”

 • Mivel a TÚA nem közölte le a válaszokat, a Válasz Online maga jelentette meg azokat

 • …a különös pénzügyi hátterű, általában torzított és a kormánynak megfelelő hangvételű médiaelemzéseket kiadó társaság például annyira „transzparens”, hogy a saját pénzügyi beszámolóikat éveken át a törvényi előírások ellenére közzé sem tették, majd amikor erre rákérdeztünk, 0 forint bevételt és 0 forint kiadást vallottak be, ami eléggé szürreális.

A valóság ezzel szemben az, hogy:

 • A Transzparens Újságírásért Alapítvány nem vett részt semmilyen hamisításban.

 • Szintén valótlan az a tényállítás, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány nem közölte le a Válasz Online válaszát.

 • Valótlan az a tényállítás is, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány saját pénzügyi beszámolóit éveken át a törvényi előírások ellenére közzé sem tette.

Nagy Károly, az Alapítvány vezetője szerint „elszomorító, hogy a Media1 ahelyett, hogy reflektálna az Alapítvány által felvetett jogos és súlyos médiával kapcsolatos problémákra, hazugsághadjáratot indított. Elkeserítő, hogy a helyzet addig eszkalálódott, hogy végül hivatalosan is helyreigazítást kellett kérnünk”.