Bohár Dániel portréja

videós anyagok

konzervatív

2011

Az EchoTv és a HírTv után ma már a PestiTv képernyőjén tűnik fel a kormánypártinak tartott sajtó legismertebb oknyomozó-riportere. Egyesek szerint ő az, aki a jobboldaliként számontartott médiatáborban minden „piszkos munkát” elvégez! Sokak számára a provokatívnak mondott Informátor műsorából lehet ismerős, de legtöbbször ellenzéki politikusok után szokott szaladni mikrofonnal a kezében. Zaklatták már jobbikos aktivisták, de a parlament épületéből is volt már kitiltva, legutóbb pedig a DK-s ügyvéd, Czeglédy Csaba nevezte őt „kreténnek” és „újnyilas” újságírónak.

Bohár Dániel már fiatalon, 20 évesen elkezdett dolgozni a jobboldali médiában, először a HírTv Célpont című műsorának stábtagja volt. A G-napot követően került át az EchoTv Informátor című műsorához, amelynek már – Szarvas Szilveszterrel együtt – a legfőbb arcaként ismerhették meg a nézők. Bohár a hírnevét elsősorban ennek a műsornak köszönheti, ahol a politikusokra és közéleti személyiségekre fókuszáló riporterként és oknyomozó újságíróként ténykedett. Bohár Dánielnek ezen kívül rendszerint jelennek meg publikációi a 888.hu Piszkos12 című rovatában. Az EchoTv honlapján található bemutatkozásában a riporteri hivatásról és a saját szakmai motivációjáról a következőket írta:

„Kisgyerek voltam, 9-10 éves körüli, amikor eldöntöttem, hogy televízióban szeretnék dolgozni. Mindig is egy cél lebegett a szemem előtt, riporter akartam lenni. Riporter, aki politikusokat kérdez, kerget és nem hallgatja szó nélkül a mellébeszélést. Riporter lettem, ez az életem.”

2015. február 6-án Simicska Lajos addig támogató hangvételű médiabirodalma váratlanul szembefordult az Orbán-kormánnyal. A G-napként elhíresült esemény egy sajtóorgánumokat is megosztó konfliktussorozatot indított el a jobboldali médiumok közt, többek között Bohár akkori munkahelyének, a HírTv-nek a vezérkara is lelkiismereti okokra hivatkozva lemondott. Bohár ekkor Kisberk Szabolccsal, Kunfalvi Nórával és Losonczi Katával együtt dolgozott a Célpont stábjában. A szerkesztő-riporter társaival együtt február 26-án adta át hivatalos felmondását Korda Judit vezérigazgatónak, amit azonban megelőzött egy nagy vihart kavaró videó.

Videóban álltak bele Simicskába Bohár és a Célpont stábja

Az eseménysorozat egyik elhíresült pontja ugyanis az volt, amikor Simicska Lajos vulgáris kifejezésekkel illette Orbán Viktort. A Célpontosok erre reagáltak a videóban, amikor négyen egyszerre jelenti ki „Szerintünk Orbán Viktor nem g**i.” A Célpont egy névtelenséget kérő munkatársa a Hír24-nek nyilatkozott, amelyben elmondta: a csapatnak elsősorban a vulgáris hangnemmel és az agresszív fellépéssel volt gondjuk. Magyarázata szerint Simicska vaskos véleményének stílusa, nem pedig címzettje csapta ki náluk a biztosítékot. „Mi a jelzőt nem tartjuk korrektnek. (…) Nem arról van szó, hogy lehajolunk Orbán Viktornak, egyszerűen nem szeretnénk ilyen stílusú háborúskodásban részt venni. Ha történetesen Tóbiás Józsefet illette volna azzal a jelzővel, azon is fennakadtunk volna.” A névtelen nyilatkozó azt is hozzátette, hogy a videó tulajdonképpen nem felmondásnak készült, de a közzététel után már nem volt visszaút.

A 444.hu egy azóta nem elérhető Magyar Idők hír alapján 2015 május 12-én még azt írta, hogy a Célpont stábja Szikszai Péter főszerkesztővel a Napi Gazdaságnál folytatják, Célpont helyett C-pont névvel, az egykori műsoruk világát idézve, mint írják, „a tőlük megszokott belemenős, de humoros stílust megőrizve, egyéni képi világgal, új főcímzenével”.

Bohár Dániel ezt követően az EchoTv-nél, majd 2019 márciusától, a HírTv-be való beolvadástól a HírTv-nél dolgozott, végig az Informátor riportereként. Ez idő alatt a riporter egyik legemlékezetesebb „kalandja” minden bizonnyal a 2019 márciusi kitiltása volt az Országgyűlés épületéből. Bohár Dániel, kollégájával Jánosi Zsolttal március 12-én próbálta szóra bírni Varga-Damm Andreát a lakásmaffia-ügy kapcsán az Országgyűlés épületében, de a jobbikos képviselőnő a kérdések elől a liftbe menekült.

Ezt követően értesítették az Informátor stábját, hogy a tavaszi ülésszak végéig minden tagjuk ki van tiltva a Parlamentből.

Bohár nem először került összetűzésbe a Jobbikkal, pár hónappal korábban, 2018 decemberében a párt Facebook oldalán közzétett egy videót, amelyben a szimpatizánsok a riportert zaklatták. Az Informátor stábja az MTVA székháza előtti ellenzéki demonstrációról tudósított, amikor a jobbikos politikai aktivisták kezdték provokálni. A konfliktus során a tüntetők Bohár munkáját és munkahelyét illették kemény és durva szavakkal. „Ránk támadtak, és letörték a mikrofont a kameráról”  – nyilatkozta a 444 helyszíni tudósítójának  Bohár Dániel. Az ügy rendőrségi intézkedésig jutott, ennek következményei nem ismertek.

Veréssel fenyegették Bohárékat a jobbikos tüntetők

Az Informátor a jobboldali médiaholdinghoz tartozó HírTv egyik legismertebb műsora volt, Boháréknál jött le például a 2019-es önkormányzati választási kampányban a Lackner Csaba, kispesti szocialista önkormányzati képviselő erősen korrupció- és kokaingyanús felvétele. De humoros jeleneteknek is tanúi lehettek a műsor nézői, például, amikor nemrég a stáb Gurmai Zita MSZP-s képviselőt kergette meg kamerával.

Bohárral és a műsorával kapcsolatban a legfrissebb hír 2020 májusában látott napvilágot, mely szerint az Informátor riportere és szerkesztője, társával Szarvas Szilveszterrel és a teljes stábbal együtt

a frissen debütáló PestiTv-hez igazoltak és ezzel otthagyták a KESMA-hoz tartozó HírTv-t.

Az esettel kapcsolatban sok spekuláció látott napvilágot, annyiban azonban nem meglepő ez a lépés, hogy Szarvas Szilveszter, aki munka melletti baráti kapcsolatot ápol Bohárral, a Pesti Srácok hírigazgatója. Az Informátor stábjának új munkahelye a Pesti TV, a PestiSrácok induló tévés projektje lett.

Czeglédy: Kreténeknek nem nyilatkozom és újnyilas újságíróknak sem”

2020. októberében Bohár Dániel, immár a Pesti TV riportereként a DK-hoz köthető Czeglédy Csabát ügyvédi engedélyének felfüggesztéséről szerette volna kérdezni, a spontán riport azonban durva személyeskedéssé fajult. Czeglédy a műsorvezető kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: Kreténeknek nem nyilatkozom és újnyilas újságíróknak sem.” Majd az is hozzátette, a riporter által felhozott döntés „nem jogerős, és majd a bíróság fogja a végső szót megmondani”. Czeglédy a fentiek mellett a Riporter helyszínen tartózkodó egész stábját „kreténnek” titulálta. Mint fogalmazott: „Ön egy élő kretén, a kollégáit is beleszámítva.” Kifejezetten Bohár Dánielhez szólva Czeglédy Csaba úgy fogalmazott:

„ön egy kretén, fideszes propagandista, hogy bővített kifejezést használjak”.

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

Kiemelt kép: EchoTv