Bőtös Botond portréja

A következő napokban portrécikk sorozatunkban olyan magyar újságírókat mutatunk be, akik kiterjedt külföldi kapcsolati hálójukat felhasználva befolyásolhatják a magyar közéletet, valamint a Magyarországról alkotott nemzetközi képet a választási kampányhajrában. Bőtös Botond még a Magyar Nemzetben kezdte az újságírói pályát, ahonnan azonban – egyes források szerint rasszista és antiszemita megnyilvánulásai miatt – kirúgták. Ezt követően egy darabig a Parameter.sk felvidéki portálra írt, ahol már ezekben az években is megvádolták egy álhír terjesztésével. Tényfeltárásunk alapján minden körülmény arra mutat, hogy Bőtöshöz köthető a Csehszlovák Kém nevű blog is, amelyen azóta számos alkalommal botrányos kijelentések jelentek meg, de a legemlékezetesebb minden bizonnyal az volt, amikor a szerző kormánypárti emberek árokparti holttestének IFA-ra lapátolásáról fantáziált. A magát prágában élő üzletembernek nevező Bőtösnek az alapítványunk kapcsán is meggyűlt a baja a valósággal, ő jegyzi azt az álhíreket terjesztő cikket, amely miatt az Átlátszó több sajtópert is elveszített. Bőtöstől a hozzá köthető botrányos megnyilvánulások és álhírterjesztések ellenére sem határolódtak el a komoly nemzetközi  kapcsolatokkal rendelkező, nem kormánypártinak tartott médiumok.

Szelíd és homályba vesző kezdet

Bőtös Botond az interneten több helyen fellelhető bemutatkozása alapján 1974-ben született és 1995 és 2000 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanult történelem és szlovák szakon. Karrierje kezdetén, 2001 és 2005 között számos alkalommal publikált a Magyar Nemzetbe. Írásaiban ekkor még nincs nyoma későbbi politikai elfogultságainak. Egy 2001.11.19-én keltezett cikkben tárgyilagosan tudósított a Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet „A politikai jobb- és baloldal az ezredfordulón” címmel rendezett kétnapos konferenciájáról. Egy kicsit később, 2002.02.05-én közzétett írásában pedig arról ír, hogy elnapolták azt a személyiségi jogok megsértése miatt megindított pert, amelyet Lászay János, a VI. kerületi vagyongazdálkodási bizottság elnöke kezdeményezett a Magyar Szocialista Párt terézvárosi elnöksége, illetve személyesen Kékesi Tibor, az MSZP terézvárosi országgyűlési képviselőjelöltje ellen. 2004.12.17-én „Területfejlesztés politikai alapon” címen arról számolt be, hogy a veszprémi térségi tanács a megelőző napi ülésein Balsay István fideszes és Horváth Balázs független országgyűlési képviselőket eltávolította az általuk vezetett területfejlesztési tanácsok éléről, mert úgy döntöttek: a munkát csak kormánypárti képviselő végezheti. 

A képen szöveg, személy, étkezőasztal látható

Automatikusan generált leírás
Az egykor még „nemzetes” Bőtös ezen a képen épp „Refugees Welcome” pólóban pózol

Munkásságában korán fellelhető volt a közép-kelet-európai, elsősorban a  cseh/szlovák fókusz. 2004.03.26-án  „Rejtélyes leszámolás a Felvidéken” címmel számolt be a térségben történt bűnügyi eseményekről, pár hónappal később pedig „Felfedik Niznansky titkait?” címmel komoly tudósításban értekezik Ladislav Niznansky, csehszlovák, amerikai és német kém, valamint az egykori hírhedt partizánellenes Edelweiss katonai különítmény tagjának akkor megkezdődő müncheni tárgyalásáról. Érdekes módon 2004-ben még olyan „Szlovák koalíció alakul a nyitrai magyarok ellen” című cikke is megjelent, amelyben a felvidéki magyarság érdekeit szem előtt tartva vizsgálja kritikusan a szlovák politikát, 2005.01.06-án pedig „Kommunista ügynökök bukása Közép-Európában” címmel számol be arról, hogy Csehországban a közvélemény nyomására, lemondott tisztségéről a Dzurinda-kormány egyik államtitkára, miután újabb kelet-szlovákiai ügynöklisták kerültek nyilvánosságra.

Bőtöst később elbocsátották a Magyar Nemzettől és bár ennek a hivatalos okát nem tudjuk, egyes korábbi „nemzetes” újságírók egybehangzó elmondásai alapján elsősorban rasszista és antiszemita megnyilvánulásai miatt köszöntek el tőle. Apáti Bence, a Magyar Nemzet publicistája egy írásában ezt nyilatkozta Bőtös elküldésének okáról:

„No meg azt is, hogy 2010-ig még harcos, jobboldali, kormánypárti újságíróként dolgozott a Magyar Nemzetnél, csak aztán tehetségtelensége, hatalmas pofája és alpári, rasszista megnyilvánulásai miatt kitették a jelentéktelenül apró szűrét a laptól. (…) Több, volt kollégájával is beszéltem, és majd’ mindegyik megerősítette, hogy a folyamatos cigányozása és zsidózása volt kirúgásának az elsődleges oka. Másodlagos meg az analfabetizmusa.”

Magyar anyanyelvű, közép-európai identitású kozmopolita

Valahol aztán az évek során nagyot fordult a szekér Bőtössel: az interneten több helyen fellelhető ominózus, rövid bemutatkozásában Prágában élő üzletembernek, valamint magyar anyanyelvű és közép-európai identitású kozmopolitának nevezi magát. Az üzleti érdekeltségeiről eddig nem nagyon találtunk információt, a magyar identitás háttérbe szorítása és a közép-európai „világpolgárság” kihangsúlyozása azonban érdekes kérdés lehet. Bőtös azóta is jellemzőnek mondható nézeteit talán a felvidéki magyar Parameter.sk portálon bontotta ki először. A Parameter a Barak-család vezetése alatt fut, de a közkeletű híresztelések szerint valójában a híres felvidéki üzletember és Slovnaft-vezérigazgató Világi Oszkár befolyása a meghatározó a lap mögött. Bőtös 2012 óta írt a portálra, most ezekből a korai évekből származó írásai közül idézünk párat. A „Lúzernagyi visszatér” című, Orbán Viktor politikájáról szóló, kifinomultan allegorikus írásában elmeséli, hogy sugárban hányt egy műanyag vödörbe, mert a miniszterelnök egyszer azt mondta, hogy szerinte a kormány egyik legnagyobb sikere volt, amikor több százezer magyar visszakapta a magyar állampolgárságot: „Hirtelen kellett félredobnom a kólát és a chipset, a magam elé rántott műanyag vödröt sugárban hánytam tele.” A „Csatoljuk Magyarországot Szlovákiához!” című írásából inkább csak kommentár nélkül idéznénk: „Az invázió megkezdődött! Iszik még szlovák katona lova a Drávából, éljen a szlovák-horvát közös határ! Mi megcsináljuk a 64 vármegyét, a hatvanötödiket bónuszként szolgáltatjuk: Csatoljuk Magyarországot Szlovákiához!”

A képen személy, férfi, modellt állás látható

Automatikusan generált leírás
Bőtös a Csehszlovák Kém néven vezet blogot a Tumblr felületén

Nem bajlódik hazaszeretettel Bőtös akkor sem, ha a labdarúgásról van szó! A (vélhetően a svejki idézet humorosnak szánt felhasználásával megírt) „Adj a magyar pofájára és tudja, hol a helye” című írásában örömteli és megnyugtató döntésnek nevezte, hogy a FIFA zárt kapus büntetéssel sújtotta a magyar válogatottat, valamint azt is hozzáteszi, hogy mindez természetesen azt is bizonyítja, hogy Magyarország az európai antiszemitizmus központja. Ugrunk kicsit az időben, Bőtös nagyjából 2016-ig írt a Parameterre, nagyrészt változatlan témaválasztással és hangvétellel. Az „Én kimondom: ezért nem lesz autonómiátok!” írásában azt az elméletét fejti ki, mely szerint a kettős állampolgárság kiterjesztésével megszűnt a felvidéki magyarság autonómia követelésének jogi alapja is: „Az viszont úgy nem fog menni, hogy jogkiterjesztést hajtok végre általam hasonlónak ítélt emberek számára egy szomszédos országban és közben nekik területi különállást is követelek a központi hatalomtól.” A portálon fellelhető legutolsó írásai között a „Felvidéki terroristák, szevasztok” című cikk is megtalálható, ebben Bőtös a migrációs válsággal kapcsolatban olyan állításokat tesz, hogy a Keleti pályaudvarnál történt balhét a magyar focihuligánok provokálták ki, Röszkénél a TEK-esek végigverték migránsokat, a fiatal arab srácok a határátkelőknél lezajlott események idején csillapítani, nem fokozni próbálták hangosbeszélőn az indulatokat, az igazi terrorveszélyt pedig nem a muszlimok, hanem a nacionalista magyarok jelentik. Mindez persze csak szemezgetés volt a felvidéki magyarságnak szánt írások hangneméből.

A tényekkel már korábban is akadt gondja

Az tehát jól látszik, hogy a Bőtös később sokat kritizált mondanivalója és hangvétele már ezekben az években is megmutatkozott. A provokatív tirádák mellett kevesebb szó esett arról, hogy az Átlátszó szerzője a pontos és valós tényeken alapuló újságírással is hadilábon áll. 2013.08.09-én jelent meg egy írás a Körkép nevű, szintén felvidéki magyar portálon, amely kapcsán a szerző azt állította, ahogy Bőtös egy a Martosi Szabadegyetemet szapuló (Paraméteren megjelenő) írásában álhírt terjesztett. Az írás egyik vélt mondanivalója az volt, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja és a Jobbik kapcsolata 2013-ban is virágzik. Ennek alátámasztására Bőtös a cikkben állítólag több olyan fényképet is feltüntetett, melyen Szávay István és más jobbikos politikusok Skultéty László huszár hegyesmajtényi újratemetésén vesznek részt és mellettük Bőtös állítása szerint az MKP jogásza, Nyílfa Péter is látható. Bőtös még azt is hozzátette, hogy szerinte valószínűleg Nyílfa fordított és sofőrködött a Jobbik csapatának. 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás
Bőtös anno a Parameter.sk és most az Átlátszó szerzőjeként is álhírt terjesztett

A bökkenő csak annyi volt, hogy a képen nem Nyílfa látható, hanem egy másik, teljesen ismeretlen személy: Bőtös cikkét végül persze egy az egyben törölték. Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot az Átlátszó szerzőjének korábbi árnyékra vetődése és a minket támadó írásában prezentált álhírterjesztése között. Bőtös volt ugyanis a szerzője annak a később még részletesebben tárgyalt írásnak, amely miatt azóta az Átlátszó  sorozatban veszíti a sajtópereket. Bőtös ebben az írásában az alapítványunkkal kapcsolatban több valótlan állítást is tett, többek között a francia szélsőjobboldal kelet-európai projektjének nevezte az Ojim.hu-t. Nyilvánvaló, hogy Bőtös szívesen aggatja a “szélsőjobbos” jelzőt a neki nem tetsző  személyekre és szervezetekre, ennek érdekében az álhírek terjesztésétől sem riad vissza.

Árokparti holttestek IFA-ra lapátolása

Bőtös Bonddal kapcsolatban meg kell említeni a Csehszlovák Kém elnevezésű blogot. Több olyan tény is van, amely kapcsán arra lehet következtetni, hogy a blog Bőtöshöz kapcsolódik. Egyrészt a hazai közéleti újságírásban több helyen leírták már ezt, ami Bőtös a mai napig nem igyekezett cáfolni semmilyen általunk ismert felületen. A blogon, valamint az ehhez kapcsolódó social media felületeken rendszerint Bőtös cikkei, valamint az Instagramon például Bőtös fényképe került megosztásra. Az írások hangvétele és a cseh/szlovák vonatkozás is erre enged következtetni.

Bőtös Botond az évek alatt aztán szépen lassan kiépítette hírnevét a hazai közéletben, melyet elsősorban talán az említett Csehszlovák Kém nevű blog-felületnek köszönhetően, nagyrészt egy vélhetően kormánypárti hozzászólónak adott válaszkomment miatt. A mai napig elérhető bejegyzés alatt az Átlátszó szerzője kifejti azon reményeit, hogy az Orbán-kormány vizionált bukását követően a jogállamiság és jogbiztonság keretei időszakosan nem állnak majd fenn és emiatt lehetőség nyílik a fenti hozzászólóhoz hasonló nézetű, azaz a kormánypártinak tartott személyekkel szembeni erőszakos megtorlásokra:

„Bizom abban, ha megbuktok nehany napig meg nem all vissza a demokracia es az ilyen alakok testet az arokpartrol lapatoljak fel egy IFA-ra!!!! Megraztatok, de mar nem a pofonfat!”

Ezeknek a védhetetlen kijelentések a fő elemei azóta Bőtös újságírói epitheton ornansává  váltak, mindezek ellenére azonban a fentiekért nyilvános bocsánatkérést nem tett, sőt ahogy említettük az ominózus „IFA-platóra hullákat lapátolós” bejegyzése a portré közzétételének idején is változatlan tartalommal elérhető mindenki számára.

Drognépszerűsítés és „buzizás”

Bőtös más idézetekkel is borzolta már a kedélyeket a hazai közéleti újságírásban. Az egyik ilyen eset volt például, amikor Apáti Bencéről, a Budapesti Operettszínház balettigazgatójáról és a Magyar Nemzet publicistájáról a következőket írta:

“fenyegetoztek, hogy lejon (…) meg az ongyulolo meleg balettancos, nem ugrik be a neve, es majd felismernek es jol kidobnak 😀 (…)

Ja, errol jut eszembe, ha időben érkezel Megadja és a Jeszenszky elott, Milo Y meg talán neked is megengedi, hogy leszopjad. De hat ti, elvtelen szarhazaiak, mar csak ilyen szájhósók vagytok: se naci konferencia, se Milo Yiannopoulos. (…) drukkolok, hogy osszejojjon az a Milo-fasz neked es akkor talan te is megnyugszol egy kicsit(…) Ellenben keszulj, barmikor, barhol meglephetunk titeket, fasiszta gecik.”

Apáti a fentiekre reagáló cikkében így értelmezi a Bőtös által leírtakat:

„Itt tart ma az ellenzéki újságíró szakma. Ilyen szerencsétlen álszent bunkók írják az ellenzéki hírportálok cikkeit. Akik Havas Ferenc, Fülöp Viktor, Keveházi Gábor, Dózsa Imre és Seregi László országában megengedik magunknak azt a bátorságot, hogy egy balett-táncost azért buzizzanak, mert (jobboldali) balett-táncos. Ez ma a liberális újságíró szakma. Olyan emberekből áll, akik megölnék a jobboldali újságírókat, és akik buzizzák a balettművészeket. Esetemben mindkettőt.”

A képen szöveg, tartozék, esernyő látható

Automatikusan generált leírás

Az Átlátszó a mai napig nem határolódott el Bőtöstől

Ennél egy fokkal humorosabb eset volt az, amikor állítólag Bőtösnek a 444-es Szily Lászlóval sikerült összekülönböznie azon, hogy Csehországban vagy Magyarországon lehet-e jobb marihuánát kapni. A “Csehszlovák Kém” a csehszlovakkem.tumblr.com felületre megjelentetett egy képet, amelyen egy elég nagy méretű zöld növénydarab látható azzal a megjegyzéssel, hogy „Prahaban azt is szeretni, h ulsz egy klubban es ha szimpi vagy, csak ugy megdobnak egy ilyennel!;)” A szerző ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte Prágában nagyon sokan termelnek saját fogyasztásra, így mindenki tukmálja a sajátját, mert kíváncsi a másik ember véleményére azzal kapcsolatban: „Akitol ezt kaptam egy ugyved srac volt, es a gyereke elott sem csinal tabut a temabol. Nagyon komoly elmenyek, budapest utan.” Beszállt a beszélgetésbe kosullo2 felhasználónévvel a 444.hu újságírója, Szily László is, aki nem értett egyet Bőtössel és nem volt elégedett azzal, amit látott: „Ha ezzel jár a legalizáció, akkor én további is az illegális szívást választom. Micsoda ótvar egy lapulevél ez?”

A Csehszlovák Kém magyarországi bevetése

Bőtösnek az alapítványunk kapcsán is meggyűlt a baja a valósággal, ő jegyzi azt az álhíreket terjesztő cikket, amely miatt az Átlátszó több sajtópert is elveszített. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bőtös az Átlátszón 2020 januárjában valótlan állításokat tartalmazó cikket közölt alapítványunkról és annak francia társszervezetéről. Akkor úgy döntöttünk, hogy a tudatos médiafogyasztásért és átláthatóságért való munkánk részét képezi a saját jó hírünk védelme is. Így a párizsi székhelyű társszervezetünkkel együtt mi is pert indítottunk az Átlátszóval szemben. Mostanra a Transzparens Újságírásért Alapítvány és a francia társszervezetünk is jogerősen pert nyert az Átlátszóval szemben. A perek beszámolói itt és itt találhatóak. Az Átlátszó valótlanul állította, hogy:

  • az általuk „a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurájának” címkézett Jean-Yves Le Gallou, valamint az egykori Identitárius Blokk vezetője, Philippe Milliau részt vett az ojim.fr elindításában.
  • az Ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van és hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa.
  • a francia szélsőjobbról több cikket író David Doucet újságíró elemzésében megállapította, hogy a franciaországi szélsőjobb első kelet-európai terjeszkedésének számít a Magyarországon létrehozott Ojim.hu társszervezet a médiában.
  • az Ojim.hu a francia szélsőjobboldal kelet-európia projektje.

Bőtös tehát a magát független, oknyomozó, ún “civil watchdog” online-újságként meghatározó Átlátszó felületén terjesztett álhírt azzal, hogy valótlan tartalmú lejárató cikket közölt az alapítványunkról. Nem ez az első eset, hogy Bőtös álhírt terjeszt, és az is jól látszik, hogy védjegye, hogy súlyosan provokáló írásaival átlépje a legelemibb jóízlés határait. Hogy mindez mennyiben kompatibilis az Átlátszó említett éthoszával, persze nem egészen világos. (Bőtös a mai napig több nem kormánypártinak tartott portálon – például az Átlátszón, a Jelenen és a Mércén – is szerzőként van feltüntetve, de publikált már az Indexre és az Azonnalira is, valamint szerepelt az N1TV műsorában.)

Jelen: https://jelen.media/szerzo/ujsagiro/botos-botond-680?page=3

Mérce: https://merce.hu/author/botos-botond/

Index: https://index.hu/kultur/eletmod/2014/09/06/pragaban_a_rakpart_a_varos_szive/

N1TV Napi Téma: https://www.facebook.com/watch/?v=405182507993885

Azonnali: https://azonnali.hu/szerzok/botos_botond

A legfontosabb kérdés, ami ezek után Bőtös Botond munkásságával kapcsolatban felmerülhet, hogy miért nem határolódtak el tőle az érintett kormánykritikus médiumok? Mindez annak fényében érdekes, hogy háttérbeszélgetéseink során több neve elhallgatását kérő forrás is megerősítette, hogy a nem kormánypárti médiumok számos munkatársa is politikailag és erkölcsileg vállalhatatlannak tartják őt. Milyen háttérben meghúzódó ok miatt adnak lehetőséget neki álhírek terjesztésére és botrányok okozására? Hasonló kérdéseket fogalmazott meg portrénk alanyával kapcsolatban közös podcastjukban Farkas Attila Márton és Puzsér Róbert, akik Bőtösre egy trianonos cikke kapcsán találtak rá:

„Nagyon érdekes volt a cikk, mert egyrészt állati szarul volt megírva, tele volt közhelyekkel. (…) Tehát a csávó egy ilyen nagyon ordenáré, nagyon fals, egyoldalú közhelygyűjteményt hozott fel. (…) Állati szar és hamis és hazug és egyoldalú cikkeket ír, tehát a Kurucinfónak a másik oldala. Érted? És ráadásul még unalmas szar is.”

Farkas Attila Márton, rendszerkritikus publicista arra következtetésre jutott, hogy Bőtös személye diszkreditálja azokat a médiumokat, amelyeken a többször valótlan és morálisan problémás írásai megjelenhetnek:

„A faszi az Átlátszónak a rendszeres munkatársa. Itt nekem az Átlátszó leírta magát. (…) Itt van ez a cikk. Ezzel a cikkel nem csak morális problémák vannak, hanem hogy amit ír, az effektíve nem igaz. Vagy nem ismeri vagy tudatosan ignorálja a történelmet. Ha ugyanez az ember utána leírja azt, hogy Tiborcz István mit tudom én mennyit lopott, akkor ennek az embernek már nem hiszem el.”

Twitter: https://twitter.com/punkvakond

Blog: https://dotoho.blog.hu/

 Érdekességek:

  • Csehországban és Szlovákiában is élt. 
  • Beszél szlovákul és dolgozott szlovákiai (magyar nyelvű) újságnál is.
  • Magát magyar anyanyelvű, közép-európai kozmopolitaként határozza meg.
  • Fénymásolókkal üzletelt egy darabig.


Kapcsolati háló: