Független újságírástól a politikai pályáig – Pintér Bence indul a győri polgármesteri székért

Pintér Bence az Ugytudjuk.hu főmunkatársa indul a győri önkormányzati választásokon a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltjeként. Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy folytatja az újságírói tevékenységét, de már nem titulálja magát függetlennek és az írásaiban is jelezni fogja, hogy polgármesterjelölt.

Pintér már 2012 óta foglalkozik újságírással, dolgozott az Alternatívánál, a Mandinernél, a Magyar Nemzetnél és az Azonnalinál is. A Mandineres korszakában még liberális-konzervatívként nyilatkozott magáról, később azt mondta, már inkább baloldali álláspontot képvisel.

Pintérnek korábban több összetűzése volt Dézsi Csaba polgármesterrel, erre utal a posztjában is, amikor azt írja, már nem fog mikrofonnal utána rohangálni. Dézsi azt mondta, hogy Pintérnek nem, csak független újságíróknak válaszol, Pintér Bencét tehát nem tartja független újságírónak a jelenlegi győri polgármester). Az esetről bővebben itt olvashatunk. Dézsi 2021-ben egy interjúban hamisítással vádolta meg Pintért, pontosabban azzal, hogy azért nem ad neki interjút, mert meghamisítja a válaszait. Ezután Dézsi felszólította a nyilvános bocsánatkérésre és perre is vitte az ügyet, de az új rágalmazási törvény miatt felmentették a győri politikust.

Az Ugytudjuk.hu egyébként Ungár Péter médiabirodalmába tartozik, a bemutatkozó cikkükben azt írták, hogy gyarapítani szeretnék a „kormányfüggetlen média szerény táborát”. Tehát ők nem árulnak zsákbamacskát, a függetlenség alatt nem pártpolitikai, hanem kormánypárti függetlenséget értenek. Hogy Pintér a függetlenség melyik értelmezését vallotta korábban, azt pontosan nem tudjuk.

Egy nemrég megjelent interjúban – ahol leginkább politikai céljairól kérdezték – elmondta, hogy szerinte Dézsi és Borkai Zsolt is elszakadt a valóságtól és fel akarja számolni a helyi politikusok luxuséletvitelét, és megszüntetné a korrupciót, ami körüllengi a tehetős várost. Úgy tűnik, hogy a luxusautó-bérlés különösen központi téma Pintérnél, mert csak ebben az interjúban nyolcszor példálózik vele. Szóba került a függetlenség kérdésköre is. Ami biztosan kiderült, hogy a Fidesszel szemben kíván alternatívát nyújtani és nem retten meg attól sem, ha más pártokkal kell összefogni. Felmerült az is, hogy majd visszamenőleg hiteltelenítik az újságírói munkásságát, erre röviden Pintér úgy reagált, hogy a munkái magukért beszélnek és ő csak tényekkel dolgozott.

Győr jelenlegi polgármestere egyébként 2020 óta Dr. Dézsi Csaba András, aki 1994 óta a Fidesz önkormányzati képviselője. Előtte 2006–2019 között a szintén fideszes – a jachtozós szexbotrányáról elhíresült – Borkai Zsolt volt a polgármester, aki idén független jelöltként indul a választáson. Melléjük csatlakozik be Pintér Bence, a Tiszta Szívvel A Városért Egyesület élén. Még bejelentése előtt a Mandiner már azt találgatta, hogy vajon tényleg ő lesz-e az ellenzék helyi jelöltje.

Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk azzal, hogy mennyire járható út az, ami az újságírástól a politika felé vezet. Ha valaki egykor független újságíróként definiálja magát, kesőbb pedig belép egy politikai pártba, utána jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyire volt független a korábbi munkássága során. Viszont védhető álláspont lehet az objektivitásra és a szakmaiságra való törekvés, illetve fennállhat gondolkodásbeli, személyiségbeli változás, esetleg morális, hatalmi vagy pénzügyi cél is. Mindenképpen segítené az újságírói átláthatóságot, ha a szakma képviselői nyíltan elismer(het)nék a politikai vagy ideológiai hovatartozásukat, bár ahhoz az is szükséges, hogy a pénzügyi reláció kevésbé legyen nyomatékos. Ameddig sok újságíró pusztán a pénzügyi juttatások fényében határozza meg saját ideológiáját és hajlandóak a tények elhallgatására vagy elferdítésére, addig valóban nehéz átlátható, szakmaiságot követő médiát követelni.