Eseménydús napok a köztévénél: ellenzéki vendégek, személyi cserék és kritika a jobboldalról

Nem sokkal az országgyűlési választásokat követően érdekes történésekre figyelhettünk fel az MTVA-nál: váratlan kritikát kapott a közmédia a kormánypártinak tartott sajtó egyik ismert személyiségétől, miközben a csatorna épp azzal kapcsolatban tett közzé bizonyítékot, hogy hamisan vádolják őket elfogultsággal. Távozott ráadásul ugyanezen a napon a köztelevízió egyik ismert műsorvezetője, de Márki-Zay Péterrel is terjedelmes interjút készít Lánczi Tamás a 48 perc című műsorban. Azt persze még nem tudni, hogy ez egy hosszabb folyamat kezdete, vagy csak az állóvíz felkavarása, de érdemes lehet odafigyelni az eseményekre.

Nem várt helyről kapott kritikát a magyar közszolgálati televízió: Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata újságírója egy ma reggeli Facebook posztjában kifejtette véleményét a szerinte politikailag elfogult magyar közszolgálati televízióról. Sérelmezte, hogy ellenzéki politikusok alig kapnak meghívást a köztévébe, valamint azt is, hogy a hírmagyarázók és véleményvezérek kizárólag a kormánypárti oldalról érkeznek. A hírműsorokat is kritizálta, szerinte ott „hírként olvasnak föl hosszú kormánypárti publicisztikákat, miközben az ellenzéki vélemények legtöbbször a kormánypárti cáfolatokba csomagolva jelennek meg.” Bencsik a bejegyzésben azt a hírt is megemlíti, amit hétfőn este közölt a hirado.hu: az Egységben Magyarországért volt miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter lesz az M1 csütörtök esti hírháttér műsorának a vendége.

Még aznap, éjfél előtt a hirado.hu reagált Bencsik Gábor szavaira. A cikk alapvető mondanivalója Bencsik kritikáinak a megcáfolása lett volna, azonban látványos díszítőelemekkel tarkították a cikküket. A Magyar Demokrata újságíróját Soros Györggyel hozták összefüggésbe, utaltak arra, hogy a kommunista időkben a pártkiadványnak számító Nők Lapjánál dolgozott, valamint felelevenítették, hogy Horn Gyula kormánya idején a Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége elnöke volt.

A 2022-es országgyűlési választások során az ellenzék gyakran kritizálta a közmédiát amiatt, amire most Bencsik Gábor is felhívta a figyelmet. Ezekre a kritikákra reagált hétfőn délután a hirado.hu. Elmondásuk szerint ők „napról-napra, hétről hétre keresték és hívták telefonon a baloldal szereplőit”, köztük közéleti szereplőket, politikusokat, elemzőket, szakértőket, közszereplőket a közmédia két napi műsorfolyamába. Felhívták a figyelmet arra is, hogy április 4. és 10. között több ellenzéki politikust is megkerestek, többek között a Jobbik, az MSZP, a DK, a Momentum politikusait hívták műsoraikba, de elutasítóak voltak. Erre utal Ander Balázsnak, a Jobbik somogy megyei képviselőjelöltjének Facebook posztja is, amelyben a parlamentből kieső politikus beszámol arról, hogy megkeresték a köztévétől, de elutasította a meghívást. Ahogyan az a Választási Médiafigyelő Delegáció jelentésében is szerepel, a közmédia szerint az általuk biztosított 80 perces reklámfilm lehetőséggel nem élt minden párt. A közmédia szerint szívesen adtak volna teret politikai vitáknak, azonban erre a politikai felek részéről nem mutatkozott nyitottság.

Kedd délelőtt pedig napvilágot látott az a hír, hogy a közmédia egyik legismertebb és sokak által leginkább ellentmondásosnak tartott műsorvezetője, Bende Balázs, külpolitikai újságíró távozik az MTVA-tól. Bende gyakorlatilag mémesült a nem kormánypártinak tartott médiumok közében sajátságos előadásmódja, és a kormányt sokszor elfogultnak tartott mértékben dicsérő megszólalásai miatt. 2020. novemberében szivárgott ki egy hangfelvétel a vezető szerkesztő pozícióban lévő Bende Balázsról, amiben azt mondta, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik az azonnal adja be a felmondását.

Egyelőre talány, hogy ezek a hírek összefüggenek-e egymással. Mindenesetre Bencsik Gábor kritikája, a köztelevízió ellenzéki politikusokkal való viszonyában felmerülő új szempontok és Bende Balázs hirtelen távozása az MTVA-tól meglepte a hazai sajtót, mostanáig nem igazán született kielégítő értelmezési kísérlet azzal kapcsolatban, hogy mindez minek lehet a jele.