Ferenc pápa az újságírás „bűneiről” beszélt

2023-ban a katolikus egyházfőnek ítélték az olasz zsurnaliszták egyik legrangosabb elismerését, az „È giornalismo” nevű díjat. Köszönőbeszédében az újságírói tevékenység legfőbb vétkeire is kitért, amelyek a hiteles tájékoztatás helyett a tények elferdítésével inkább kárt, zűrzavart és konfliktusokat generálnak a társadalmon belül.

Az „È giornalismo” díjat 1995-ben alapították az olaszországi újságírás kiemelkedő egyéniségei, köztük a Corriere della Sera egyik szimbólumának számító Indro Montanelli és Giancarlo Aneri üzletember, aki még ma is a zsűri aktív tagja. A kitüntetést rendszerint az olasz sajtó képviselői vagy televíziós személyiségek kapják, a kevés kivétel közé tartozik például Bill Emmott brit újságíró, a The Economist munkatársa, aki keményen bírálta Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnököt, nyíltan kifejezve, hogy alkalmatlannak tartotta a kormányzásra. Rajta kívül a New York Times és a Wall Street Journal hasábjain publikáló amerikai Hal Varian, a Google vezető közgazdásza is a külföldi nyertesek táborát gyarapítja, idén pedig a megszokottól eltérően nem egy újságíró, hanem Ferenc pápa vehette át a díjat, amelyet a párbeszéd és a béke értékeinek elismeréseként ítéltek neki. Az átadásra augusztus 26-án, a vatikáni Apostoli Palotában került sor, ahol az egyházfő audiencián fogadta az „È giornalismo” delegációját, élén az ANSA hírügynökség elnökével, Giulio Anselmivel és az alapítók egyetlen élő tagjával, Giancarlo Anerivel.

Bár a katolikus egyház jelenlegi vezetőjére nem jellemző, hogy díjakat fogadna el, ezúttal mégis kivételt tett, hogy felhívja a figyelmet az építő kommunikáció szükségességére, melynek célja, hogy szópárbajok vagy éles viták helyett a párbeszéd, az előítélet-mentesség és a nyitottság kultúrája érvényesüljön a médiumokban. A zsűri tagjai úgy vélik, hogy a pápa tanításai remek iránymutatást jelentenek az újságíróknak, azon belül is legfőképpen a pályakezdőknek. Az egyházfő kifejtette, hogy „a béke az igazság és az igazságosság türelmes keresése, mely tiszteletben tartja az áldozatok emlékét és a bosszú helyett lépésről-lépésre utat nyit a közös reménynek”. Ferenc pápa hozzátette, hogy olyan világban élünk, ahol a tények ismerete nélkül is bárki bármihez hozzászólhat, ilyen körülmények között pedig még inkább felértékelődik a hiteles tájékoztatás szerepe.

Beszédében a Szentatya felsorolta az újságírás négy legfőbb „bűnét”. A leginkább romboló hatású dezinformáción és az álhírek terjesztésén kívül megemlítette még a rágalmazást, a hitelrontást, sőt a botrányok iránti rajongást is, amelynek célja, hogy mások befeketítésével növeljék az olvasottságot, az eladott példányok és a kattintások számát. A fake news jelenségét azért is tartja különösen károsnak, mert lehetővé teszi a közvélemény tudatos manipulálását. A számos lehetőséget rejtő digitális kultúra megkönnyíti az eszmecserét és az információk áramlását, ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a kommunikációt szimpla szlogenekké csupaszítja. A katolikus egyházfő arra intett, hogy senki se dőljön be a szándékos gyűlöletkeltésnek, hiszen egy olyan drámai időszakban, mint a mostani, amikor egyszerre kell megbirkózni az Ukrajnában zajló háború borzalmaival és az Európát sújtó gazdasági nehézségekkel, az újságírók felelőssége nagyobb, mint valaha. Ferenc pápa a molnárokhoz hasonlította a zsurnalisztákat, akiknek hatalmukban áll eldönteni, hogy a hírek tekintetében búzát vagy konkolyt őröljenek, majd tálaljanak az olvasóközönségüknek.

Az egyházfő építő jellegű kommunikációt, valamint a béke, a párbeszéd és a diplomatikusság szellemiségét tükröző újságírást sürgetett, amely elutasítja az egymással szemben táplált előítéleteket, s inkább összehozza az embereket, ugyanis ez Jorge Mario Bergoglio pápaságának elsődleges célkitűzése. Az újságírói hivatás jelentőségét hangsúlyozva kijelentette, hogy az orvosi pályához hasonlóan ez is egy küldetés, amely arra irányul, hogy megértesse a világban zajló eseményeket, fényt vigyen a sötétség helyére és csökkentse az ismeretlentől való félelmet, hiszen a tudatosabb szemlélet elősegíti az egymás iránti bizalom kialakulását is.

A Szentatya végül a katolikus egyház 2023 októberében esedékes zsinatjával kapcsolatban arra kérte az újságírókat, hogy az előre gyártott hangzatos szlogeneket és a prekoncepciókat mellőzve tényszerűen tudósítsanak a jeles eseményről. Ferenc pápa szerint első hallásra talán úgy tűnhet, hogy a zsinat kevésbé tarthat számot a nagyközönség érdeklődésére, mégis jelentős változások érlel, hiszen célja egy olyan egyház megteremtése, ahol senki nincs kirekesztve és mindenki otthon érezheti magát.

Felhasznált internetes források

https://www.aneri.it/premio-egiornalismo/

https://www.ansa.it/sito/notizie/politica/2023/08/26/a-papa-francesco-il-premio-e-giornalismo_3a9de434-9c1a-4cd0-8629-246bc6a504d1.html

https://www.corriere.it/cronache/23_agosto_26/premio-giornalismo-papa-francesco-d1d632b6-43ea-11ee-8251-41b16c6fa226.shtml?refresh_ce

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2023-08/pope-francis-journalism-synod-synodality-truth-award-audience.html

https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2023-08/papa-francesco-premio-giornalismo-2023-sinodo.html