Hírportálok a Tranzitról: hangsúly a vitákon, Orbán Viktor fotói, és a tátott szájú Győzike

Az idei évben augusztus 24–27. között rendezték meg az újonnan közéleti évadnyitónak is nevezett Tranzitot. A Kommentár Alapítvány által szervezett tihanyi politikai fesztivál médiareprezentációját jórészt az elmúlt években megszokott kormánypárti–ellenzéki viták tették ki, de idén Orbán Viktor miniszterelnök is megosztotta gondolatait a fesztiválon. Megnéztük, hogyan számoltak be a hazai online hírportálok a Tranzitról.

A vizsgált sajtótermékek csoportja az Index, Telex, 24.hu, HVG, Origo, Magyar Nemzet, Pesti Srácok, Mandiner voltak. Adatgyűjtésünk alapját a tagelemzés módszertana, valamint a címekben és leadekben fellehető kulcsszavak vizsgálata jelentette. A legnagyobb hangsúlyt az Origo helyezte a fesztiválra 36 cikkel, utánuk a Mandiner (23) és a Magyar Nemzet (22) következett. Kisebb hangsúlyt fektetett a fesztiválra a Pesti Srácok (14 db cikk), az Index (12 cikk), valamint a HVG és a Telex egyaránt 10-10 cikket szentelt a témának. A legkevesebb cikket a 24.hu szerezte (6 db).

A DK nem vitázik

Már a fesztivál előtt is cikkeztek a fesztiválról, de nem a szokásos felvezetőcikkek jelentek meg a témában. Az egyik ilyen apropó az volt, hogy a DK nem vállalta a politikai vitát a kormánytagokkal. Hollik István kormánypárti országgyűlési képviselő, a szervezőbizottság tagja a hirado.hu-nak adott interjút. Az interjúból kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció tagjait is hívták, sőt, „most még azt is felajánlottuk nekik, hogy az árnyékkormányuk árnyékminiszterei leülhetnek a magyar kormány hivatalban lévő minisztereivel beszélgetni, de ők ezt is visszautasították. Sajnos a baloldal legerősebb pártja nem hajlandó a vitára, mi viszont fontosnak tartjuk az építő jellegű eszmecseréket, ezért három vita is lesz naponta az idei fesztiválon. Ezek mellett természetesen miniszteri, illetve a magyar kultúráról és sportról szóló előadásokkal is készülünk.”. A Telex megkereste a DK-t, hogy miért nem mennek el a vitákra. „A Demokratikus Koalíció ahogy eddig, úgy a jövőben sem vesz részt fideszes pártrendezvényeken” – válaszolták a párt sajtóosztályától a Telex azon kérdésére, hogy a párt képviselői miért utasították el a csütörtökön kezdődő Tranzit Fesztivál szervezőinek meghívását. Érdekes jelenség, hogy mindezt hogyan keretezték a kormánypártinak tartott hírportálok. A Pesti Srácok például a Demokratikus Koalíció szájába adott egy olyan kifejezést, amit a párt a közleményében meg sem említ: Orbán Viktor. (A cikk címe: A DK nem vesz részt a Tranziton, mert Orbán…) és a cikk leadje (Gyurcsány és árnyékkormánya nem vesz részt az idei Tranziton, annak ellenére sem, hogy a rendezvény szervezői meghívták őket a tihanyi fesztiválra.  Ennek oka pedig igen meglepő: Orbán Viktor.) arra enged következtetni, hogy a Demokratikus Koalíció Orbán Viktor miatt nem megy a Tranzitra, ám a párt közleményének elolvasása után nem erre jutunk. A Mandiner már közelebb került a valósághoz, ők úgy fogalmaztak címükben, hogy „Megideologizálta a DK, miért nem állnak le vitázni a Tranziton”. Ez a Demokratikus Koalíció közleményének azon részével hozható összefüggésbe, miszerint ők „a jövőben sem vesznek részt fideszes pártrendezvényeken”.

Márki-Zay Péter – Gulyás Gergely

Elsőként az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje vitázott a miniszterelnökséget vezető miniszter. Az általunk vizsgált hírportálok közül az Index, a Telex, a Magyar Nemzet, az Origo és a Mandiner írt a vitáról.

Az Index rögtön óriási vitának állította be a csörtét. Márki-Zay Péter egy félmondatát emelték ki a címben („Miniszter úr nagy humorista”), ami arra vonatkozott, hogy Márki-Zay a vita során megemlítette, hogy százezrek vándoroltak ki az országból, mire Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy 2004 után innen mentek el a legkevesebben, 2016 óta pedig többen jönnek vissza hazánkba, mint ahányan elhagyják az országot. A vita egy pontján Márki-Zay megemlítette hogy egy ismerőse is kivándorolt, mire Gulyás Gergely megjegyezte, lehet, hogy elégedetlen volt a polgármesterrel. „Miniszter úr nagy humorista, több viccét tudom idézni” – így szólt vissza az ellenzéki politikus. A Telex a címében a vita LMBTQ részét emelte ki (Márki-Zay: Ha Gulyás kislány akar lenni, támogatom! – Gulyás: Ha Márki-Zay emu akar lenni, még nem lesz az, erről a gondolatcseréről egyébként egy külön cikket írt a Mandiner). A címmel összhangban indult a tudósítás, melyben a Tranzitot az ország legfideszesebb fesztiváljának nevezik:

Márki-Zay Péter: „Ha ön holnaptól azt mondja, kislány akar lenni, én támogatom.” Gulyás Gergely: „Ha polgármester úr azt mondja, hogy holnaptól emu akar lenni, attól még nem lesz emu.” Így vitázott péntek délután Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranziton.

A Telex megemlíti a cikkében, hogy személyesen nem tudtak tudósítani az eseményről: „A Telex személyesen is ott akart lenni az eseményen, meg is próbáltunk regisztrálni rá, de azt a választ kaptuk, hogy „a Tranziton médiapartnerekkel dolgozunk, regisztrációt csak nekik tudunk biztosítani”. Ez azt jelenti, hogy a Hír Tv-n lehet értesülni arról, mi hangzott el ott, de a kormánypárti és ellenzéki garázsvitákat a fesztivál Facebook-oldalán élőben is közvetítik.” Helyszíni fotókat így nem is tudtak beilleszteni a cikkbe, de bevágtak egy képet a Tranzit Facebook oldaláról, amin Győzike az első sorban ül.

A Magyar Nemzet a vitából a címben azt a részt emelte ki, hogy „Márki-Zay Péter a Fidesz újabb győzelmét jósolta a Tranziton”. Ugyanis Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy mi a célja a jövő évi európai parlamenti választásokon. Gulyás Gergely Márky-Zay egyik kérdésére azt válaszolta: „a Fidesz célja, hogy megnyerje a választást.” Mire Márki-Zay Péter erre kijelentette: „Jó hírem van, a Fidesz meg is fogja nyerni az EP-választásokat.” A Mandiner is hasonlóképpen keretezte a vitát, ők is Márki-Zay Péter azon gondolatait emelték ki a címükben, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választásokat. („Márki-Zay Péter a Tranziton: A Fidesz meg fogja nyerni a jövő évi választásokat!”)

Az Origo viszont Gulyás Gergely egyik gondolatát emelte ki címben („Gulyás Gergely a Tranziton: Az Európai Parlament a legkorruptabb intézmény”), ami szintén a vita Európa Parlamenti választásokkal foglalkozó pontján hangzott el. Gulyás úgy fogalmazott, hogy „Magyarországon már egy ideje kormányon van a Fidesz, de az Unión belül ellenzékben, hol több, hol kevesebb szövetségesünk volt és van. Az Európai Parlament a legkorruptabb brüsszeli intézmény, és a csekély jogkörét is arra használja, hogy megsértse az uniós szerződést és alapértékeket.”

Mesterházy Attila – Dömötör Csaba

Dömötör Csaba államtitkár Mesterházy Attilával, az MSZP korábbi elnökével, a Szocialisták és Demokraták egyik alapítójával vitázott. Az Index a témával foglalkozó cikkének címében a magyar érdekre helyezett hangsúlyt, („A Balaton partján derült ki, hogy mi a magyar érdek”) bár a magyar érdek – a tudósítás szerint – csak egyszer merült fel, Mesterházy Attilától („Amit a francia elnök szeretne, az a magyar nemzeti érdekek szempontjából nem annyira jó.”), a vitában inkább hangsúlyosabban az európai érdekről volt szó. Érdemes megjegyezni, hogy a kormánykritikusnak tartott sajtótermékek jelentős része (a Telex, a 24.hu, a HVG) nem számolt be a Mesterházy és Dömötör vitájáról.

Az Origo Dömötör Csaba gondolatait emelte ki („A szankciós politika kicsinálja az európai gazdaságot”), a leadben is főként az államtitkár gondolatai köszöntek vissza, és Mesterházy Attilával még az a csúfság is megesett, hogy helytelenül írta le a nevét Kovács András újságíró (Mesterházi lett belőle), a cikk további részében pedig még hétszer találkozhatunk a Mesterházi névváltozattal, egy alkalommal viszont sikerült leírnia az igényes, jó tollú újságírónak Mesterházy nevét pontosan. A Pesti Srácok csörtének nevezte a vitát, de semmi jelentős hozzáadott érték nincs a tudósításukban, pusztán semlegesen leírták a vita egyes pontjain elhangzott gondoalatokat. A Mandiner viszont jól szembeállította a két álláspontot már a tudósítás címében is („Visszatérünk a növekedési pályára” vs. „földbe döngölt GDP”: Dömötör és Mesterházy vitázott a Tranziton), a cikkükben pedig „kiegyensúlyozott és szakmai alapú” vitának nevezték a csörtét.

Hidvéghi Balázs – Tompos Márton

Hidvéghi Balázs kormánypárti EP-képviselő, valamint Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselőjének vitája nemigen mozgatta meg a vizsgált hírportálokat. Csupán az Index, a Magyar Nemzet, az Origo és a Mandiner számolt be róla. Az Index úgy fogalmaz, hogy a vita középpontjában a bevándorlás, az Európai Unió és a gyermekvédelem állt. Címben pedig Tompos Márton egyik gondolatát emelték ki („Ne hergeljenek, hanem próbáljanak olyan megoldást találni, ami mindenkinek elfogadható”) ami a vita egy fontos szembenállását szimbolizálta. Az Index külön alcímben („Ne hergeljenek” – „Ezt visszautasítom”) foglalkozott ezzel: a tudósításból kiderült, hogy Tompos Márton szerint a magyar kormány régóta rájátszik arra, hogy „aki más bőrszínű, attól félni kell”, amit Hidvéghi Balázs visszautasított. Ne hergeljenek, hanem próbáljanak olyan megoldást találni, ami mindenkinek elfogadható – mondta Tompos. Ne vádoljuk a kormányt és a magyar embereket alaptalanul rasszizmussal. Nem lehet összekeverni a törvénysértő módon rendőrökre támadó illegális migránsokat a menekültekkel és a vendégmunkásokkal – kontrázott Hidvéghi.

A Magyar Nemzet egy meglehetősen közhelyes Hidvéghi gondolatot emelt ki címben (Hidvéghi Balázs: Az EU-nak vissza kell térnie az eredeti értékeihez) a vitáról, az Origo már egy izgalmasabb Hidvéghi idézettel kezdett („Azért mert valami Brüsszelből jön, az nem biztos, hogy helyes”). A Mandiner pedig inkább a vitát összegezte a tudósítás címében (Hidvéghi Balázs kíméletlenül odaszúrt a Momentumnak a Tranziton). Érezhető, hogy ez a vita nem igazán mozgatta meg a hírportálokat.

Hollik István – Bedő Dávid

Úgy tűnik, hogy nem megszokottakat kell mondani ahhoz, hogy megugorja egy vita a média ingerküszöbét, mert míg a Hidvéghi és Tompos vita nem nagyon mozgatta meg a hírportálokat, a Hollik-Bedő vitáról több cikk született. Vélhetően ez nem a vita színvonalának köszönhető, hanem a vita során használt sajátos metaforáknak. Az Index és a HVG is Hollik Istvánnak egyazon kijelentésével próbálta odavonzani az olvasókat a tudósításhoz. Az Index címe így fogalmaz: A Fidesz kommunikációs igazgatója metrón szellentő férfihoz hasonlította az ellenzéket, míg a HVG így: Hollik Istvánnak egy „metrón szellentő férfi” jutott az eszébe a momentumos képviselővel vitatkozva. Ezek a nagyívű gondolatok akkor hangzottak el, amikor a Fidesz kommunikációs igazgatója feltette azt a kérdést, hogy honnan érkeztek az ellenzék kampányához külföldi pénzek. Mire Bedő Dávid jelezte, ezt Márki-Zay Pétertől kellene megkérdezni, „mi ezekből a forrásokból nem részesültünk, nem is volt tudomásunk róluk”. Hollik István ezután egy érdekes hasonlatot engedett meg magának „lehet, kicsit durva a hasonlat, de a metrón szellentő férfi jut eszembe, aki elszellentette magát, és fintorgó arccal körbenézve keresi a tettest. Pont ezt csinálják.” A Telex is kiemelte a szellentős gondolatot Holliktól, ám ők mellétettek egy rigalánc lazaságú Bedő megjegyzést is: „Orbán Viktor olyan, mint egy Wishről rendelt Kazinczy”. A Momentum inkább ifjú mintsem titánja ezt arra vonatkozóan mondta, hogy Orbán Viktor kitalált egy új szót, mint Kazinczy: „Olyan rossz a helyzet, hogy a miniszterelnök már kénytelen új szavakat kitalálni, mint egy Wishről rendelt Kazinczy: most nemrégiben a pozitív nulla kifejezést hozta be a köztudatba” Az más kérdés, hogy új szót képezni szoktak, nem kitalálni.

A kormánypártinak tartott sajtótermékek nem adtak ilyen hangzatos címeket a tudósításaiknak, és nagy hangsúlyt nem is fektettek a téma feldolgozására. A Magyar Nemzet cikkében sem a wish-es gondolat, sem a metrón való szellentés nem jelent meg említés szintjén sem, a cím is igen visszafogott lett (Hollik István: Az ellenzék nem ura saját magának + videó), ugyanígy járt el a Mandiner is.

Rétvári Bence – Lukács László György

Rétvári Bence államtitkár, valamint Lukács László György, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője „Az Erő legyen veled! Vita az emberierőforrás-politikáról” címen vitázott Gyurcsány Ferencről és a jogállamiságról. Az Index a tudósítás címében („A Fidesznek ellenzéki párttal kellett volna közösen indulnia?”) Lukács László György egy nehezen értelmezhető kontrájára utal. Az államtitkár felidézte, hogy a Jobbik korábban elutasította a baloldali, liberális erőkkel történő együttműködést, de mégis Gyurcsány Ferenccel és a Momentummal közösen indultak. Lukács László György ebből arra következtetett, hogy ő érzi a sértettséget, azért, hogy „nem a Fidesszel indultunk közös listán”. A Telex arra az abszurdnak tűnő mozzanatra utalt címében, hogy a KDNP és a Jobbik képviselője arról vitázott, hogy kinek van több köze a KISZ-titkárokhoz. A Telex címe is ugyanarra a témára utal, amit az Index központba állított, azaz hogy hogy a Jobbik azzal a céllal jött létre, hogy kiszorítsa a kommunista állampártot és a liberális szövetségeseit a parlamentből, ám 2022-ben közös listán indult Gyurcsány Ferenccel, „a szocialista állampárt velünk élő dinoszauruszával” és a Momentummal. Erre Lukács a következőképp reagált:„Az a helyzet, hogy a Fidesz foglalt volt. A KISZ-titkárok tekintetében, a Fideszben legalább annyian voltak. Érzem a sértettséget, hogy nem a Fidesszel indultunk egy listán. Akkor is ugyanez a vád megfogalmazódhatott volna” – majd Lukács arról is beszélt, emlékszik, hogy Karcagon melyik KISZ-titkárból lett fideszes.

A Magyar Nemzet lehozta a tudósítást, majd utána megszólaltatta Lukácsot, Rétvárit és Dömötör Csabát is a tudósításba ágyazott videóban, amiben Lukács László György kitér arra is, hogy „Márki-Zay Péterhez hasonlóan ők is elszámoltatták volna Gyurcsány Ferencet, ha van miért elszámoltatni. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt egy évben megüzenték egykori szövetségeseiknek, hogy van elszámolnivalójuk.” Az Origo Rétvári Bence azon gondolatát tartotta fontosnak kiemelni, hogy „Az állam nagyobb szerepet vállalt az iskolák, kórházak fenntartásában”

Orbán Viktor fotói és más fotók

Jól illusztrálja a média polarizációját, hogy mennyire eltérően tudnak beszámolni arról a hírről, hogy a miniszterelnök képeket tölt fel a Facebookra. Orbán Viktor feltöltött pár képet a Tranzitról, a HVG pedig így keretezte a hírt: „Orbán nem bír betelni magával: 15 fotót posztolt a Tranzitról, ebből 9-en ő van” lead: „A miniszterelnök elölről, hátulról, oldalról, közelről, távolabbról, mosolygósan és komolyan.” Míg a Magyar Nemzet egy puritán címmel közölte a kevés politikai súllyal bíró hírt: „Orbán Viktor képeket osztott meg a Tranzitról”.

Hír lett abból is – a 24.hu-n – hogy Muri Enikő (az X-Faktor nevű tehetségkutató fel nem fedezettje) közös képet csinált Szijjártó Péter külügyminiszterrel. A 24.hu felidézi azt is, hogy Muri Enikő többször feltűnt már fideszes politikusok környékén, kint volt a Békemeneten, és azt is lenyilatkozta, hogy szimpatizál a kormánnyal. „Igen, számomra szimpatikus, amit a kormány képvisel, hogy a béke, a biztonság és a kiszámíthatóság a legfontosabb legyen továbbra is mindannyiunk életében. Mindemellett az emberi jólét, a családok és a munka támogatása az elsődleges a legnagyobb világjárvány és háború idején is. Az oldalamon soha nem tettem ki olyan posztot, ami a politikáról szólna.”

Szintén a 24.hu hozta le azt a szenzációt, hogy Győzike (most kapaszkodjanak meg!) tátott szájjal pózol az Orbán Viktorral közös képén. A 24.hu által csak ’A roma showmannek’ nevezett Győzike a saját oldalán még több közös képet is közzétett, majd megbizonyosodhattunk arról is, hogy Gáspár úr úgy gyűjti a fideszes arcokkal a közös képet, mint más a Pokemont: „bemutatott egy nagy csokornyi fényképet, amelyeken a Fidesz elsővonalas politikusaival és véleményvezéreivel szerepel. Az első fotón Szijjártó Péterrel látható a roma showman, és ahogy lapozgatunk, kiderül, hogy Rétvári Bencét, Rákay Philipet, Rogán Antalt, Gulyás Gergelyt, Bohár Dánielt vagy Deutsch Tamást is sikerült elkapnia egy fotó erejéig, utóbbit kétszer is.”

Győzike és a Fidesz kibontakozófélben lévő násza kapcsán Skrabski Fruzsina fogalmazott meg egy bölcs nézőpontot: „Győzike ott volt a Tranziton és mindenki arra használja, hogy “hö-hö, ha-ha, itt tart a Fidesz”. Ő pedig azt magyarázza, hogy szeretne tanulni, fejlődni. Ebben a kiröhögésben benne van az ellenzék veszte, mert lenézéssel nem lehet választást nyerni. Miért nem fogadjuk el, hogy valaki többet akar? Miért kell örökre begyűrni kasztokba egymást? Miért ne kezdhetne el politizálni egy celeb? Szóval én drukkolok Győzikének, örülök, hogy együtt voltunk a Tranziton, remélem megtalálja az új szerepét! Hajrá!”