Lerántotta a leplet az önkormányzat kétes ügyéről, mégis az oknyomozó újságírót üldözi most a hatóság

Komoly vita alakult ki Ausztriában a sajtószabadságról, miután egy önkormányzat pazarló gazdálkodásáról beszámoló újságíró ellen indult nyomozás, nem pedig az általa feltárt ügyben. 

Franz Miklautz, a Mediapartizan nevű oknyomozó portál vezetője még februárban írt arról cikket, hogy a klagenfurti önkormányzat egyik vezetője közel 70 ezer eurónyi pluszpénzt kapott a szokásos fizetésén felül azért, mert 800 órányi túlmunkát halmozott fel 2022-ben. 

Az osztrák hatóságok azonban nem az önkormányzatnál kezdtek el vizsgálódni a pazarló gazdálkodás gyanúja miatt, hanem az újságírót vonták eljárás alá a cikk megjelenése után. A kétes ügyre ugyanis a hivatal egyik munkatársa hívhatta fel Miklautz figyelmét, a rendőrség pedig most arra kíváncsi, ki lehetett az informátor, őt ugyanis hivatali visszaéléssel gyanúsítják, míg az újságírót abban való részvétellel. Nemrégiben az ügyészség kérésére a rendőrség le is foglalta Miklautz telefonját és laptopját. 

Ha bűnösnek találják az újságírót, az osztrák törvények szerint akár három évet is kaphat, amiért nyilvánosságra hozta az önkormányzat számára kellemetlen információt. 

Bár az ügyről a nemzetközi sajtó nem igazán számolt be, Ausztriában ugyanakkor nagy felháborodást váltott ki a dolog. A Der Standard arról írt, hogy több újságírószervezet is kiállt az eljárás alá vont sajtómunkás mellett, valamint a közösségi médiában is számtalan kollégája a szolidaritásáról biztosította Franz Miklautz-t. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet például sajtószabadság elleni támadásnak minősítette az esetet, valamint olyan információszabadságról szóló törvény bevezetését sürgetik Ausztriában, ami a jövőben elejét veheti a hasonló eseteknek, ezzel szerintük ugyanis régóta adósok már az osztrákok. 

Pedig Ausztria rendre jól szerepel a nemzetközi sajtószabadság felmérésekben. A Riporterek Határok Nélkül idei sajtószabadság-listáján az osztrákok a 29. helyen szerepelnek, míg Magyarország csupán a 72.