„Kérem, kerüljék a kattintásvadász, félrevezető címeket!” – Vastag Tamás nyílt levele a magyar médiumoknak

Tisztelt Szerkesztőségek!

A koronavírus negyedik hullámának kezdetével a téma médiában való megjelenésének jelentősége ismételten megnőtt. A koronavírusról szóló cikkek befolyásolják a közhangulatot, ezáltal befolyásolják magát a vírus elleni védekezést is. Önöknek, mint a magyar média képviselőinek, kiemelt felelőssége van abban, hogy a koronavírusról szóló híradásokban ügyeljenek a tényekre, mellőzzék a politikai tartalmakat és határolódjanak el a kattintásvadász címadásoktól, a bulváros elemektől. 

Ezt a feladatot véleményem szerint a magyar média az elmúlt lassan két évben nem tudta teljeskörűen teljesíteni. Sorra jelentek meg az ellentmondások, a szenzációhajhász címadások és a koronavírussal kapcsolatos cikkekben a politikai tartalmak.

A magyar emberek élete sokkal fontosabb, mint a nézettségszámok.

Tisztelt magyar Újságírók!

Az elmúlt évek kutatásai egyértelműen kimutatták, hogy a napi szintű tragédiákról való olvasás növeli a stresszt, a szorongást, és a depresszióra való hajlamot. A koronavírus okozta helyzet önmagában is hatalmas tragédia, olyan trauma, amely feldolgozásához talán évtizedekre lesz szüksége a magyar társadalomnak. Ebben a helyzetben Önöknek mértékletességet, etikus magatartást és felelősségtudatot kell tanúsítani.

Legyen a tényeken és az összefogáson a hangsúly, ne csináljanak ebből politikai kérdést, ezzel még jobban megosztva a lakosságot. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ebben a témában a tények alapján tudjon mérlegelni döntéseiről, ideológiai befolyás nélkül. A félreértéseknek, túlzásoknak, esetleg hamis információknak sokkal károsabb hatása lehet, mint általában. Nemcsak az oltás felvételének kérdéséről van szó, hanem az emberek lelki egészségéről is.

Éppen ezért kérem, kerüljék a kattintásvadász, félrevezető címeket. Helyette törekedjenek a korrekt, tényszerű tájékoztatásra. 

A médiatudatosság nagyköveteként, feladatomnak érzem, hogy felhívjam erre a figyelmet a nagy nyilvánosság előtt.

Vastag Tamás