Kovács András: A Mandiner, az Origo és a Magyar Nemzet a legmegbízhatóbb médiatermékek Magyarországon

Kovács András, origos újságíró szerint a baloldali média miatt romlott a szakmája szavahihetősége, hiteles tájékozódásra pedig a Mandinert, Magyar Nemzetet, és saját munkahelyét ajánlja.

Több hazai újságírót is megkérdeztünk az Ipsos globális bizalmi index-felmérésének eredményével kapcsolatban. Az említett felméréséből többek között az derült ki, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon az egyik legrosszabb a média megítélése. Hazánkban a megkérdezettek 52%-a nem bízik a médiában, miközben a globális átlag ebben a mutatóban 38%. A válaszadók között szerepelt Kovács András, az Origo újságírója.

Véleménye szerint annak fő oka, hogy az újságírókban még a politikusoknál is kevésbé lehet megbízni, hogy a hazai újságíró társadalmon belül olyan mély ellentét alakult ki, hogy mára teljesen párhuzamos világok épültek ki. Ennek legfőbb oka, hogy az egyik újságírói oldal 12 éve ellenzékben van, és emiatt számukra mára minden történés és esemény csak pártpolitikai szemüvegen keresztül értelmezendő.” Kovács indoklásként a baloldali médiatermékeket hozza fel példának, elmondása szerint a külpolitikai híreket is rendszerint magyar szemüvegen keresztül nézik, és ennek mentén értelmezik. Ezen kívül a Covid-válságot mindenféle kontroll nélkül dolgozták fel, álhíreket terjesztve, sokszor pánikot keltve. Kovács hozzáteszi, hogy bizonyos mértékben a jobboldali újságírók is hozzájárultak a bizalomvesztéshez, ám jóval kisebb a felelősségük ez ügyben, mivel kisebbségben vannak.

Az Origo újságírója Bőtös Botondot emelte ki személyesen, aki szerinte jó példa azokra, akik aláásták a publicistákba vetett bizalmat.  „Bőtös Botond arról értekezett, a Fidesz leváltása után IFA-platóra lapátolná fel az árokpartról a fideszesek hulláit.  A kijelentésnek semmilyen következmény nem lett, az érintett szerző továbbra is publikálhat. Pontosan az ilyen következmények nélkül maradt jelensége miatt jutotunk el odáig ahol vagyunk.”  Rajta kívül a 24.hu-s Kerner Zsoltot és Medvegy Gábort említette meg azon eset kapcsán, mikor arról értekeztek Facebookon, hogy a jobboldali újságírókat fel kellene akasztani. 

Kovács András a hírportálok közül a Mandinert, Origot, és a Magyar Nemzetet tartja a legmegbízhatóbbnak, és a 444-et, Hírklikket és HVG-t nem ajánlja olvasásra, mert ezek szerinte megbízhatatlanok. 

A jövőre nézve pedig semmi kecsegtetőt nem ígér:

A következő években, talán évtizedekben semmilyen változás nem várható. Mivel az árkok olyan mélyek mára, hogy a bizalmat a jelenlegi újságíró társadalom nem fogja tudni helyreállítani.”

Kérdéseinkre Ceglédi Zoltán is választ adott, az Ő véleménye itt olvasható.