Külföldről befolyásolnák a magyar választásokat a médián keresztül

Ismeretlen hátterű portálok, több tízmillió forintnyi hirdetések, külföldi szakértők, háttérbe vonult baloldali politikusok. Úgy tűnik, a politikai Facebook oldalak által finanszírozott politikai tartalom a legújabb kampányfegyver. A hálózat felderítése során találtunk egy olyan céget is, amely Észtországból költött 47 millió 800 ezer forintot magyar kormánykritikus cikkek hirdetésére az elmúlt 30 napban. A szálak pedig Bajnai Gordonon túl, a brit munkáspárt ‘szakértőjén’ keresztül, a Nyílt Társadalom Alapítványig nyúlnak vissza. 

A Facebook hirdetéstár-jelentést vizsgálva több olyan hirdetett oldalt is találunk, ami tetemes összeget költött az elmúlt 30 napban az oldalának hirdetésére, de korántsem számítanak beágyazottnak a magyar közéletben. A magyar belpolitikában legtájékozottabbak sem tudják felidézni, hogy mi az a roviden.info, pedig az elmúlt 30 napban 24 millió forintot költöttek hirdetésre. Ehhez hasonlít az ezvan.tv is, amely 37 millió forintot költött az elmúlt 30 napban. Kik ezek? Mi a céljuk? Honnan van ennyi pénzük? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Mi a lényeg?

Az Ez Van nevű, 2000 követővel rendelkező Facebook oldalt hirdető ezvan.tv tulajdonosa az Oraculum 2020 Kft., ami a hírhedt EzaLényeg.hu felelős kiadója is. Az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia. Ez a lényeg. Ebben az időszakban a legtöbbet költött oldal hazai viszonylatban az ’Aktuális’ nevű Facebook oldal, ami 52 millió forintot fizetett hirdetésre. Ezzel az oldallal gyakran találkozhatunk, 17 ezer követővel rendelkezik. A ranglista második helyezettje az ’Erősítő’, ami 47 millió forintot költött hirdetésekre az elmúlt 30 napban.

Észtországból ‘erősítik’ a kormánykritikus híreket

Az Erősítő honlapját megvizsgálva azt láthatjuk, hogy ez egy olyan platform, amin összeszedik az internet általuk legfontosabbnak ítélt tartalmait, és a honlap szerint „a ti támogatásotokkal eljuttatjuk azokat a közösségi média és digitális hirdetések útján minél több emberhez.” Az elmondásuk szerint a befolyó támogatások teljes összegét hirdetésekre fordítják. Később pedig a „hozzájárulások összegének növekedésével, a befizetések jutalékából tervezzük finanszírozni oldalunk működtetését.” Az Erősítő honlapján változtatás nélkül közölnek le cikkeket különböző hírportálokról. Ezeket a cikkeket választhatja ki a felhasználó szimpátia szerint, és a cikkre adhat támogatást. A honlapon szinte kivétel nélkül kormánykritikus sajtótermékektől jelenítenek meg cikkeket. Például: 444, Telex, HVG, Magyar Narancs, 168 óra, Magyar Hang, Azonnali, stb. 

Negyvenhét millió forint felett költöttek az elmúlt 30 napban

A magyar közéletet látva erős fantáziával is nehezen elképzelhető, hogy egy ennyire ismeretlen oldal 6000 Facebook követővel 47 millió 800 ezer forint támogatást gyűjtött össze a honlapon keresztül a felhasználóktól. Ennyit költött ugyanis az Erősítő az elmúlt 30 napban. Ha feltételezzük, hogy minden egyes 6000 db Facebook követő azonos arányú támogatást adott az Erősítőn megjelent cikkekre, akkor közel 8000 Forint támogatást adtak egyenként a Facebook követők. Igen nagy a valószínűsége, hogy nem ebből jött össze a 47 millió 800 ezer forint.

Régi szereplők Tallinban „találkoztak”

A Erősítő honlapját vizsgálva azt láthatjuk, hogy az oldal üzemeltetője egy Amplify APP nevű cég, aminek a székhelye mégcsak nem is Magyarországon található. A cég a Balti-tenger partjára, az észtországi Tallinba van bejegyezve. Cég képviselőjeként Dessewffy Tibor van megadva. 

Dessewffy azonban nem csak az Erősítő oldal mögött álló cég tulajdonosa. Az Opten adatai szerint tulajdonrésze van a DatAdat Professional Kft-nek, akárcsak Szigetvári Viktor, egykori Együtt elnök, valamint Bajnai Gordon cége is. Az érdekesség az, hogy Szigetvári egy régi társa Ficsor Ádám (Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnöke) DatAdat OÜ-ként bejegyzett egy céget ugyancsak Tallinban.

A DatAdat Professional  kft. tulajdonosai között Szigetvári Viktor mellett az EBIT Consulting Kft. is, aminek tulajdonosa Bajnai Gordon. 

(Az OPTEN adatai szerint a DatAdat Professional Kft. tulajdonosai között fellelhető Dessewffy Tibor, Szigetvári Viktor és Bajnai Gordon által tulajdonolt EBID Consulting Kft.)

Az Átlátszó 2020 elején írta meg, hogy a 2019-es önkormányzati választáson az „EzaLényeg nevű, híroldalnak álcázott ellenzéki propagandakiadvány” több tízmillió forintot költött „célcsoportokra szegmentált, gondosan célzott ellenzéki üzeneteket”. Ahogy az Átlátszó írja, az „EzaLényeg-hadművelet legfontosabb részfeladata, a facebookos hirdetések célcsoportjainak kialakítása és a hirdetések célzása egy a széles nyilvánosságban egyelőre teljesen ismeretlen vállalkozás, a Datadat cégcsoport munkája volt.” Az Átlátszó cikke a már fentebb említett Dessewffy Tiborról megemlíti hogy „a Gyurcsány-Bajnai korszak emblematikus agytrösztje” volt.  Az Ezalényeg.hu pedig az Ez Van nevű Facebook oldallal hozható összefüggésbe: a kiadó cég közös.

Az Ezalényeg különböző felületei egyszerre adtak fel hirdetést a Pegazus-ügy kirobbanásának napján, minden választókerületben helyspecifikus címekkel közölték ugyanazt a tartalmat.

Felsorakoznak az Együtt egykori elnökei

Az Erősítőt üzemeltető Amplify APP nevű cég tehát nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható a Szigetvári Viktor és Bajnai Gordon által is érdekelt DatAdat Kft-vel. Már csak azért is, mert míg az Amplify APP nevű cég Tallinban van bejegyezve, addig Dessewfy-ék bejegyeztek még egy céget DatAdat néven ugyancsak Tallinba.

Szigetvári Viktor érdekeltségébe tartozik még a Datapraxis OÜ is. Ez Tallinban ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a DatAdat OÜ. A Datapraxis alapítója és vezérigazgatója Paul Hilder. Hilder 2011-ben indult a brit Munkáspárt főtitkári posztjáért. Társalapítója volt a 2000-ben léterejött openDemocracy szervezetnek, melynek finanszírozásában szerepet vállalnak az Open Society Foundation szervezetei, amelyek több, mint 65 millió forinttal támogatták a projektet. 

Az Erősítő 47 millió forintot költött Facebookon hirdetésekre, jellemzően a kormánypártisággal nem vádolható sajtótermékek cikkeire. Az Erősítőt üzemeltető cég Észtországba van bejegyezve. A 37 millió forintot költő Ez Van nevű Facebook oldalnak közös a kiadója az Ezalényeg.hu-val és a Röviden nevű Facebook oldalnak. Az elmúlt 30 napban hárman együtt 61 millió forintot költöttek.

Egy újabb politikai ‘híroldal’ a röviden.info, amely összesen 27 millió 465 ezer forint hirdetést futtatott 2021. szept. 18-a óta, amikor is létrehozták azt. Ehhez képest jelenleg összesen 664 követőt sikerült szereznie az oldalnak. Az oldal mögött álló cég ugyanaz, mint amelyik az EzaLenyeg, valamint az Ez Van esetében: Oraculum 2020 kft.

A híroldalaknak tűnő politikai oldalak versenyében feltűnik Juhász Péter is, az Együtt egykori elnöke. A NERPÉDIA egy, a kormánypárt jelöltjeinek kétes ügyeit feltáró oldal, amely szorosan együttműködik az Ezalényeg felületeivel, hiszen a Nerpédia által előállított tartalmakat az Ezalényeg helyi oldalai fizetett hirdetésben futtatják. 

Azt már láthattuk, hogy az “Ezalényeg-hadművelet” hogyan köthető Bajnai Gordonhoz, illetve az általa finanszírozott külföldi tanácsadókhoz. A Nerpédia hirdetéseit a facebook adattára szerint a KözösÜgyünk Nonprofit Kft. finanszírozza, ennek tulajdonosa pedig a Bajnai által alapított párt későbbi elnöke: Juhász Péter.

(Forrás: Opten)

Összegzés

Az Erősítő, a Röviden, az Ezalényeg.hu és az Ez Van 117 millió forintot költött az elmúlt 30 napban Facebook hirdetésekre. Felmerül a kérdés, hogy önmagában az Oraculum 2020 Kft.-nek honnan volt forrása 61 millió forintot elköltenie 30 nap alatt. Naponta kicsivel több mint 2 millió forint. A politikai kampányidőszakban történő kiadásokról szigorúan el kell számoljanak a politikai szervezetek. Mi van akkor, ha a politikai tartalmat nem a politikusok, hanem újságírók készítik? Ráadásul az adott portálok fizetnek azért, hogy ezek a tartalmak minél több emberhez eljussanak? Hiszen ez történik.