Levelet írtunk Jourovának: vizsgálják felül az EU-s médiajelentés módszertanát

Egy korábbi elemzésünk nyomán a Centre for Media Pluralism and Media Freedom intézet felkérte a Transzparens Újságírásért Alapítványt, hogy szakértő csoportként szerepeljünk a Médiapluralizmus Monitor jelentésében.

A jelentést vizsgálva végképp megbizonyosodtunk abban, hogy nem elég beszélni a módszertan javításáról, tenni is kell annak érdekében, hogy valóban segítse a médiahelyzet pluralitásának felmérését, és olyan minőségűvé váljon, hogy döntéselőkészítő anyagként is nyugodtan használhassák az Európai Unió vezetői. Ezért Nagy Károly, a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzsere, és Claude Chollet az Observatoire du journalisme médiafigyelő cég elnöke közösen fordultak levélben Věra Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez. A levél lentebb olvasható.

Journovát arra kértük, hogy vizsgálják felül a Médiapluralizmus Monitor módszertanát, és amíg a felülvizsgálat nem történik meg, ne használják azt hivatkozási alapként más EU-s dokumentumokban, eljárásokban.

Tisztelt Věra Jourová, 

A Transzparens Újságírásért Alapítvány célja, hogy átláthatóvá tegye a média működését, informálja a fogyasztókat azokról, akik nap, mint nap informálják őket. Szervezetünk jelenleg két országban működik: Franciaországban és Magyarországon.

Abból az okból kifolyólag fordulunk most Alelnök Asszonyhoz, mert szeretnénk felhívni egy szakmailag aggályos jelenségre a figyelmét. 

A Médiapluralizmus Monitor minden évben megjelenik valamennyi EU-s országgal kapcsolatban. Ennek módszertanában azonban súlyos problémák jelennek meg, amelyről magyarországi szervezetünk többször felhívta a figyelmet. Többek között a médiapluralizmus monitor…

… ugyanazzal a módszertannal vizsgálja a posztszocialista országokat, valamint a nyugat európai országokat és Törökországot is. Nem veszi figyelembe a társadalmi sajátosságokat, valamint a gazdasági tényezőket (piac mérete).

… a jelentést egy nemzeti szakmai csapat állítja össze, mely csapat összetételében egyoldalú, abban nem képviseltetheti magát minden oldal, nem jelenhet meg többféle vélemény. 

… a szakmai anyag több helyen egyoldalú politikai érveket sorakoztat fel.

A jogállamiságról szóló jelentés úgy hivatkozik a Médiapluralizmus Monitorra, mint egy független, szakértői anyagra. A médiapluralizmus monitor azonban módszertani hibáktól hemzseg és nem alkalmas arra, hogy valódi döntéselőkészítői anyag legyen. 

Tisztelt Alelnök Asszony!

Kérjük, hogy vizsgáltassa felül a Médiapluralizmus Monitor módszertanát, valamint ne használják fel a jogállamisági jelentésben a médiapluralizmus monitor következtetéseit és megállapításait addig, ameddig ez a szakmai felülvizsgálat nem fejeződik be.

Tisztelettel,

Nagy Károly és Claude Chollet

cimkék