Márki-Zay spekulációi a média szerepéről

A Telex közölte le azt a Závecz kutatást, amiről Márki-Zay Péter azt spekulálja, hogy „megrendelésre” érkezett és valaki „megsajtóztatta”, aminek eredménye az ellenzéki szavazók elbizonytalanítása lehet. Ebben a médiának is jelentős szerepe van, ezt ismerte fel az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. Összefoglaljuk a kutatásról közölt cikk eddigi útját.

A Telex március 8-án ismertette a birtokukba került Závecz Research február elején, még az orosz-ukrán háború kitörését megelőzően készített kutatását. A Telex nem részletezte, hogy miképpen „jutott birtokukba” a felmérés eredmény. 

Mi derül ki a felmérésből?

A felmérésből kiderül, hogy Orbán Viktor jelentős mértékben népszerűbb a választók között Márki-Zay Péternél. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjénél még a vele egy térfélen játszó társai is jobban szerepeltek, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely is népszerűbb nála. A Jobbik elnöke 5 százalékponttal vezet Márki-Zay előtt a teljes népesség körében, a Telex szerint „ez már egy szemmel is látható differencia.” A kutatás szerint az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, de a falvakban és a pártnélküliek között sem áll jól Márki-Zay. A közvélemény-kutatás eredménye tehát nem fest túl jó képet személyesen Márki-Zay Péterről, de az ellenzékről sem. 

Eltérő címadások a kutatásról

Érdemes megnézni a kutatásról született cikkek címeit. A Telex így: „Závecz: A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél” az Index pedig ekképpen fogalmaz a cikkének címében: „Závecz: Orbán a legnépszerűbb, Márki-Zayt a szövetségesei is előzik”. A kettő címadás viszonylag hasonló, ám a 444.hu eltér ettől, ők a címükben így fogalmaznak: „A Závecz Researchnek válaszoló magyarok Orbán Viktort szeretik a legjobban”, ők a kutatást tehát úgy értelmezik, hogy az nem vetíthető ki az országra, csupán a Závecznek válaszoló magyarok (1000 fő) véleményét tükrözi.

A bűnbakkeresés a célja Telex segítségével közölt fizetett kutatási eredménynek?

Másnap Márki-Zay Péter interjút adott az Inforádiónak. Az interjúban felvetődött az a kérdés, hogy „A Závecz Research jelentésével megkezdődött-e a bűnbakkeresés egy esetleges választási vereség utáni időszakra?”. Márki-Zay szerint lehet így értelmezni, ráadásul ő azt feltételezte, „hogy valamely ellenzéki párt állhat a Závecz-kutatás mögött, és valószínűleg a Telex is, amely tényleg ezzel a címmel hozta le” Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt március 16-án éppen a Telexnek adott interjújában a kritikát, és spekulációt fogalmazott meg a kutatás és annak közlésének módja mögött: „Nézzük a szándékot: a választások előtt egy teljesen irreleváns kutatást publikálni, és azt fő helyen szerepeltetni, – valaki csak kifizette – és abból azt a következtetést levonni, hogy egyébként már mindenki népszerűbb, mint Márki-Zay Péter … és nem ezt emelni ki, hogy ebből a kutatásból látszott, hogy az összes ellenzéki szavazó között a legnépszerűbb vagyok, a fideszesek körében pedig a legnépszerűtlenebb. Na most, ez is egy hír.” A riportot készítő telexes újságíró, Fábián Tamás  a kutatás közlésének módjával kapcsolatban megfogalmazott kritikát azzal próbálta elhárítani, hogy a cikk tartalmi része a szerkesztői szabadság része. Márki-Zay a jelek szerint elsősorban nem a portált hibáztatja, hanem azt, aki a tudomásunkra hozta, ahogy ő fogalmazott „megsajtózta” az eredményt: „ha én fizettem volna ezt a kutatást, és az ellenzék számára kedvezőtlen, akkor biztos, hogy nem fogom megsajtózni. Mi az, ami arra kényszerített valakit, hogy ezt a kutatást kifizesse, aztán megsajtózza?

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje sejtet. A Telex a szerkesztői szabadság fogalmával operálva magyarázza a kutatás leközlésének a módját. Márki-Zay Péter interjúiban elsősorban nem a kutatás eredményeit kritizálja, hanem a közlést kiszivárogtatót, és az ennek fórumot adó szerkesztőség veti fel. A politika iránt érdeklődő közvélemény pedig azon gondolkodhat el, hogy az igazán izgalmas közvéleménykutatási adatok miért nem szerepelnek a széles nyilvánosság számára is elérhető anyagokban, miért van az, hogy abban kell reménykedniük, hogy valaki esetleg majd „megsajtózza” az izgalmasabb méréseket is.