Másodfokon is sajtópert nyert francia társszervezetünk az Átlátszóval szemben

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Átlátszó.hu 2020 januárjában valótlan állításokat tartalmazó cikket közölt alapítványunkról és annak francia társszervezetéről. Akkor úgy döntöttünk, hogy a tudatos médiafogyasztásért és átláthatóságért való munkánk részét képezi a saját jó hírünk védelme is. Így a párizsi székhelyű társszervezetünk pert indított az Átlátszóval szemben, mert a portál azt állította, hogy az Observatoire des journalistes et de l’information médiatique (OJIM) médiafigyelő weboldal ötlete Jean-Yves Le Gallou politikus, a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurája és társai nevéhez fűződik, valamint azt is, hogy Jean-Yves Le Gallou és PhilipeMilliau részt vett az Ojim.fr elindításában. Az elsőfokú ítéletet tavaly nyáron hozta meg a bíróság, amelyben helyt adott a francia partnerünk által benyújtott keresetnek. Végül 2020. november 4-én másodfokon is megnyertük a sajtó-helyreigazítási pert az Átlátszóval szemben, ezzel jogerős ítélet született az ügyben.

A célunk mindezzel az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az álhírek veszélyére és a médiatudatosság jelentőségére. Az Átlátszó valótlanul próbálta szélsőjobboldalisággal megvádolni a francia társszervezetünket, de ez sajnos nem egyedülálló jelenség. A szekértábor-logika és az eltérő vélemények megbélyegzése elmozdíthatatlan gátat vet a konstruktív párbeszéd kialakítása és a hazai közbeszéd szintjének emelése elé.

Azzal, hogy a bíróság helyreigazításra kötelezte a magát „független oknyomozó” újságnak tartó Átlátszó.hu-t a rólunk írt „Egymásra talált a francia szélsőjobb és a magyar kormánypropaganda az újságírók lejáratásában” című cikkel kapcsolatban, az egész európai újságírás számára fontos precedenst teremtett: Magyarországon nyert sajtópert egy külföldi szervezet magyar sajtótermékkel szemben. Ez fontos mérföldkő lehet abban a folyamatban, hogy a jövőben egyre kevésbé lehessen külföldi szereplőkre hivatkozva valótlanságokat közölni a hazai médiában.

A Transzparens Újságírásért Alapítványt azért hoztuk létre, hogy felépítsük Magyarországon a médiatudatosság kultúráját, közelebb hozzuk az újságírók személyét az olvasókhoz, átláthatóvá tegyük a média működését és harcoljunk az álhírek ellen. A fenti, immár végleges precedens értékű ítélet megerősített minket abban a tudatban, hogy ennek a munkának van értelme. Alapítványunk francia társszervezetével a médiatudatosság nevében tovább fog küzdeni az ilyen és ehhez hasonló valótlan médiatartalmak ellen. Szigorúan tényekkel fogunk dolgozni egy tisztességesebb újságírás létrehozásáért.