Népszavától igazolták az Azonnali új főszerkesztőjét

Az azonnali.hu főszerkesztői székébe Kósa Andrást, a Népszava munkatársát igazolták le a portál tulajdonosai. Úgy tűnik, hogy Gerényi Gábor és Ungár Péter tulajdonosok megtalálták Bukovics Martin egykori alapító utódját.

A közvélemény számára váratlanul, augusztus 29-én mentették fel Bukovics Martint az Azonnali alapítóját a főszerkesztői feladatok alól. Az Azonnali Média Kft. ügyvezetője, Kelemen Imola nyilatkozata szerint az “ismétlődő vezetői kommunikációs problémák, valamint hatáskörtúllépés” volt az oka annak, ami miatt az újságíró menesztése mellett döntöttek a tulajdonosok. Feladatköreit  ideiglenesen Pintér Bence vette át megbízott főszerkesztőként. A mai napon bejelentésre került Bukovics utóda: Kósa András.

Az elmúlt időszakban Kósa András a Népszava újságírójaként állandó vendége volt a Kormányinfóknak. Korábban dolgozott az Eduport felsőoktatási szakportálnál, a Magyar Hírlap kül- és belpolitikai rovatánál elsősorban európai uniós kérdésekkel foglalkozott 2002 és 2006 között. Főszerkesztői tapasztalata eddig még nem volt, ugyanakkor  2006 és 2011 között a hírszerző.hu főszerkesztő-helyettesi pozícióját foglalta el. Ezt követően rovatvezetőként dolgozott a hvg.hu-nál, majd újságíróként VS.hu portálnál. A G-nap után a HírTV felelős szerkesztőjeként, valamint a Magyar Nemzet Magazin újságírójaként tevékenykedett. Miután Simicska kiszállt a HírTV-ből Kósa a Népszavához igazolt. Az azonnali.hu főszerkesztői posztját 2021. november közepétől veszi át.

Kósa az azonnali.hu-nak így nyilatkozott a kinevezésről és jövőbeli terveiről:

„Még soha nem voltam főszerkesztő, így különösen megtisztelő volt, hogy az Azonnali tulajdonosai engem kértek fel a lap vezetésére. Az Azonnalit mindig is egy minőségi tartalmakat közlő újságnak tartottam, ráadásul abban az idilli állapotban fogunk tudni együtt dolgozni a szerkesztőség tagjaival és a többi szerzővel, hogy nem kell beszállnunk a napi hírversenybe, így nálunk biztosan nem lesznek »Döbbenet: háromfejű bárány született, videóval!«, vagy »Letolt gatyával kapták rajta a celebet, kattintson!« jellegű »hírek«. A lap fő profilja és legfőbb értéke, vagyis az erős régiós-, és külpolitikai elkötelezettség, a véleménycikkek, elemzések megtartása mellett főszerkesztőként szeretném egy kicsit a belpolitikai és európai uniós vonalat is erősíteni, saját információk, exkluzív anyagok és interjúk közlésével.”

Azonnali személyügyileg is épp az átalakulás időszakát éli: a hónap elején a HVG-hez igazolt Tarnay Kristóf Ábel, következő hetekben pedig távozik a laptól Tóth Csaba Tibor és Petróczi Rafael is.

A frissen kinevezett főszerkesztő által említett bulvárosodásról ebben az elemzésünkben mi is foglalkoztunk.