Öleléstől a szélkakasig: Novák Katalin izraeli látogatásának kétpólusú sajtóvisszhangja

A köztársasági elnök november 5-én váratlanul megszakította hazaútját Ausztráliából: szolidaritási látogatást tett Ichák Herzog izraeli elnöknél, illetve találkozott a Hamász által elrabolt, magyar származású túszok rokonaival. Megvizsgáltuk, hogyan jelentek meg a látogatás legfontosabb üzenetei a magyar sajtóban.

Novák Katalin november 5-én szolidaritási látogatást tett Izraelben. Az Ichák Herzog elnökkel való találkozás váratlan volt, előzetesen nem szerepelt a köztársasági elnök naptárában. Az államelnök közösségi médiás felületein számoltak be elsőként, részletesen a látogatásról. Az egyik legerősebb, üzenetértékű gesztus Novák Katalin és Ichák Hercog ölelése volt, utóbbira ugyanis nem volt példa, amikor az elmúlt hetekben a Nyugat legfontosabb vezetői  –  Joe Biden, Emmanuel Macron vagy Ursula von der Leyen  – találkoztak Herzoggal. Az együttérzés ilyetén kifejezése mellett Novák Katalin szóban is biztosította az izraeli elnököt Magyarország támogatásáról: kiemelte az Izrael melletti kiállást, amely pártszimpátiától független hazánkban, elítélte a terrort, és hitet tett a jogos válaszlépések mellett, ugyanakkor fokozottan kérte az izraeli elnököt a gázai civil életek megkímélésére, illetve a humanitárius segítségnyújtás biztosítására. Ahogy korábban az orosz-ukrán háború kapcsán minden alkalommal, úgy most is hangsúlyozta a békére való törekvés fontosságát. A látogatás után Novák Katalin találkozott a Hamász által elrabolt, magyar származású túszok hozzátartozóival is, amely eseményről egészen megrendülten számolt be a közösségi oldalaira feltöltött videóban.

Az Ausztráliából való hazaút megszakításának híre teljesen váratlanul érte a magyar sajtót – elsőként a Mandiner szerzett tudomást róla. November 5-én 7:19-kor jelent meg gyorshírük a látogatás tényéről, exkluzív információként, amelyben röviden beszámoltak a várható programról, valamint igen fontos következtetést is levontak belőle. Egyrészt említik, hogy Novák látogatásával felsorakozott a Nyugat legfontosabb vezetői mellett, másrészt hangsúlyozzák, hogy a vizit “megerősíti Magyarország helyét Izrael legfontosabb európai szövetségeinek körében”.

Bár később több portál is a Mandiner információra hivatkozva ír a látogatásról, hasonló kontextualizációt csak az Index 8:07-kor, az Origo 8:22-kor a Telex 8:52-kor publikált cikkében olvashatunk.

A kormánykritikus sajtó szűkszavúan, de meglepően korrektül számol be a találkozóról, a Mérce kivételével, ahol egyáltalán nem írnak a látogatásról. Az Index, a Telex, a Hvg és a Magyar Narancs is az államfő Facebook-posztját megosztva tudósít a vizitről. Bár a részleteket csak nagyon röviden említik, az Izrael melletti kiállás vagy a szolidaritás szó szövegszinten kiemelve is szerepel – kivéve a Telexet.

Utóbbi portál anyagában ez a fontos üzenet csak az eredeti Facebook-poszt átvételében jelenik meg, külön hangsúlyt nem helyeznek rá. A magyar származású túszok rokonaival való találkozás viszont mindenhol helyet kap. Hasonlóan a két államfő üzenetértékű összeölelkezéséhez, amely jóllehet csak kép formájában, de Novák Katalin Facebook-posztjának átemelése miatt szintén mindegyik cikkben szembetűnő.

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Érdekes, hogy a Hvg és a Telex a tények rövid közlése után más, kapcsolódó témára tér ki: előbbi a magyar túszokkal kapcsolatban oszt meg plusz információt, utóbbi pedig a már említett nemzetközi kontextusba helyezés mellett Novák Katalin következő, brüsszeli útjának programját ismerteti.

Összességében elmondható, hogy a kormánykritikus orgánumok röviden, tényszerű és semleges hangvételű írásokban tudósítottak a köztársasági elnök váratlan izraeli látogatásáról. Viszont a Magyar Narancs még november 5-én vasárnap közzétett egy publicisztikát is. A gunyoros írás címében a “szélkakas” jelzővel illeti az államfőt, és egy fiktív párbeszédben elemzi, hogy Novák Katalinnak valójában Orbán Viktor miniszterelnök türk tanácsbeli részvétele miatt kellett Izraelbe utaznia.

A kormányközeli orgánumokat nézve a legnagyobb különbség, hogy sokkal részletesebben foglalkoznak az izraeli vizittel, esetenként akár több anyagban is. Novák Katalinnak az találkozót részletesen dokumentáló Facebook-posztját itt is mindenhol átemelik, de külön, főszövegben is megismétlik a legfontosabb üzeneteket. 

A legkevésbé informatív az Origo cikke, akik ugyan viszonylag hamar, 8:22-kor írtak az útról a Mandiner értesülésére hivatkozva, hangsúlyozva annak jelentőségét, ám az írásban nem tüntették fel az izraeli államfő nevét, valamint Novák Katalinról egy régebbi, nem túl előnyös, mikrofon előtt nyilatkozó képet tettek fel. Az anyagot ráadásul később egyáltalán nem frissítették, újat sem készítettek, így se a két elnök öleléséről, se a részletekről nem számoltak be.

Az eseményről elsőként hírt adó Mandiner 12.23-kor egy újabb cikkben számolt be a részletekről, kiemelve a szolidaritást és a civilek védelmét; azonban ebből az anyagból kimaradt az izraeli út másik fontos eseménye: a magyar származású túszok rokonaival való találkozás.

A Demokrata is kétszer foglalkozott a vizittel: a látogatás váratlanságára kitérve rövid hírben számolnak be az Ichák Herzoggal való találkozóról. A cikkbe a köztársasági elnök azon Facebook-posztját emelték be, amelyen az ölelés gesztusa látható, amelyből rögtön egyértelmű a látogatás legfontosabb üzenete. Másodjára a részletekről az MTI híréből dolgozva, a távirati iroda hivatalos képét használva tudósítanak, de ekkor már nem szerepel az államfő Facebook-posztja.

A Magyar Hírlap szintén a távirati iroda közleményét használja beszámolójában. Igaz ugyan, hogy csak egy anyagot szentelnek a látogatásnak, de abban szerepel az út minden fontos részlete – plusz információként a túszokkal való találkozón elhangzottak is. A cikkbe ők is beemelik Novák Katalin Facebook-posztját, azonban a fotók közül a hivatalosat emelik ki, így a Herzoggal való, üzenetértékű ölelés sem képen, sem a szövegben nem jelenik meg.

Bár a legkésőbb publikálták, a Magyar Nemzet írása különleges abból a szempontból, hogy a köztársasági elnök közösségi oldalán közzétett videóból dolgozik, azt emeli be. Ugyanakkor a szövegben csak a videóban elhangzottakat ismétli, plusz információt nem tesz hozzá. A fotók közül itt is a hivatalosra esett a választás, az összeölelkezést itt sem látjuk.

Külön nem tértünk ki rá, de a kormányközeli portálok anyagaiban mindenhol hangsúlyosan szerepel az Izrael melletti kiállás, a szolidaritás, illetve a civilek védelme, de a látogatás exkluzivitása és váratlansága felett a többség elsiklik, valamint a magyar származású túszokkal való találkozás sem feltétlenül kerül említésre. Az izraeli út legfontosabb üzeneteit közvetítik, azonban az ezt erősítő gesztusok képi dokumentációja sem teljes.

*

Zárásul érdemes megemlíteni, hogy minden, Novák Katalin izraeli látogatásával foglalkozó cikk átsiklik afelett a metakommunikáció szempontjából kiemelten fontos tény felett – amely szembetűnő a találkozón készült képeket nézve –, hogy a köztársasági elnök nadrágkosztümjének színe szinte teljesen megegyezik az izraeli zászló kékjével. Ez a ruhaválasztás minden bizonnyal a zsidó állam melletti kiállás és támogatás üzenetét hivatott még tovább erősíteni.